Reklama

Hádžete potraviny do mrazničky jedna radosť? Tieto CHYBY nerobte: Niektoré veci tam NEPATRIA!

Female hand holds plastic bag with a zip fastener with frozen strawberries against the background of an open freezer with other vegetables.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Tak ako do chladničky, ani do mrazničky niektoré potraviny nepatria. Ničíte tým totiž ich konzistenciu a chuť. Viete, čo by ste do mrazničky nikdy nemali dávať?

Mlieko a syry

Ak do mrazničky uložíte mlieko alebo smotanu, po rozmrazení nebudú mať dobrú konzistenciu na priamu konzumáciu. Rozdelia sa totiž na dve časti a zvodnatejú. A zamrazená kyslá smotana dokonca vytvorí hrudky. Rovnako by sa nemali mraziť mäkké, topené alebo zrejúce syry. Tie budú po rozmrazení vodnaté a neudržia si pôvodnú konzistenciu.

Zdroj: Shutterstock

Jogurty

V tomto prípade sa tiež jogurt oddelí od tekutiny a stane sa hrudkovitým. Nebude vôbec lákavý a stratí svoj smotanový nádych.

Zdroj: Shutterstock

Zemiaky

Nepatria tam ani surové, ani varené zemiaky. Keďže majú vysoký obsah vody, vytvoria sa v nich ľadové kryštáliky, stratia farbu aj textúru, zmäknú a zosladnú. Uvarené zemiaky sa, naopak, premenia na kašovitú hmotu. Radšej ich skladujte na chladnom suchom mieste, napríklad v komore alebo v pivnici, kde vám vydržia dostatočne dlho.

Zdroj: Shutterstock

Vajcia

Keď zmrzne bielok, je to ako časovaná bomba. Roztiahne sa a tým praskne škrupina a vajíčko sa stane plodnou pôdou pre baktérie. Ani varené či pražené vajíčka do mrazničky nepatria, pretože budú „gumové“ a nepožívateľné.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Niektoré druhy ovocia a zeleniny

Mnohé plody nízke teploty znášajú úplne bez problémov, napríklad lesné plody, banány, ananás a mango. Pozor by ste si však mali dať na tie kúsky, ktoré majú vysoký obsah vody, napríklad paradajky, uhorky, citrusy či melón. Tie totiž rýchlo vytvoria ľadové kryštáliky. Po rozmrazení budú tieto plody zvädnuté, rozmočené a úplne bez chuti. To isté platí aj pre listový šalát či čerstvý špenát.

Zdroj: Shutterstock

Plechovky

Rozhodne nezamrazujte nič v plechoviciach. Je to veľmi nebezpečné. Plechovka môže prasknúť alebo doslova explodovať. To isté platí aj o nápojoch, ktoré obsahujú CO₂. Aj tie môžu v mrazničke vybuchnúť a narobiť v nej poriadnu neplechu.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Bude sa hodiť: Ostalo vám veľa vajec?
Existuje núdzová možnosť, ako ich môžete zmraziť. Oddeľte žĺtky od bielkov a uložte ich do vzduchotesnej nádoby vhodnej do mrazničky a zmrazte oddelene.

Zdroj: Shutterstock

Na čo nezabudnúť v záhrade?

V úžitkovej záhrade v prvých septembrových týždňoch nezabudnite okrem zberu úrody zároveň odstrániť odumreté rastliny a zvyšky zeleniny, aby ste predišli šíreniu chorôb. Pripravte záhony na výsadbu jesenných plodín. Zapracujte do pôdy kompost alebo organické hnojivo, aby ste zvýšili jej kvalitu a výživnosť pre ďalšiu sezónu. Nezabudnite ani na zavlažovanie a mulčovanie pôdy, aby ste udržali vlhkosť a chránili rastliny pred prvými mrazmi.

Zdroj: Shutterstock

na čo nezabudnúť v záhrade?

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.