Francúzsky sladký chlebík
1. 8. 2018, 2:01

Zdroj: © StockFood
195 minút, 1 porcia
Potrebujeme: 1 kocka droždie, 250 mililiter vlažné mlieko, 1 polievková lyžica med, 500 gram hladká múka, 1 polievková lyžica soľ, 2 čajová lyžička strúhaná pomarančová kôra, 50 gram maslo, 1 kus vajce, 3 polievková lyžica celý mak, maslo na vymastenie a múka na vysypanie formy
1.
Droždie nadrobíme do vlažného mlieka, zamiešame med. V mise spojíme múku so soľou a s pomarančovou kôrou. Prilejeme mlieko s droždím a 5 až 10 minút miesime na hladké cesto. Pokiaľ je cesto veľmi pevné, pridáme ešte trocha mlieka. Po kúskoch zapracujeme maslo. Cesto prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 90 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
2.
Obdĺžnikovú formu na chlebík s objemom 2 l vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na tri časti, ktoré sformujeme do hrubých valcov. Tie spletieme, konce založíme dovnútra a vložíme do formy. Necháme znova asi hodinu kysnúť.
3.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Vajce rozmiešame a potrieme ním povrch chlebíka. Posypeme makom a pečieme 35 až 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.