Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Fantastické koláče z kompótov: Čerešne a višne dodajú vašim dezertom tú správnu chuť!

Nugátová torta

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dostali ste chuť na ovocný koláč? Počas zimy sa k čerstvým čerešniam dostaneme len ťažko. Našťastie máme kompóty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte už dosť chladných dní? Privolajte si LETO týmto jednoduchým osviežujúcim koláčikom.
    Zdroj: NČpž

    Zemiakovo-čerešňové rezy

    Pre celú rodinu

    4 vajcia ● 1 hrnček práškového cukru ● 1 hrnček uvarených a postrúhaných zemiakov ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1/2 hrnčeka mletých orechov
    ● 3 až 4 PLhrubej múky ● 1 až 2 PL oleja ● 1 pohár zaváraných čerešní ● štipka soli ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu ● práškový cukor na posypanie

    V mise vyšľaháme vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom. Do zmesi zapracujeme vychladnuté postrúhané zemiaky, mleté orechy, múku a olej. Podľa chuti a potreby pridáme štipku soli. Všetky suroviny dôkladne spracujeme a vymiesime hladké, kompaktné cesto. To preložíme na vymastený plech vysypaný múkou. Navrch poukladáme odkvapkané čerešne. Plech preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pomaly upečieme. Po upečení necháme vychladnúť v plechu, nakrájame na rezy a pred podávaním posypeme cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Zemiakovo--čerešňové rezy

    Sviatočný tvarohový koláč

    Pre celú rodinu

    2 hrnčeky hrubej múky ● 1 hrnček práškového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1/2 hrnčeka masla ● 4 hrnčeky tvarohu ● 4 vajcia
    ● 2 hrnčeky mlieka ● 2 PL kryštálového cukru ● 1/2 hrnčeka hrozienok ● 1/2 hrnčeka nasekaných lieskovcov ● 1 višňový a 1 marhuľový
    kompót ● maslo na vymastenie plechu

    V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a cukrom. Dva hrnčeky tejto zmesi vysypeme na vymastený plech. Tvaroh zmiešame s mliekom, cukrom, vyšľahanými vajcami a hrozienkami. Tvarohovú zmes nalejeme na plech na múčnu vrstvu. Na tvaroh navrstvíme odkvapkané kompótové ovocie a posypeme lieskovcami. Ovocie posypeme zvyškom múčnej zmesi. Navrch koláča nastrúhame maslo. Pečieme 40 až 60 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť v plechu a nakrájame.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 40 až 60 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Sviatočný tvarohový koláč

    Nugátová torta

    12 porcií

    120 g masla ● 1 balíček vanilínového cukru  ● 125 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 250 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 3 PL nugátovej nátierky ● 1 PL mlieka ● 1 pohár zaváraných višní ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
    Plnka: 4 plátky želatíny ● 50 ml studenej vody ● 250 g tvarohu ● 50 g práškového cukru ● 2 balíčky vanilínového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie
    Červená poleva: 400 ml šťavy z višňového kompótu ● 1 balíček pudingu v prášku s čerešňovou príchuťou ● 2 PL kryštálového cukru

    Maslo vyšľaháme dopenista s práškovým a vanilínovým cukrom. Do peny postupne zapracujeme žĺtky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej peny. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Zhruba 2/3 cesta vylejeme do vymastenej formy vysypanej múkou. Navrch poukladáme odkvapkané zavárané višne. Vo zvyšnom ceste rozmiešame mlieko s nugátovou nátierkou a nalejeme do formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 30 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Na plnku namočíme želatínu do studenej vody. Keď napučí, vyžmýkame ju a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Tvaroh vymiešame s oboma druhmi cukru. Do tvarohovej zmesi zapracujeme rozpustenú želatínu a šľahačku. Krém nanesieme na vychladnutý korpus. Vrch zarovnáme. Pudingový prášok zmiešame so 100 ml šťavy. Zvyšnú šťavu spolu s cukrom privedieme do varu v menšom hrnci. Do vriacej šťavy primiešame puding a povaríme 1 minútu. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vlažnou polevou polejeme vrch torty. Vložíme do chladničky a necháme úplne stuhnúť. Pred podávaním odstránime obruč a tortu nakrájame.

    Čas prípravy: 60 minút
    Čas pečenia: 30 až 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Nugátová torta

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.