Grilovanie je nielen metóda prípravy pokrmov, ale aj životný štýl a príležitosť stretávať sa s blízkymi. So správne vybraným grilom môžete tieto príjemné chvíle tráviť nielen v záhrade, ale aj na balkóne.

Kvalita na dlhší čas

„Ak ste fanúšikom grilovaných pokrmov a predpokladáte, že budete grilovať častejšie, oplatí sa investovať do kvality,“ radí Václav Modelský, managing director spoločnosti Weber- Stephen. „Dobrý gril z kvalitného materiálu vydrží roky. Lacné plechové modely majú životnosť maximálne dve sezóny. O samotnom komforte používania nehovoriac.“ Okrem toho, na špičkové grily dostanete v niektorých firmách aj desaťročnú záruku.

Grily na drevené uhlie

Grilovačka na uhlí to nie sú len brikety, dym a neporiadok, ale aj lahodná vôňa mäska. Na drevenom uhlí totiž jedlo získa nezameniteľnú arómu a chuť. „Grily na drevené uhlie sa hodia najmä pre fanúšikov klasického barbecue, pre ktorých je grilovanie vonku v záhrade či pri kempovaní rituálom. Moderné grily ponúkajú aj množstvo príslušenstva, s ktorým na grile pripravíte naozaj čokoľvek. Či už máte chuť na celé kuriatko alebo chrumkavú pizzu,“ vysvetľuje odborník.

Plynové grily

Vyšší komfort používania nájdu priaznivci plynových grilov. Komfort je však vyvážený aj vyššou cenou. Menšou nevýhodou môže byť ich skladovanie. Ak však radi organizujete veľké grilpárty, plynový gril v podobe plne vybavenej záhradnej kuchyne je pre vás ideálnym riešením. „Takýto gril ponúka veľkú grilovaciu kapacitu, jednoduché ovládanie, okamžité rozohriatie a palivo doň je lacné. Okrem toho vám zábavu nenaruší štipľavý dym,“ vymenúva pozitíva grilovačky na plyne V. Modelský.

Elektrické grily

„Kompaktné elektrické grily sú limitované prístupom k zásuvke, no sú plnohodnotnou alternatívou k plynovým grilom a vynikajúco sa hodia pre všetkých, ktorí radi grilujú rýchlo, jednoducho a čisto,“ myslí si špecialista. Ak máte balkón či terasu a radi by ste priateľov pozvali k sebe na príjemné posedenie, elektrický gril vás určite nesklame.

Grilmajstrom v 4 krokoch

1. Ak sa dá, grilujte so zavretým poklopom. Výsledkom je chrumkavé mäsko zvonku, no šťavnaté znútra.

2. Na obracanie mäsa nepoužívajte vidličku, radšej plochú obracačku alebo kliešte. Prepichnutím mäso prichádza o šťavu a vysychá.

3. Marinády s medom či cukrom dávajte na pokrm až pred koncom grilovania, cukor sa rýchlo pripaľuje.

4. Drevené uhlie po konci grilovania nehaste vodou, vyhnete sa štipľavému dymu. Gril priklopte poklopom, zavrite prieduchy a uhlíky uduste. Kvalitné brikety po takomto uhasení môžete pri ďalšom grilovaní použiť znovu.

Ako sa starať o gril

Na pravidelnú údržbu vám postačí kefka na gril, klasická hubka na riad a jemný čistiaci prostriedok, respektíve špeciálny prípravok na čistenie grilov. Gril pravidelne čistite zvonka aj znútra. Zvyšky pripáleného tuku a mastnota by mohli po čase poškodiť lakovanie.

Grilovaciu plochu plynového grilu najlepšie vyčistíte ešte za horúca hrubšou kefou. Čistiacim prostriedkom dočisťujte gril až po vychladnutí. Rošt grilu na drevené uhlie môžete „vypáliť“. Zbavte ho prichytených zvyškov pokrmov, potom zavrite poklop a počkajte asi 10 minút, kým sa ostatné nečistoty nezmenia na ľahko odstrániteľný popol.