Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dulové želé a marmeláda

Dulové želé a marmeláda

Zdroj: © StockFood

Reklama

60 minút, 10 porcií

Potrebujeme: 1.5 kilogram dula, 1 kilogram želírovací cukor 1:1, šťava z 1 citróna, 1.5 kilogram dula, 300 mililiter cukrový sirup, 250 gram želírovací cukor 2:1, 175 mililiter pomarančová šťava, vanilková dreň, šťava a kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

1.

Na želé duly dobre umyjeme, zbavíme stoniek, šupiek a jadrovníkov a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca s 1,5 l vody, pridáme citrónovú šťavu a privedieme do varu. Za občasného premiešania varíme domäkka 45 minút.

2.

Veľké sito vystelieme vlhkou čistou utierkou (plátnom, gázou) a položíme na veľký hrniec. Nalejeme uvarené duly a necháme do hrnca stiecť a odkvapkať. Podľa potreby môžeme ešte zaťažiť, aby sa scedilo čo najviac šťavy. Šťavu necháme celkom vychladnúť.

3.

Odmeriame 1,2 l šťavy, nalejeme do hrnca a pridáme 1 kg cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu, varíme 4 minúty, zložíme z ohňa.

4.

Tekuté želé hneď nalejeme do čistých pohárov doplna a dobre uzavrieme.

5.

Na marmeládu duly ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Do hrnca dáme sirup, cukor, pomarančovú šťavu, vanilkovú dreň, citrónovú kôru aj šťavu a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme približne 30 minút domäkka.

6.

Marmeládu naplníme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS