Fotorecept: Hrnčekový kysnutý koláč s marcipánom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
100 minút, 24 porcií
Potrebujeme: 1.25 hrnček mlieko (250 ml), 0.5 hrnček maslo (asi 100 g), 1 kocka droždie (42 g), 2 hrnček hladká múka (500 g), 0.5 hrnček kryštálový cukor (100 g), 100 gram marcipán, 1 balíček vanilínový cukor, 1 kus vajce, 3 kus jablko, 3 kus hruška, 400 gram modré hrozno, 100 gram čučoriedky, 4 polievková lyžica marhuľový lekvár, 0.5 hrnček mandľové lupienky, šťava z 1 citróna
1.
Všetky suroviny na koláč dôkladne odvážime. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Mlieko mierne zohrejeme, maslo roztopíme a schladíme, aby ostalo vlažné.
2.
Droždie pridáme do 100 ml vlažného mlieka a miešame, kým sa nerozpustí. Múku so 100 g cukru nasypeme do misy, spravíme jamku, vlejeme droždie s mliekom. Do mlieka zamiešame trochu múky a necháme 15 minút kysnúť.
3.
Marcipán nakrájame na kocky. Do cesta pridáme 150 ml mlieka, soľ, vanilínový cukor, vajce, marcipán a roztopené maslo. Mixérom vymiesime hladké cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť.
4.
Jablká a hrušky umyjeme, osušíme a ošúpeme. Rozštvrtíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na jemné plátky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou.
5.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, ešte raz ho premiesime a rozvaľkáme. Plech vymastíme olejom, vložíme rozvaľkané cesto a opäť necháme 15 minút nakysnúť.
6.
Všetko nakrájané ovocie rozdelíme na koláč a posypeme cukrom. Pečieme v rozohriatej rúre približne 25 až 30 minút. Marhuľový lekvár rozohrejeme a cez sitko prepasírujeme, potrieme alebo pokvapkáme ním upečený koláč. Na záver posypeme mandľovými lupienkami.