Gaštanová torta
7. 4. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 50 minút; pre celú rodinu
Potrebujeme:
Cesto: 250 g gaštanového pyré, 6 vajec, 80 g práškového cukru, 100 g kryštálového cukru, 50 g strúhanky, 80 g mletých vlašských orechov, 80 g strúhaného gaštanového pyré na ozdobenie. Plnka: 500 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky stužovadla šľahačky
Postup:
1. Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme dohladka s pyré a práškovým cukrom. Do zmesi zapracujeme mleté orechy a strúhanku. V druhej mise vyšľaháme z bielkov a kryštálového cukru tuhý sneh. Cesto navrstvíme do tortovej formy s priemerom 28 cm a upečieme vo vyhriatej rúre.
2. Smotanu vyšľaháme dotuha so stužovadlom.
3. Korpus po upečení necháme vychladnúť vo forme, odstránime boky a vodorovne prekrojíme. Spodnú časť natrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a zakryjeme hornou časťou. Boky a vrch torty natrieme zvyšnou šľahačkou. Vrch posypeme strúhaným gaštanovým pyré a podávame.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 30 až 40 minút