Reklama

Gurmánske recepty s medom: TÝMTOM chutným jedlám neodolá žiaden CHLAP! Mňam, tak lahodné

Kačacie prsia s pomarančmi
a so zemiakovo-zelerovou kašou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak nám niečo v tomto predvianočnom období v komore nechýba, tak je to práve voňavý sladký med. A ten je dobrý nielen do čaju či na medovníčky, ale uvaríte si s ním aj tieto delikátne dobroty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RECEPT: Losos v krémovej omáčke so špenátom a paradajkami
    Zdroj: Instagram@myfitnessplan

    Citrónový losos s fazuľkami

    2 porcie

    2 PL hladkej múky (alebo škrobu) ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL sušeného cesnaku ● soľ ● korenie ● 2 filety z lososa ● 1 strúčik cesnaku ● 2 citróny ● 2 PL medu ● 200 g fazuliek (môžu byť aj mrazené) ● soľ ● korenie ● olivový olej ● maslo

    Najprv obalíme rybu. Do misy nasypeme múku, mletú červenú papriku, cesnak, soľ, korenie a dobre premiešame. Filety obalíme a z oboch strán opečieme na panvici s rozohriatym olivovým olejom dozlatista. Potom filety vyberieme. Do panvice, kde sa piekla ryba, dáme za 2 lyžice masla, cesnak nakrájaný na jemné plátky, kolieska z jedného citróna a jemne orestujeme. Pridáme med, šťavu z citróna a všetko spolu povaríme 2 až 3 minúty. Do hrnca s vriacou osolenou vodou vhodíme fazuľky a povaríme 2 minúty. Potom ich scedíme a hneď dáme na panvicu s roztopeným maslom. Osolíme, okoreníme. Na taniere naložíme fazuľky, pridáme lososa a polejeme citrónovo-medovou omáčkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Citrónový losos s fazuľkami

    Pečená zelenina s medom a jogurtom

    2 porcie

    1 stredne veľká cvikla ● 4 až 5 menších mrkvičiek ● 2 až 3 petržleny ● 1 červená paprika ● 1 stredne veľká červená cibuľa ● 1 sladký zemiak ● 1 hlavička cesnaku ● 2 až 3 PL olivového oleja ● soľ ● korenie

    NA DRESING: 150 ml hustého jogurtu ● 1 PL nasekaného kôpru ● soľ ● korenie

    OKREM TOHO: 2 PL olivového oleja ● 1 PL balzamového octu ● 2 PL medu ● 1 malá bageta

    Zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a neošúpaný cesnak prerežeme na polovice. Dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Plech vytiahneme z rúry a zeleninu polejeme zmesou oleja, balzamového octu a medu. Dáme znova piecť do rúry na 5 až 8 minút, aby zelenina bola pekne zlatá. Urobíme dresing. V miske zmiešame jogurt s kôprom, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pečenú zeleninu servírujeme s jogurtovým dresingom a bagetou potretou roztlačeným upečeným cesnakom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečená zelenina s medom a jogurtom

     Kačacie prsia s pomarančmi a so zemiakovo-zelerovou kašou

    2 porcie

    400 g zemiakov ● 1/4 stredne veľkého zeleru ● maslo ● mlieko podľa potreby ● štipka mletého muškátového orieška ● 2 kusy kačacích pŕs s kožou ● 1 pomaranč ● 2 PL medu ● tymian ● soľ ● korenie

    Do hrnca dáme očistené zemiaky a zeler nakrájané na kocky. Zalejeme horúcou vodou, osolíme, privedieme do varu a varíme domäkka. Zeleninu scedíme, pridáme 2 lyžice masla, mlieko, muškátový oriešok a rozmixujeme na hladkú kašu. Kožu na kačacích prsiach jemne narežeme na štvorčeky, osolíme a okoreníme z oboch strán. Opekáme na zohriatej panvici, kým koža nie je chrumkavá a zlatá. Následne prsia otočíme, stíšime plameň a pečieme ešte asi 8 minút, aby prsia ostali vnútri mierne ružové. Vyberieme z panvice a necháme odpočinúť. Do výpeku v panvici vlejeme šťavu z celého pomaranča spolu s prúžkami pomarančovej kôry, pridáme med, soľ, korenie, vetvičku tymianu a na miernom plameni zredukujeme. Na taniere naložíme zemiakovo-zelerovú kašu, nakrájané kačacie prsia a polejeme pomarančovo-medovou šťavou. Ozdobíme lístkami tymianu a podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kačacie prsia s pomarančmi a so zemiakovo-zelerovou kašou

    Cestoviny s horčicovou omáčkou a kuracím mäsom

    2 porcie

    200 g cestovín (papardelle) ● 4 až 5 filiet z kuracích pŕs ● 1 malá šalotka ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 1 ČL Snico Kráľovskej Horčice plnotučnej ● 1 PL medu ● za hrsť sušených húb ● soľ● 200 ml smotany na šľahanie ● za hrsť petržlenovej vňate ● korenie ● olivový olej

    Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Zatiaľ v panvici s olejom osmažíme osolené a okorenené kuracie filety. Potom ich z panvice vyberieme. Do výpeku vhodíme šalotku a cesnak nakrájané nadrobno. Orestujeme. Pridáme 1 ČL hrubozrnnej horčice, 1 ČL Snico Kráľovskej Horčice plnotučnej, med, nakrájané huby a opäť restujeme. Osolíme, okoreníme, vlejeme smotanu a trochu zredukujeme. Nakoniec pridáme nakrájané kuracie filety a všetko spolu prehrejeme. Vsypeme za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, scedené cestoviny a premiešame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cestoviny s horčicovou omáčkou a kuracím mäsom

     Koláčiky s cviklou a gorgonzolou

    6 až 7 kúskov

    1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta ● 125 g ricotty ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL saturejky ● 6 až 7 malých uvarených cvikiel ● soľ  ● korenie ● 100 g gorgonzoly ● mlieko a med na potretie

    Lístkové cesto rozvinieme a vykrojíme z neho 6 až7 kruhov s priemerom asi 10 cm. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého kruhu rozotrieme ricottu zmiešanú s pretlačeným cesnakom, so soľou, s korením a nasekanou saturejkou. Okraje necháme voľné. Uvarenú cviklu pokrájame na tenšie plátky a poukladáme na ricottu. Cesto okolo jemne zatlačíme smerom hore a cviklu jemne okoreníme, osolíme a posypeme rozdrobenou gorgonzolou. Okraje koláčikov potrieme mliekom, pri pečení získajú peknú zlatú farbu. Nakoniec povrch každého koláčika pokvapkáme medom. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 15 až 20 minút dozlatista. Koláčiky podávame teplé.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Koláčiky s cviklou a gorgonzolou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.