Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Fotorecept: Ryžový nákyp s čerešňami

Ryžový nákyp s čerešňami

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

40 minút, 4 porcie

Potrebujeme: 500 gram ryža, 750 mililiter voda, 500 mililiter mlieko, 0.25 čajová lyžička soľ, 2 polievková lyžica vanilkový cukor, 4 kus vajce, 3 polievková lyžica práškový cukor, 125 gram maslo, 1 hrsť hrozienka, 2 hrsť vykôstkované čerešne, mletá škorica, kôra z 1 citróna, práškový cukor na posypanie

1.

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V miske vymiešame žĺtky s práškovým cukrom dokrémova.

2.

Do hrnca dáme ryžu, vodu, mlieko, soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru, škoricu a varíme na miernom ohni za občasného miešania asi 25 minút.

3.

Do uvarenej ryže zamiešame maslo.

4.

Zapracujeme aj žĺtkovú masu.

5.

Polovicu ryžovej hmoty nalejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou alebo strúhankou vysypanej vyššej formy.

6.

Posypeme hrozienkami a čerešňami. Zalejeme zvyškom ryže a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.

7.

Predpečený nákyp potrieme snehom z bielkov a práškového cukru. Dopekáme asi 7 minút.

8.

Poprášime cukrom a polejeme čerešňovou redukciou (čerešňovú šťavu necháme vrieť dovtedy, kým sa obsah tekutiny nezmenší).

Vyberáme pre vás niečo PLUS