Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Halušky, perky, párance... Nemusíte chodiť do koliby! TAKTO slovenské mňamky zvládnete aj doma

Bryndzové halušky so slaninkou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Halušky, perky, párance... To by bolo, keby sme si ich aspoň raz do roka nedopriali v pravej slovenskej kolibe. Podľa našich receptov si rovnako chutné pripravíte aj doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Naučte sa ich od šikovných Majstrov haluškárov (VIDEO)
    Zdroj: Katarína Brunovská

    Baraní guláš s lečom

    4 porcie

    2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 500 g baranieho mäsa (stehno) ● 1 pohár (700 ml) zaváraného leča ● 200 ml červeného vína ● voda ● 500 g zemiakov ● soľ ● korenie ● mletá červená paprika ● bobkový list ● majorán ● čili na dochutenie ● bravčová masť ● chlieb ako príloha ● petržlenová vňať na ozdobu

    V kotle alebo vo veľkom hrnci s masťou opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme strúčiky cesnaku a nakrájané mäso. Keď sa stiahne zo všetkých strán, zalejeme ho lečom, vínom a vodou. Pridáme soľ, všetky koreniny a pomaly varíme. Keď je mäso zmäknuté, prisypeme zemiaky nakrájané na kocky a ďalej varíme, kým nie sú mäkké. Baraní guláš podávame s dobrým chlebom ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Baraní guláš s lečom

    Pukanské párance s tvarohom

    5 porcií

    500 g polohrubej múky ● 200 ml vody ● soľ podľa chuti ● tvaroh ● cukor a maslo na podávanie

    Z múky, vody a zo soli vymiesime polotuhé cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Z cesta krájame dlhé pásy a z nich trháme párance rovno do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, scedíme ich. Párance podávame s tvarohom, cukrom a poliate maslom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pukanské párance s tvarohom

    Lekvárové perky s orechovou posýpkou

    5 porcií

    500 g hrubej múky ● 10 až 12 PL horúcej vody ● 1 PL masti ● 1 vajce ● štipka sódy bikarbóny ● soľ ● slivkový lekvár ● cukor a orechy na posypanie ● maslo na poliatie

    Z múky, masti, vody a zo štipky soli vymiesime cesto. Keď vychladne, zapracujeme vajce a sódu. Cesto vyvaľkáme a rozdelíme na polovice. Na jednu časť uložíme kôpky slivkového lekváru. Potom ich prekryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta a prstami pritlačíme, aby sa cesto zlepilo. Radielkom pokrájame na štvorčeky. Perky dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú, scedíme ich a podávame posypané kryštálovým cukrom a mletými orechmi, poliate rozpusteným maslom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Lekvárové perky s orechovou posýpkou

     Zamagurské pirohy s bryndzou

    5 porcií

    NA CESTO: 1,4 kg zemiakov ● 1 až 2 vajcia ● 1 strúčik cesnaku ● majorán ● 40 g cibule ● 65 g hladkej múky ● 65 g strúhanky ● 500 ml mlieka ● soľ ● olej (masť) ● slaninka na opekanie

    NA PLNKU: 800 g uvarených zemiakov ● 175 g bryndze ● pažítka ● kôpor ● mleté čierne korenie ● kyslé mlieko na podávanie

    Najprv pripravíme plnku. Zemiaky popučíme, pridáme bryndzu, korenie podľa chuti, nasekanú pažítku aj kôpor a dobre premiešame. Urobíme cesto. Zemiaky očistíme a nastrúhame rovno do misy. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ a majorán. Na slanine dosklovita opražíme nakrájanú cibuľu. Cibuľkovú zmes primiešame k zemiakom, pridáme múku, strúhanku aj mlieko a vypracujeme hustejšie cesto. Do panvice s rozpáleným olejom (masťou) dávame naberačkou cesto. Rozotrieme ho do tvaru kolieska a naň naložíme plnku. Prikryjeme ďalšou naberačkou cesta a opečieme z oboch strán. Pirohy podávame s pohárom kyslého mlieka.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas opekania: 5 minút/1 kus

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zamagurské pirohy s bryndzou

     Bryndzové halušky so slaninkou

    4 porcie

    800 g zemiakov ● 100 g polohrubej múky ● 200 g hrubej múky ● 250 g ovčej bryndze ● 2 PL smotany na šľahanie ● 200 g slaniny ● soľ ● bravčová masť ● nasekaná pažítka na ozdobu

    Očistené zemiaky nastrúhame a poriadne vyžmýkame alebo precedíme. Prisypeme obe múky, soľ podľa chuti a vypracujeme cesto. Nemalo by byť riedke ani husté. Bryndzu vymiešame so smotanou. Slaninku nakrájame na malé kocky a usmažíme. Cesto hádžeme do osolenej a omastenej vriacej vody z lopárika alebo cez haluškovač. Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom a ihneď dávame do misy s bryndzou. Dobre premiešame. Halušky podávame s opečenou slaninkou, poliate výpekom a posypané nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 8 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Bryndzové halušky so slaninkou

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.