Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hľadáte nové recepty na drobné vianočné pečivo? Tieto 4 skvelé koláčiky si isto zamilujete

Dateľovo-marcipánové kúsky

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Keďže dobrých receptov na drobné sviatočné pečivo nie je nikdy dosť, ponúkame vám ďalšiu dávku skvelých koláčikov, ktoré si isto zamilujete.

Datľovo-marcipánové kúsky

36 kúskov

100 g datlí bez kôstky ● 20 g masla ● 1 PL umu ● 25 g nelúpaných mletých mandlí ● 250 g marcipánu ● 1 vajce ● 60 g práškového cukru ● 30 g hladkej múky ● 1 ČL smotany na šľahanie

Datle nasekáme nahrubo, vložíme do mixéra a spolu s umom a maslom rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme mandle. Zmesou naplníme zdobiace vrecko s malým okrúhlym nadstavcom a odložíme bokom. Marcipán nakrájame na kocky, vajce rozdelíme na žĺtok a bielok. V mise vyšľaháme bielok, 60 g práškového cukru, múku a marcipán a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 3 časti a na doske posypanej cukrom spracujeme na 3 pásy dlhé asi 40 cm a široké 1,5 cm. Vareškou vytlačíme po celej dĺžke do stredu priehlbinku a všetko potrieme rozšľahaným žĺtkom so smotanou. Do priehlbinky vytlačíme zdobiacim vreckom datľovú zmes, pásy nakrájame na 4 cm kúsky, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 150 °C pečieme asi 20 minút.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút

Náš tip: Datľová plnka je hustá, môžete ju aj vyšúľať na tenký valček, pokrájať na rovnako veľké kúsky a natlačiť na marcipánové cesto.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Dateľovo-marcipánové kúsky

Nugátovo-brusnicové rožky

40 kúskov

50 g sušených brusníc ● 50 g nugátovej čokolády ● 75 g masla ● 170 g hladkej múky ● štipka soli ● 130 g práškového cukru ● 60 g mletých mandlí ● 1 vajce ● dreň z 1 vanilkového struku

Brusnice nasekáme nadrobno, nugát a maslo rozpustíme. Zmiešame múku, mandle, 30 g cukru, soľ, vajce, brusnice a spojíme s vychladnutým čokoládovým maslom. Vymiesime na hladké cesto. Z cesta vyformujeme 2 valčeky s priemerom asi 3 cm, zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Vychladené valčeky nakrájame na kolieska hrubé 1 cm a vytvarujeme z nich rožky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pečieme 12 až
14 minút. Zvyšok cukru spojíme s vanilkovou dreňou a ešte horúce rožteky v ňom obalíme.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 14 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Nugátovo-brusnicové rožky

Maslové sušienky s karamelom

40 kúskov

2 vanilkové struky ● 300 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 200 g masla ● 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 200 g čokolády na varenie

Karamel: 200 g kryštálového cukru ● 40 g masla ● 100 ml smotany na šľahanie

Cukor na karamel dáme do panvice a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo aj smotanu, spolu varíme za stáleho miešania asi 3 minúty. Necháme vychladnúť. Vanilkové struky rozkrojíme a vyškrabeme z nich dreň. Múku, škrobovú múčku, maslo, vanilkovú dreň, cukor a štipku soli zmiešame rukami, vytvarujeme štvorec a dáme ho na papier na pečenie. Navrch dáme ďalší hárok papiera na pečenie a cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Ozdobným radielkom plát nakrájame na obdĺžniky 5 x 2 cm, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a každý popicháme vidličkou. Pečieme 15 až 18 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Vychladnuté sušienky spájame karamelom a jemne pritlačíme. Čokoládu rozpustíme a spojené sušienky do nej namočíme. Necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 až 18 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Maslové sušienky s karamelom

Kapučínové keksíky s čokoládou

30 kúskov

200 g čokolády na varenie ● 125 g masla ● 175 g krupicového cukru ● soľ ● 50 g práškového kapučína ● 1 vajce ● 200 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 PL kakaa ● 2 PL práškového cukru

Nakrájame 100 g čokolády na 30 kusov a odložíme bokom. Ďalších 100 g čokolády nalámeme a rozpustíme. Maslo, cukor, štipku soli a 40 g práškového kapučína vyšľaháme dopenista mixérom s nadstavcami na miesenie. K maslovej zmesi ďalej zašľaháme vajce a rozpustenú vychladnutú čokoládu. V inej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao a potom túto zmes zapracujeme do cesta. Z cesta vyformujeme 30 guľôčok, do stredu každej dáme kúsok čokolády. Trochu ich sploštíme, v dostatočnom odstupe poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme 10 až 12 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Okraje zhnednú a stred ostane mäkký. Keksíky vyberieme a necháme na plechu mierne vychladnúť, potom stiahneme aj s papierom z plechu a necháme celkom vychladnúť. Práškový cukor a zvyšné kapučíno premiešame a zmesou posypeme alebo v nej obalíme upečené keksíky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Kapučínové keksíky s čokoládou

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.