Čerstvé fazuľkové struky sú lahôdka, ale surové ich nikdy nejedzte, lebo to budete veľmi ľutovať!
4. 6. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: ancpz
Podlhovastá, najčastejšie zelená fazuľka sa zberá mladá a jedáva sa ako chutná zelenina aj s krehkým strukom. Na jednu vec si však dávajte pozor!
Labužníci mimoriadne oceňujú malé tenké struky bez jadier rovnako ako krehké druhy, ktoré sa objavujú na trhu v zime.
Nákup a skladovanie
V čerstvom stave struky neznášajú skladovanie a v chladničke vydržia iba týždeň. Fazuľové struky môžeme spracovávať sterilizáciou v slanom alebo sladkokyslom náleve. Fazuľka sa nesmie jesť surová, pretože obsahuje zdraviu škodlivý fazín, ktorý môže spôsobiť nevoľnosť, hnačky až koliku. Zničí sa až asi desaťminútovým varením.
Varenie
Varenú fazuľku upravujeme rôznym spôsobom. Obľúbené sú polievky, prívarky, ale zvykne sa aj zapekať a dusiť. Často tvorí súčasť mäsovo zeleninových jedál a používa sa na prípravu rôznych šalátov.