Fotorecept: Ryžový nákyp s čerešňami
1. 8. 2018, 2:01

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 500 gram ryža, 750 mililiter voda, 500 mililiter mlieko, 0.25 čajová lyžička soľ, 2 polievková lyžica vanilkový cukor, 4 kus vajce, 3 polievková lyžica práškový cukor, 125 gram maslo, 1 hrsť hrozienka, 2 hrsť vykôstkované čerešne, mletá škorica, kôra z 1 citróna, práškový cukor na posypanie
1.
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V miske vymiešame žĺtky s práškovým cukrom dokrémova.
2.
Do hrnca dáme ryžu, vodu, mlieko, soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru, škoricu a varíme na miernom ohni za občasného miešania asi 25 minút.
3.
Do uvarenej ryže zamiešame maslo.
4.
Zapracujeme aj žĺtkovú masu.
5.
Polovicu ryžovej hmoty nalejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou alebo strúhankou vysypanej vyššej formy.
6.
Posypeme hrozienkami a čerešňami. Zalejeme zvyškom ryže a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.
7.
Predpečený nákyp potrieme snehom z bielkov a práškového cukru. Dopekáme asi 7 minút.
8.
Poprášime cukrom a polejeme čerešňovou redukciou (čerešňovú šťavu necháme vrieť dovtedy, kým sa obsah tekutiny nezmenší).