Fantastické koláče z kompótov: Čerešne a višne dodajú vašim dezertom tú správnu chuť!
26. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:14)

Zdroj: Dušan Křístek
Dostali ste chuť na ovocný koláč? Počas zimy sa k čerstvým čerešniam dostaneme len ťažko. Našťastie máme kompóty.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Galéria k článku

Zdroj: NČpž
Zemiakovo-čerešňové rezy
Pre celú rodinu
4 vajcia ● 1 hrnček práškového cukru ● 1 hrnček uvarených a postrúhaných zemiakov ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1/2 hrnčeka mletých orechov
● 3 až 4 PLhrubej múky ● 1 až 2 PL oleja ● 1 pohár zaváraných čerešní ● štipka soli ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu ● práškový cukor na posypanie
V mise vyšľaháme vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom. Do zmesi zapracujeme vychladnuté postrúhané zemiaky, mleté orechy, múku a olej. Podľa chuti a potreby pridáme štipku soli. Všetky suroviny dôkladne spracujeme a vymiesime hladké, kompaktné cesto. To preložíme na vymastený plech vysypaný múkou. Navrch poukladáme odkvapkané čerešne. Plech preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pomaly upečieme. Po upečení necháme vychladnúť v plechu, nakrájame na rezy a pred podávaním posypeme cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zemiakovo--čerešňové rezy
Sviatočný tvarohový koláč
Pre celú rodinu
2 hrnčeky hrubej múky ● 1 hrnček práškového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1/2 hrnčeka masla ● 4 hrnčeky tvarohu ● 4 vajcia
● 2 hrnčeky mlieka ● 2 PL kryštálového cukru ● 1/2 hrnčeka hrozienok ● 1/2 hrnčeka nasekaných lieskovcov ● 1 višňový a 1 marhuľový
kompót ● maslo na vymastenie plechu
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a cukrom. Dva hrnčeky tejto zmesi vysypeme na vymastený plech. Tvaroh zmiešame s mliekom, cukrom, vyšľahanými vajcami a hrozienkami. Tvarohovú zmes nalejeme na plech na múčnu vrstvu. Na tvaroh navrstvíme odkvapkané kompótové ovocie a posypeme lieskovcami. Ovocie posypeme zvyškom múčnej zmesi. Navrch koláča nastrúhame maslo. Pečieme 40 až 60 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť v plechu a nakrájame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 až 60 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Sviatočný tvarohový koláč
Nugátová torta
12 porcií
120 g masla ● 1 balíček vanilínového cukru ● 125 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 250 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 3 PL nugátovej nátierky ● 1 PL mlieka ● 1 pohár zaváraných višní ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
Plnka: 4 plátky želatíny ● 50 ml studenej vody ● 250 g tvarohu ● 50 g práškového cukru ● 2 balíčky vanilínového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie
Červená poleva: 400 ml šťavy z višňového kompótu ● 1 balíček pudingu v prášku s čerešňovou príchuťou ● 2 PL kryštálového cukru
Maslo vyšľaháme dopenista s práškovým a vanilínovým cukrom. Do peny postupne zapracujeme žĺtky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej peny. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Zhruba 2/3 cesta vylejeme do vymastenej formy vysypanej múkou. Navrch poukladáme odkvapkané zavárané višne. Vo zvyšnom ceste rozmiešame mlieko s nugátovou nátierkou a nalejeme do formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 30 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Na plnku namočíme želatínu do studenej vody. Keď napučí, vyžmýkame ju a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Tvaroh vymiešame s oboma druhmi cukru. Do tvarohovej zmesi zapracujeme rozpustenú želatínu a šľahačku. Krém nanesieme na vychladnutý korpus. Vrch zarovnáme. Pudingový prášok zmiešame so 100 ml šťavy. Zvyšnú šťavu spolu s cukrom privedieme do varu v menšom hrnci. Do vriacej šťavy primiešame puding a povaríme 1 minútu. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vlažnou polevou polejeme vrch torty. Vložíme do chladničky a necháme úplne stuhnúť. Pred podávaním odstránime obruč a tortu nakrájame.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 30 až 40 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Nugátová torta