Gaštanový dezert
27. 10. 2013, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:40)

Zdroj: Dušan Křístek
Potrebujeme: Na korpus 2 balenia mrazeného gaštanového pyré, 8 vajec, trochu kyslejšieho džemu na potretie. Na krém 1 balenie gaštanového pyré, 250 ml šľahačkovej smotany, 125 g mascarpone, 5 – 6 mäkkých hrušiek.
Postup:
1. Žĺtky zľahka prešľaháme, rozdrobíme do nich rozmrazené gaštanové pyré a vymiesime dohladka.
2. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne ho vmiešame do gaštanovo-žĺtkovej masy a všetko vylejeme do formy vymastenej maslom. V rúre predhriatej na 180 °C znížime teplotu na 160 °C a pečieme 45 minút.
3. Vychladený korpus pozdĺžne prerežeme. Spodnú časť potrieme džemom a poukladáme naň očistené rozštvrtené hrušky. Podľa chuti môžeme pridať pár kvapiek rumu.
4. Nakoniec vyšľaháme šľahačku. Kým ešte nie je celkom tuhá, nadrobíme do nej kocku pyré, pridáme mascarpone a došľaháme dotuha.
5. Asi dve tretiny krému rozotrieme na spodný korpus s hruškami, zakryjeme ho vrchným dielom a potrieme zvyšným krémom. Dezert necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Pred podávaním môžeme posypať čokoládovými hoblinami.
Beátin tip: Ak chceme mať istotu, že sneh bude dokonale tuhý, treba pracovať so studenými bielkami. Misa i hnetač musia byť úplne suché.