Klobásky na kyslej kapuste s pivom

5 porcií

1 kg rôznych klobások na grilovanie (bavorské, párkové, obalené v slanine) ● 1 kg kyslej kapusty ● 500 ml čierneho piva ● chlieb
Do dvoch grilovacích misiek dáme kapustu. Misky položíme na grilovací rošt nad oheň. Klobásky krátko grilujeme z každej strany, aby získali peknú farbu, a rozložíme ich na kapustu. Prelejeme čiernym pivom a na grile pečieme 10 až 15 minút, aby sa pivo zredukovalo a kapusta získala jeho chuť. Podávame s čerstvým chlebom.

Čas prípravy: 5 minút
Čas grilovania: 15 minút

Náš tip
Deťom klobásky môžete zaliať jablkovým džúsom, prípadne pridať ku kapuste nakrájané jabĺčko.

Klobásky na kyslej kapuste s pivom
Klobásky na kyslej kapuste s pivom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Kukurično‑špekáčikový špíz na rošte s bylinkami

4 porcie

2 lahôdkové kukurice ● 4 kvalitné špekáčiky ● 8 menších šampiňónov ● 1 menšia cuketa ● 1/2 žltej papriky ● 1/2 červenej papriky ● 2 mladé cibuľky ● vňať čerstvých byliniek (rozmarín, estragón, tymian)

NA MARINÁDU: 3 PL olivového alebo repkového oleja ● zmes nasekaných čerstvých alebo sušených byliniek ● 1 PL čerstvej citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie

Kukuricu ošúpeme a varíme vo vode asi 10 minút. Vyberieme z hrnca, necháme odkvapkať a osušíme. Ostrým nožom opatrne nakrájame na kolieska hrubé 2 až 4 cm. Špekáčiky nakrájame na kolieska hrubé 2 až 3 cm a asi tretinu z jedného konca narežeme do kríža. Šampiňóny utrieme suchým obrúskom a trocha zrežeme stopky. Cuketu umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska. Papriku umyjeme, očistíme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Cibuľku očistíme a pokrájame na hrubšie plátky. Z oleja, byliniek, citrónovej šťavy, zo soli a z mletého korenia vymiešame marinádu. Na kovové grilovacie ihly striedavo napichujeme všetky pripravené ingrediencie. Aby jedno koliesko kukurice bolo na jej konci, napichneme ho ako prvé. Špízovú skladačku ukončíme narezaným koncom špekáčika. Kukuricu, šampiňóny, cuketu a papriku potrieme vymiešanou marinádou a necháme 5 až 10 minút odstáť. Okolo ihlice obtočíme bylinkovú vňať a špízy opekáme na strednom ohni priamo na mriežke alebo najlepšie na grilovacom podnose približne 8 minút. Počas opekania priebežne otáčame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 8 minút

Kukurično- špekáčikový špíz na rošte s bylinkami
Kukurično- špekáčikový špíz na rošte s bylinkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Kapustový šalát s bylinkami

4 porcie

1 menšia hlava mladej bielej kapusty ● 1 viazanička čerstvých byliniek – najlepšie tymian, petržlen, koriander ● 1 PL rímskej rasce ● vínny ocot ● olivový olej ● soľ ● čierne korenie

Hlávku kapusty rozrežeme na polovice, vykrojíme hlúb a pozdĺžne nakrájame na tenké pásiky. Zľahka osolíme a necháme postáť, kým zmäkne. Potom prilejeme trošku olivového oleja, vínneho octu a dochutíme rascou a čiernym korením. Bylinky nakrájame nadrobno a primiešame do šalátu. Celý šalát dôkladne premiešame, a ak treba, dosolíme alebo pridáme pár kvapiek octu.

Čas prípravy: 10 minút

Kapustový šalát s bylinkami
Kapustový šalát s bylinkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Živánska pečienka

6 porcií

6 plátkov bravčovej krkovičky(1,5 kg) ● plnotučná horčica ● 6 cibúľ (olúpaných) ● 5 väčších zemiakov (olúpaných) ● 6 strúčikov cesnaku ● 400 g oravskej slaniny v plátkoch ● soľ ● mleté čierne korenie ● uhorky ● čalamáda ● kapusta ● baranie rohy ako príloha

Väčší liatinový hrniec zvnútra vystelieme hrubším alobalom. Umyté a osušené mäso naklepeme, potrieme horčicou a posypeme soľou a korením. Olúpané cibule a zemiaky nakrájame na kolieska a cesnak na tenké plátky. Na dno hrnca rozložíme tretinu plátkov slaniny, dva kusy mäsa, tretinu cesnaku, cibúľ a zemiakov. Takto vytvoríme ešte dve vrstvy. Zakryjeme pokrievkou a zabalíme hornú časť hrnca do alobalu. V pahrebe vytvoríme priehlbinu tak, aby do nej vošiel takmer celý hrniec. Zahrnieme pahrebou a necháme piecť 1 hodinu 20 minút. Po upečení opatrne vyberieme, necháme približne 15 minúť postáť a podávame s uhorkami, čalamádou, kapustou alebo baraními rohmi.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 80 minút

Náš tip
Živánsku môžete pripraviť do samostatných alobalových balíčkov a tak vložiť do pahreby. Celkový čas pečenia sa skráti.

Živánska pečienka
Živánska pečienka
Zdroj: archív Dobré jedlo

Pečený losos s citrónmi a jogurtovým dipom

4 porcie

1 kg filiet z lososa v celku s kožou ● maslo ● 1 chemicky neošetrený citrón ● viazanička čerstvých byliniek ● soľ ● čierne korenie

NA JOGURTOVÝ DIP: 1 biely smotanový jogurt ● 1 PL dijonskej horčice ● 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● čierne korenie

Lososa umyjeme a osušíme kuchynskou utierkou. Na hornej strane urobíme ostrým nožom štvorcentimetrové zárezy. Do každého zárezu vložíme mesiačik citróna a malý plátok masla. Filetu osolíme a okoreníme, posypeme čerstvo nakrájanými bylinkami. Z alobalu odstrihneme dve vrstvy a okraje zahneme dovnútra, aby sme vytvorili vaničku s okrajmi vysokými asi dva centimetre. Do pripravenej vaničky vložíme filetu a dáme piecť na mriežku nad pahrebu. Lososa ešte prikryjeme jednou vrstvou alobalu. Kým sa losos pečie, pripravíme dip zmiešaním všetkých ingrediencií.

Čas prípravy: 15 minút
Čas grilovania: 30 minút

Pečený losos s citrónmi a jogurtovým dipom
Pečený losos s citrónmi a jogurtovým dipom
Zdroj: archív Dobré jedlo