Florentínky
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: © StockFood
25 minút, 50 porcií
Potrebujeme: 50 gram tekutý med, 80 gram mäkké maslo, 150 gram práškový cukor, 1 polievková lyžica vanilkový cukor, 120 mililiter smotana na šľahanie, 2 polievková lyžica oranžát, 2 polievková lyžica citronát, 400 gram mandľové lupienky, 220 gram čokoláda na varenie
1.
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Dva plechy (20 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie.
2.
V hrnci zohrejeme med s maslom, pridáme práškový a vanilkový cukor a necháme rozpustiť. Zmes povaríme asi 5 minút na miernom ohni. Pridáme smotanu a ešte krátko prehrejeme.
3.
Oranžát a citronát nasekáme nadrobno a dáme do misy spolu s mandľovými lupienkami. Prilejeme medovú zmes a všetko spolu dobre premiešame. Polovicu zmesi nalejeme do jedného plechu a rozotrieme a rovnako na druhý plech natrieme druhú polovicu zmesi. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 5 až 6 minút. Vyberieme a necháme na plechoch aj vychladnúť.
4.
Medzitým nasekáme čokoládu, rozpustíme ju a necháme trochu vychladnúť.
5.
Stuhnuté vychladnuté korpusy preklopíme na pracovnú dosku na papier na pečenie a zo spodnej strany ich potrieme čokoládou. Ostrým nožom nakrájame na štvorce 5 x 5 cm a čokoládu necháme stuhnúť.