Fotorecept: Vianočný koláč štedrák
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
0 minút, porcií
Potrebujeme: 150 gram krupicový cukor, 250 gram hladká múka, 250 gram polohrubá múka, 42 gram droždie, 200 gram maslo, 250 mililiter mlieko, 5 kus vajce, soľ, 200 gram orechy, 200 gram mletý mak, 150 gram slivkový lekvár, 200 gram tvaroh, 50 gram hrozienka, 1 kus vanilkový struk, 150 gram med, 20 mililiter rum, 1 kus citrón, mlieko podľa potreby
1.
V malom hrnčeku trochu zohrejeme mlieko s maslom tak, aby sa maslo roztopilo.
2.
V mise zmiešame múky, soľ, cukor, žĺtky a droždie.
3.
Primiešame zohriatu mliečnu zmes a cesto v mixéri premiesime. Cesto dáme do misky, ktorú zakryjeme a necháme 30 minút na teplom mieste oddychovať.
4.
V mixéri dohusta vymiešame orechy s medom, mliekom a citrónovou šťavou. Z maku, mlieka, medu, rumu a citrónovej kôry vymiešame makovú plnku.
5.
Citrónovú kôru nastrúhame. Z tvarohu, mlieka, medu, hrozienok, citrónovej kôry a vanilkovej drene vymiešame tvarohovú plnku.
6.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníky a každý vyvaľkáme na veľkosť plechu.
7.
Do vymasteného a múkou vysypaného plechu položíme prvé cesto, ktoré potrieme lekvárom a orechovou plnkou. Pokračujeme striedaním plniek a cesta, až položíme aj 4. plát. Pečieme na 150 °C asi 30 minút. Na záver posypeme cukrom alebo orechmi.