Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Halušky, opekance a pirohy. Pripravte si dobroty od babičky

Pripravte si zemiakové pirohy od babičky.

Zdroj: archív

Reklama

Vraví sa, že májová bryndza je najlepšia, a tak sme pre vás pripravili klasiku slovenskej kuchyne – liptovské špeciality.

  • Zapekané zemiaky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, olej, 3 vajcia, 100 g bryndze, 200 ml mlieka, soľ, petržlenová vňať, mleté čierne korenie

Ako si ich pripravíme: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, pokrájame na kolieska, jemne ich opečieme na oleji a preložíme do zapekacej misy. Potom ich zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, soľ, bryndzu, nasekanú petržlenovú vňať a korenie. Zapekáme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 15 minút.

  • Plnené bochníčky

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 1 vajce, 40 g droždia, 250 ml mlieka, 1 ČL soli

Plnka: 250 g bryndze, 1 vajce, 2 PL nasekanej pažítky

Ako si ich pripravíme: Múku premiešame so soľou, pridáme vajce, v mlieku rozmiešané droždie a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, pohárom povykrajujeme bochníčky a uložíme ich na vymastený plech. Bryndzu vymiešame s vajíčkom a pažítkou. Do bochníčkov urobíme jamky a naplníme ich bryndzou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

  • Taštičky s údeným mäsom

Potrebujeme: 300 g bryndze, 300 g hrubej múky, 2 vajcia, 200 g údeného mäsa, 200 ml kyslej smotany

Ako si ich pripravíme: Mäso zomelieme. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu a pridáme zomleté mäso, za stáleho miešania krátko opražíme. Necháme vychladnúť. Z múky, bryndze a vajec vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na 5 mm hrubý plát. Cesto nakrájame na štvorce veľké 8 x 8 cm. Na každý položíme za lyžičku zomletého mäsa.

Štvorec preložíme na polovicu tak, aby vznikol trojuholník. Okraje popritláčame vidličkou. Varíme v osolenej vode asi 10 min. Hotové taštičky prelejeme kyslou smotanou.

  • Opekané pupáky

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 2 ČL kryštálového cukru, 50 g masla, 20 g droždia, 1 žĺtok, 400 ml mlieka, 4 PL medu

Na posýpku: bryndza s maslom

Ako si ich pripravíme: Do vlažného mlieka dáme pomrvené droždie, cukor, lyžicu múky a dobre rozmiešame. Múku preosejeme, jemne osolíme a na doske zapracujeme rozmiešaný kvások. Cesto vymiesime, prikryjeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 kusy, z ktorých ušúľame asi 2 cm hrubé valčeky, ktoré posypeme múkou. Valčeky nakrájame na rovnomerné 1,5 cm dlhé kúsky, ktoré preložíme na vymastený plech a necháme vykysnúť.

Opekance pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút. Pred servírovaním ich vložíme do osolenej teplej vody. Namočené opekance prikryjeme a občas premiešame. Zmäknuté teplé opekance scedíme, posypeme bryndzou, polejeme maslom a zľahka premiešame.

  • Halušky so slaninou

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 400 g hladkej múky, 300 g bryndze, 100 g údenej slaniny, soľ, menšia viazanička pažítky

Ako si ich pripravíme: Zemiaky očistíme, umyjeme, postrúhame a osolíme. Primiešame hladkú múku, aby nám vzniklo polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Lopárik namočíme do vody, dáme naň časť cesta a nožom hádžeme do vriacej osolenej vody halušky (alebo použijeme sito na halušky). Uvarené vyberieme, polejeme opečenou nakrájanou slaninou, pridáme bryndzu a nasekanú pažítku.

  • Zemiakové knedle

Potrebujeme: 750 g zemiakov, 250 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 250 g bryndze, 2 veľké cibule, 3 PL masti

Ako si ich pripravíme: V šupke uvarené zemiaky očistíme, prelisujeme, pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na rovnaké valčeky s priemerom 4 cm, ktoré naplníme hrudkami bryndze. Knedle varíme v horúcej osolenej vode asi 35 minút. Aby nezostali knedličky prilepené na dne nádoby, pomaly ich nadvihneme. Podávame s dusenou kapustou a opečenou cibuľou.

  • Demikát

Potrebujeme: 1 l slanej vody, 1 cibuľa, 1 ČL posekanej rasce, mletá sladká paprika, 3 krajce chleba, 150 g bryndze, 1 PL nasekanej pažítky alebo kôpru

Ako si ho pripravíme: V 1 litri slanej vody povaríme na kolieska nakrájanú cibuľu, pridáme rascu a štipku mletej červenej papriky. Do polievkovej misy vložíme na kocky nakrájaný chlieb, zalejeme prevarenou vodou s cibuľou a posypeme bryndzou. Misu prikryjeme a po chvíľke podávame. Podľa chuti môžeme do polievky zamiešať nasekanú pažítku alebo kôpor.

  • Fučka

Potrebujeme: 150 g bryndze, 100 g jemnej salámy, 3 plátky slaniny, 1/4 póru, 500 g zemiakov, 2 lyžice masla, 100 ml mlieka, štipka bieleho korenia, soľ

Ako si ju pripravíme: Zemiaky uvaríme domäkka, scedíme a rozmiešame s mliekom a maslom na kašu. Do kaše pridáme bryndzu podľa chuti, štipku bieleho korenia, nasekanú jemnú salámu a posypeme pórom jemne opečeným na slaninke.

  • Zemiakové pirohy

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, 150 g údenej prerastenej slaniny

Plnka: 200 g bryndze, 200 g uvarených a olúpaných zemiakov, kôpor, soľ

Ako si ich pripravíme: Zemiaky uvaríme v osolenej vode, potom ich olúpeme, postrúhame a spolu s múkou a so soľou vymiesime hladké cesto. V miske pripravíme plnku. Bryndzu rozmiešame s postrúhanými zemiakmi, so soľou a s nadrobno posekaným kôprom. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto, ktoré nakrájame na štvorce veľké 8 x 8 cm.

Na každý kúsok dáme lyžičku vymiešanej plnky z bryndze. Cesto preložíme a okraje trojuholníčkov dobre pritlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich a na tanieroch polejeme opečenými kockami slaniny.

Vyberáme pre vás niečo PLUS