Dulové želé a marmeláda
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:46)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 10 porcií
Potrebujeme: 1.5 kilogram dula, 1 kilogram želírovací cukor 1:1, šťava z 1 citróna, 1.5 kilogram dula, 300 mililiter cukrový sirup, 250 gram želírovací cukor 2:1, 175 mililiter pomarančová šťava, vanilková dreň, šťava a kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1.
Na želé duly dobre umyjeme, zbavíme stoniek, šupiek a jadrovníkov a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca s 1,5 l vody, pridáme citrónovú šťavu a privedieme do varu. Za občasného premiešania varíme domäkka 45 minút.
2.
Veľké sito vystelieme vlhkou čistou utierkou (plátnom, gázou) a položíme na veľký hrniec. Nalejeme uvarené duly a necháme do hrnca stiecť a odkvapkať. Podľa potreby môžeme ešte zaťažiť, aby sa scedilo čo najviac šťavy. Šťavu necháme celkom vychladnúť.
3.
Odmeriame 1,2 l šťavy, nalejeme do hrnca a pridáme 1 kg cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu, varíme 4 minúty, zložíme z ohňa.
4.
Tekuté želé hneď nalejeme do čistých pohárov doplna a dobre uzavrieme.
5.
Na marmeládu duly ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Do hrnca dáme sirup, cukor, pomarančovú šťavu, vanilkovú dreň, citrónovú kôru aj šťavu a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme približne 30 minút domäkka.
6.
Marmeládu naplníme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.