Dusený kapor so zeleninou a s granátovým jabĺčkom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: © StockFood
25 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 250 mililiter suché biele víno, 2 kus bobkový list, 1 čajová lyžička borievky, 0.5 čajová lyžička celé čierne korenie, 1.5 kilogram očistený kapor, 2 kus pór, 2 kus mrkva, 150 gram zeler, 150 gram sušené slivky a marhule, 30 gram maslo, 2 polievková lyžica hnedý cukor, 100 mililiter šťava z granátového jablka, 1 kus granátové jablko, soľ, mleté čierne korenie
1.
Víno spolu s 500 ml vody privedieme do varu. Pridáme bobkové listy, borievky, korenie a 1 ČL soli.
2.
Rybu dôkladne opláchneme a na jednej strane 4- až 5-krát narežeme. Zvnútra aj zvonka potrieme soľou a mletým čiernym korením a vložíme do vriaceho nálevu. Dusíme 20 až 25 minút.
3.
Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Sušené ovocie nasekáme. Všetko pridáme do panvice s maslom a cukrom. Necháme zľahka skaramelizovať. Zalejeme granátovou šťavou a trochou rybacieho vývaru. Varíme na miernom ohni asi 10 minút.
4.
Z granátového jablka vyberieme jadierka a pridáme ich nakoniec k zeleninovej omáčke. Rybu opatrne vyberieme z vývaru, nakrájame na filety a podávame poliate omáčkou.