Fotorecept: Gaštanové kocky
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
45 minút, 20 porcií
Potrebujeme: 3 kus vajce, 0.25 čajová lyžička soľ, 125 gram práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 50 gram hladká múka, 1.5 čajová lyžička škrobová múčka, 1.5 čajová lyžička prášok do pečiva, 5 plátok želatína, 250 gram syr Ricotta, 350 gram gaštanové pyré, 1 polievková lyžica čerešňovica, 150 gram smotana na šľahanie, 100 gram malinový džem, 150 gram čokoládová poleva, cukrové vločky na ozdobu
1.
Pripravíme a odvážime všetky potrebné suroviny. Rúru predhrejeme na 220 °C a plech s rozmermi 36 x 38 cm vystelieme papierom na pečenie.
2.
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, zašľaháme soľ, 75 g cukru a vanilkový cukor. Zamiešame žĺtky. Múku spojíme so škrobom a práškom do pečiva a preosejeme na sneh. Prepojíme a natrieme na pripravený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre 8 až 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
3.
Želatínu namočíme do vody. Ricottu, gaštanové pyré, 50 g cukru a čerešňovicu vymiešame na krém. Vyžmýkanú želatínu rozpustíme, pridáme lyžicu krému, premiešame a zamiešame do zvyšku krému. Keď začne krém tuhnúť, spojíme s vyšľahanou šľahačkou. Necháme trocha vychladnúť.
4.
Korpus opatrne stiahneme z papiera na pečenie a pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Jednu polovicu potrieme malinovým džemom.
5.
Na džem natrieme vrstvu gaštanového krému a priklopíme druhou polovicou korpusu. Dáme na 2 hodiny do chladničky.
6.
Čokoládovú polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a natrieme na vrch koláča. Ozdobíme cukrovými vločkami a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame zohriatym nožom.