Fotorecept: Banánové rezy so šľahačkou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
60 minút, 18 porcií
Potrebujeme: 5 kus vajce, 200 gram krupicový cukor, 200 gram hladká múka, 0.25 čajová lyžička prášok do pečiva, 340 gram jahodová marmeláda, 8 kus menší banán, 4 polievková lyžica citrónová šťava, 3 balíček stužovač šľahačky, 4 balíček vanilkový cukor, 800 mililiter smotana na šľahanie, 250 mililiter vaječný likér
1.
Všetky potrebné suroviny si odvážime a pripravíme. Hlbší menší plech (asi 28 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 °C a oddelíme od seba žĺtky a bielky.
2.
Z bielkov a cukru vyšľaháme pevný sneh. Pridáme po jednom žĺtky a zamiešame. Múku a prášok do pečiva spolu zmiešame a pridáme do vajcovej zmesi. Cesto nanesieme na plech a pečieme asi 15 minút.
3.
Jahodovú marmeládu vymiešame dohladka a nanesieme na vychladnutú piškótu. Banány pozdĺžne prekrojíme a potrieme citrónovou šťavou. Osušíme a položíme na koláč.
4.
Stužovadlo a 3 balíčky vanilkového cukru spolu zmiešame. 600 ml smotany vyšľaháme dotuha, pričom pridáme zmes so stužovadlom. Koláč rozdelíme na 18 kúskov.
5.
Zvyšok smotany osladíme balíčkom vanilkového cukru a vyšľaháme dotuha. Dáme do cukrárenského vrecka a po okrajoch koláčikov ozdobne nanesieme šľahačku.
6.
Do stredu opatrne lyžičkou nalejeme vaječný likér. Dáme chladiť do chladničky aspoň na 60 minút.