Grilovaný losos s kôprovou omáčkou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
20 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 čajová lyžička celé čierne korenie, 1 čajová lyžička koriandrové semienka, 2 polievková lyžica olivový olej, 1 kilogram losos s kožou, 2 hrsť kôpor, 150 gram créme fraiche / tučná kyslá smotana, 150 gram čerstvý smotanový syr, morská soľ, šťava a kôra z 1 citróna
1.
Cédrové drevo (alebo inú drevenú doštičku vhodnú na gril) namočíme na 1 hodinu do studenej vody. Následne rozhorúčime gril. Odkvapkané drevo položíme na rozpálený rošt, prikryjeme pokrievkou a čakáme, kým po 4 až 5 minútach nezačne dymiť. Čierne korenie a koriander rozdrvíme v mažiari. Zmiešame s citrónovou kôrou, olejom a so soľou.
2.
Lososa osušíme papierovou utierkou a povrch potrieme olejom. Rybu položíme na drevo kožou nadol a prikrytú poklopom grilu grilujeme 15 až 20 minút.
3.
Kôpor opláchneme, vytrasieme z neho vodu a nasekáme nahrubo. Créme fraiche spojíme s čerstvým syrom, 1 až 2 PL citrónovej šťavy a polovicou kôpru. Vymiešame do krémova a dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
4.
Upečeného lososa posypeme zvyšným kôprom a podávame s kôprovou omáčkou.