Fotorecept: Mäsové guľky so zemiakmi a s rozmarínom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 750 gram malé zemiaky, 8 strúčik cesnak, 250 mililiter biele víno, 7 polievková lyžica olivový olej, 300 mililiter zeleninový vývar, 75 gram zelené olivy bez kôstky, 80 gram sušené paradajky, 50 gram tvrdý syr pecorino, 0.5 kus bio citrón, 800 gram mleté hovädzie mäso, 70 gram strúhanka, 2 kus vajce, 6 stonka tymian, 4 kus bobkový list, 6 stonka rozmarín, 40 gram kapary, soľ, mleté čierne korenie
1.
Všetky suroviny dôkladne odvážime a pripravíme. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Zemiaky umyjeme, osušíme a po dlžke nakrájame na štvrtinky.
2.
Do pekáča dáme zemiaky s neolúpanými strúčikmi cesnaku, prilejeme biele víno a vývar, zemiaky pokvapkáme 3 PL oleja. Osolíme, premiešame a pečieme na strednej koľajničke asi 30 minút.
3.
Medzitým nadrobno nakrájame olivy, sušené paradajky a syr. Citrón opláchneme pod horúcou vodou, osušíme a nakrájame na menšie kúsky.
4.
V mise zmiešame mleté mäso s olivovou zmesou, so strúhankou, s vajcami, so soľou a s korením. Vlhkými rukami sformujeme 16 guliek.
5.
Guľky postupne pečieme zo všetkých strán na horúcom oleji. Bylinky umyjeme a otrasieme z nich vodu.
6.
Na zemiaky rozdelíme bylinky, kúsky citróna, kapary a mäsové guľky. Pečieme pri rovnakej teplote asi 20 minút. Vyberieme a servírujeme.