Reklama

Fantastické koláče z kompótov: Čerešne a višne dodajú vašim dezertom tú správnu chuť!

Nugátová torta

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dostali ste chuť na ovocný koláč? Počas zimy sa k čerstvým čerešniam dostaneme len ťažko. Našťastie máme kompóty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:10
Remaining Time 1:10
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte už dosť chladných dní? Privolajte si LETO týmto jednoduchým osviežujúcim koláčikom.
    Zdroj: NČpž

    Zemiakovo-čerešňové rezy

    Pre celú rodinu

    4 vajcia ● 1 hrnček práškového cukru ● 1 hrnček uvarených a postrúhaných zemiakov ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1/2 hrnčeka mletých orechov
    ● 3 až 4 PLhrubej múky ● 1 až 2 PL oleja ● 1 pohár zaváraných čerešní ● štipka soli ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu ● práškový cukor na posypanie

    V mise vyšľaháme vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom. Do zmesi zapracujeme vychladnuté postrúhané zemiaky, mleté orechy, múku a olej. Podľa chuti a potreby pridáme štipku soli. Všetky suroviny dôkladne spracujeme a vymiesime hladké, kompaktné cesto. To preložíme na vymastený plech vysypaný múkou. Navrch poukladáme odkvapkané čerešne. Plech preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pomaly upečieme. Po upečení necháme vychladnúť v plechu, nakrájame na rezy a pred podávaním posypeme cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Zemiakovo--čerešňové rezy

    Sviatočný tvarohový koláč

    Pre celú rodinu

    2 hrnčeky hrubej múky ● 1 hrnček práškového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1/2 hrnčeka masla ● 4 hrnčeky tvarohu ● 4 vajcia
    ● 2 hrnčeky mlieka ● 2 PL kryštálového cukru ● 1/2 hrnčeka hrozienok ● 1/2 hrnčeka nasekaných lieskovcov ● 1 višňový a 1 marhuľový
    kompót ● maslo na vymastenie plechu

    V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a cukrom. Dva hrnčeky tejto zmesi vysypeme na vymastený plech. Tvaroh zmiešame s mliekom, cukrom, vyšľahanými vajcami a hrozienkami. Tvarohovú zmes nalejeme na plech na múčnu vrstvu. Na tvaroh navrstvíme odkvapkané kompótové ovocie a posypeme lieskovcami. Ovocie posypeme zvyškom múčnej zmesi. Navrch koláča nastrúhame maslo. Pečieme 40 až 60 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť v plechu a nakrájame.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 40 až 60 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Sviatočný tvarohový koláč

    Nugátová torta

    12 porcií

    120 g masla ● 1 balíček vanilínového cukru  ● 125 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 250 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 3 PL nugátovej nátierky ● 1 PL mlieka ● 1 pohár zaváraných višní ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
    Plnka: 4 plátky želatíny ● 50 ml studenej vody ● 250 g tvarohu ● 50 g práškového cukru ● 2 balíčky vanilínového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie
    Červená poleva: 400 ml šťavy z višňového kompótu ● 1 balíček pudingu v prášku s čerešňovou príchuťou ● 2 PL kryštálového cukru

    Maslo vyšľaháme dopenista s práškovým a vanilínovým cukrom. Do peny postupne zapracujeme žĺtky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej peny. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Zhruba 2/3 cesta vylejeme do vymastenej formy vysypanej múkou. Navrch poukladáme odkvapkané zavárané višne. Vo zvyšnom ceste rozmiešame mlieko s nugátovou nátierkou a nalejeme do formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 30 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Na plnku namočíme želatínu do studenej vody. Keď napučí, vyžmýkame ju a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Tvaroh vymiešame s oboma druhmi cukru. Do tvarohovej zmesi zapracujeme rozpustenú želatínu a šľahačku. Krém nanesieme na vychladnutý korpus. Vrch zarovnáme. Pudingový prášok zmiešame so 100 ml šťavy. Zvyšnú šťavu spolu s cukrom privedieme do varu v menšom hrnci. Do vriacej šťavy primiešame puding a povaríme 1 minútu. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vlažnou polevou polejeme vrch torty. Vložíme do chladničky a necháme úplne stuhnúť. Pred podávaním odstránime obruč a tortu nakrájame.

    Čas prípravy: 60 minút
    Čas pečenia: 30 až 40 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Nugátová torta

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.