Reklama

Halušky, perky, párance... Nemusíte chodiť do koliby! TAKTO slovenské mňamky zvládnete aj doma

Bryndzové halušky so slaninkou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Halušky, perky, párance... To by bolo, keby sme si ich aspoň raz do roka nedopriali v pravej slovenskej kolibe. Podľa našich receptov si rovnako chutné pripravíte aj doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Naučte sa ich od šikovných Majstrov haluškárov (VIDEO)
    Zdroj: Katarína Brunovská

    Baraní guláš s lečom

    4 porcie

    2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 500 g baranieho mäsa (stehno) ● 1 pohár (700 ml) zaváraného leča ● 200 ml červeného vína ● voda ● 500 g zemiakov ● soľ ● korenie ● mletá červená paprika ● bobkový list ● majorán ● čili na dochutenie ● bravčová masť ● chlieb ako príloha ● petržlenová vňať na ozdobu

    V kotle alebo vo veľkom hrnci s masťou opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme strúčiky cesnaku a nakrájané mäso. Keď sa stiahne zo všetkých strán, zalejeme ho lečom, vínom a vodou. Pridáme soľ, všetky koreniny a pomaly varíme. Keď je mäso zmäknuté, prisypeme zemiaky nakrájané na kocky a ďalej varíme, kým nie sú mäkké. Baraní guláš podávame s dobrým chlebom ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Baraní guláš s lečom

    Pukanské párance s tvarohom

    5 porcií

    500 g polohrubej múky ● 200 ml vody ● soľ podľa chuti ● tvaroh ● cukor a maslo na podávanie

    Z múky, vody a zo soli vymiesime polotuhé cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Z cesta krájame dlhé pásy a z nich trháme párance rovno do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, scedíme ich. Párance podávame s tvarohom, cukrom a poliate maslom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pukanské párance s tvarohom

    Lekvárové perky s orechovou posýpkou

    5 porcií

    500 g hrubej múky ● 10 až 12 PL horúcej vody ● 1 PL masti ● 1 vajce ● štipka sódy bikarbóny ● soľ ● slivkový lekvár ● cukor a orechy na posypanie ● maslo na poliatie

    Z múky, masti, vody a zo štipky soli vymiesime cesto. Keď vychladne, zapracujeme vajce a sódu. Cesto vyvaľkáme a rozdelíme na polovice. Na jednu časť uložíme kôpky slivkového lekváru. Potom ich prekryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta a prstami pritlačíme, aby sa cesto zlepilo. Radielkom pokrájame na štvorčeky. Perky dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú, scedíme ich a podávame posypané kryštálovým cukrom a mletými orechmi, poliate rozpusteným maslom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Lekvárové perky s orechovou posýpkou

     Zamagurské pirohy s bryndzou

    5 porcií

    NA CESTO: 1,4 kg zemiakov ● 1 až 2 vajcia ● 1 strúčik cesnaku ● majorán ● 40 g cibule ● 65 g hladkej múky ● 65 g strúhanky ● 500 ml mlieka ● soľ ● olej (masť) ● slaninka na opekanie

    NA PLNKU: 800 g uvarených zemiakov ● 175 g bryndze ● pažítka ● kôpor ● mleté čierne korenie ● kyslé mlieko na podávanie

    Najprv pripravíme plnku. Zemiaky popučíme, pridáme bryndzu, korenie podľa chuti, nasekanú pažítku aj kôpor a dobre premiešame. Urobíme cesto. Zemiaky očistíme a nastrúhame rovno do misy. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ a majorán. Na slanine dosklovita opražíme nakrájanú cibuľu. Cibuľkovú zmes primiešame k zemiakom, pridáme múku, strúhanku aj mlieko a vypracujeme hustejšie cesto. Do panvice s rozpáleným olejom (masťou) dávame naberačkou cesto. Rozotrieme ho do tvaru kolieska a naň naložíme plnku. Prikryjeme ďalšou naberačkou cesta a opečieme z oboch strán. Pirohy podávame s pohárom kyslého mlieka.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas opekania: 5 minút/1 kus

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zamagurské pirohy s bryndzou

     Bryndzové halušky so slaninkou

    4 porcie

    800 g zemiakov ● 100 g polohrubej múky ● 200 g hrubej múky ● 250 g ovčej bryndze ● 2 PL smotany na šľahanie ● 200 g slaniny ● soľ ● bravčová masť ● nasekaná pažítka na ozdobu

    Očistené zemiaky nastrúhame a poriadne vyžmýkame alebo precedíme. Prisypeme obe múky, soľ podľa chuti a vypracujeme cesto. Nemalo by byť riedke ani husté. Bryndzu vymiešame so smotanou. Slaninku nakrájame na malé kocky a usmažíme. Cesto hádžeme do osolenej a omastenej vriacej vody z lopárika alebo cez haluškovač. Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom a ihneď dávame do misy s bryndzou. Dobre premiešame. Halušky podávame s opečenou slaninkou, poliate výpekom a posypané nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 8 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Bryndzové halušky so slaninkou

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.