Fú, tej soli mi tam ubehlo... Nerobte paniku! Tieto rady fungujú VŽDY a zachránia každé jedlo
24. 7. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:17)

Zdroj: Shutterstock
Ak ste práve neodhadli množstvo soli pri poslednom dochucovaní, alebo ste sa zamysleli a šupli viac, ako ste chceli, nemusí to znamenať katastrofu.
Máme pre vás zopár trikov, vďaka ktorým sa zbavíte nepríjemnej chuti a celú situáciu zachránite.
Skúste zemiak
Toto je najrozšírenejšia prvá pomoc pri presolení jedla. Zemiak nakrájajte na čo najmenšie kúsky a dajte variť do polievky alebo iného jedla. Nie je pravda, že zemiak do seba prebytočnú soľ nasaje. Pri varení zemiaku sa z neho uvoľní tekutina. Preto môžete namiesto zemiaku použiť aj nesolený vývar zo zemiakov. Efekt bude ten istý.
Med alebo cukor
Ak máte radi na jazyku ohňostroj chuti, môžete použiť aj med alebo cukor. Slanú chuť síce nezredukujete ale vaši hostia vďaka tiež prítomnej sladkej chuti ani nepostrehnú, že ste jedlo presolili. Rátajte ale s tým, že výsledné jedlo bude chutiť inak ako je zvykom.
Tuk a smotana
Pokiaľ u vás kalórie nehrajú veľkú rolu, funguje táto metóda vždy. Okrem toho skoro každá polievka alebo omáčka chutí s prídavkom smotany ešte lepšie.
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Špenátová polievka
Múka
Pokiaľ múku len tak nasypete do vriacej polievky, vytvoria sa vám hrudky, ktoré nielenže nepekne vyzerajú, ale ani nie sú také účinné. Preto radšej vezmite rovnaký pomer masla a múky a spravte z nich svetlú zápražku, ktorú potom zamiešajte do polievky. Miešajte ešte niekoľko minút. Ak by vám polievka priveľmi zhustla, pridajte vodu.
Chlieb
Keď ponoríte do polievky krajec chleba, ten prebytočnú soľ nasaje. Samozrejme spolu s ňou aj istú časť tekutiny, takže polievka bude hustejšia.
Pridajte tie isté suroviny
Ak varíte brokolicovú polievku, pridajte brokolicu, pri sviečkovej omáčke zasa mrkvu a podobne. Toto je najjednoduchší spôsob ako zachrániť presolené jedlo. Vyžaduje si však viac času.
Zdroj: Shutterstock
S týmito trikmi ušetríte veľa peňazí.