Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Gaštanový dezert

Gaštanový dezert

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Potrebujeme: Na korpus 2 balenia mrazeného gaštanového pyré, 8 vajec, trochu kyslejšieho džemu na potretie. Na krém 1 balenie gaštanového pyré, 250 ml šľahačkovej smotany, 125 g mascarpone, 5 – 6 mäkkých hrušiek.

Postup:

1. Žĺtky zľahka prešľaháme, rozdrobíme do nich rozmrazené gaštanové pyré a vymiesime dohladka.

2. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne ho vmiešame do gaštanovo-žĺtkovej masy a všetko vylejeme do formy vymastenej maslom. V rúre predhriatej na 180 °C znížime teplotu na 160 °C a pečieme 45 minút.

3. Vychladený korpus pozdĺžne prerežeme. Spodnú časť potrieme džemom a poukladáme naň očistené rozštvrtené hrušky. Podľa chuti môžeme pridať pár kvapiek rumu.

4. Nakoniec vyšľaháme šľahačku. Kým ešte nie je celkom tuhá, nadrobíme do nej kocku pyré, pridáme mascarpone a došľaháme dotuha.

5. Asi dve tretiny krému rozotrieme na spodný korpus s hruškami, zakryjeme ho vrchným dielom a potrieme zvyšným krémom. Dezert necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Pred podávaním môžeme posypať čokoládovými hoblinami.

Beátin tip: Ak chceme mať istotu, že sneh bude dokonale tuhý, treba pracovať so studenými bielkami. Misa i hnetač musia byť úplne suché.

Vyberáme pre vás niečo PLUS