Datľovo-marcipánové kúsky

36 kúskov

100 g datlí bez kôstky ● 20 g masla ● 1 PL umu ● 25 g nelúpaných mletých mandlí ● 250 g marcipánu ● 1 vajce ● 60 g práškového cukru ● 30 g hladkej múky ● 1 ČL smotany na šľahanie

Datle nasekáme nahrubo, vložíme do mixéra a spolu s umom a maslom rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme mandle. Zmesou naplníme zdobiace vrecko s malým okrúhlym nadstavcom a odložíme bokom. Marcipán nakrájame na kocky, vajce rozdelíme na žĺtok a bielok. V mise vyšľaháme bielok, 60 g práškového cukru, múku a marcipán a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na 3 časti a na doske posypanej cukrom spracujeme na 3 pásy dlhé asi 40 cm a široké 1,5 cm. Vareškou vytlačíme po celej dĺžke do stredu priehlbinku a všetko potrieme rozšľahaným žĺtkom so smotanou. Do priehlbinky vytlačíme zdobiacim vreckom datľovú zmes, pásy nakrájame na 4 cm kúsky, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 150 °C pečieme asi 20 minút.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút

Náš tip: Datľová plnka je hustá, môžete ju aj vyšúľať na tenký valček, pokrájať na rovnako veľké kúsky a natlačiť na marcipánové cesto.

Dateľovo-marcipánové kúsky
Dateľovo-marcipánové kúsky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Nugátovo-brusnicové rožky

40 kúskov

50 g sušených brusníc ● 50 g nugátovej čokolády ● 75 g masla ● 170 g hladkej múky ● štipka soli ● 130 g práškového cukru ● 60 g mletých mandlí ● 1 vajce ● dreň z 1 vanilkového struku

Brusnice nasekáme nadrobno, nugát a maslo rozpustíme. Zmiešame múku, mandle, 30 g cukru, soľ, vajce, brusnice a spojíme s vychladnutým čokoládovým maslom. Vymiesime na hladké cesto. Z cesta vyformujeme 2 valčeky s priemerom asi 3 cm, zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Vychladené valčeky nakrájame na kolieska hrubé 1 cm a vytvarujeme z nich rožky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pečieme 12 až
14 minút. Zvyšok cukru spojíme s vanilkovou dreňou a ešte horúce rožteky v ňom obalíme.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 14 minút

Nugátovo-brusnicové rožky
Nugátovo-brusnicové rožky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Maslové sušienky s karamelom

40 kúskov

2 vanilkové struky ● 300 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 200 g masla ● 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 200 g čokolády na varenie

Karamel: 200 g kryštálového cukru ● 40 g masla ● 100 ml smotany na šľahanie

Cukor na karamel dáme do panvice a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo aj smotanu, spolu varíme za stáleho miešania asi 3 minúty. Necháme vychladnúť. Vanilkové struky rozkrojíme a vyškrabeme z nich dreň. Múku, škrobovú múčku, maslo, vanilkovú dreň, cukor a štipku soli zmiešame rukami, vytvarujeme štvorec a dáme ho na papier na pečenie. Navrch dáme ďalší hárok papiera na pečenie a cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Ozdobným radielkom plát nakrájame na obdĺžniky 5 x 2 cm, poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a každý popicháme vidličkou. Pečieme 15 až 18 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Vychladnuté sušienky spájame karamelom a jemne pritlačíme. Čokoládu rozpustíme a spojené sušienky do nej namočíme. Necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 až 18 minút

Maslové sušienky s karamelom
Maslové sušienky s karamelom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Kapučínové keksíky s čokoládou

30 kúskov

200 g čokolády na varenie ● 125 g masla ● 175 g krupicového cukru ● soľ ● 50 g práškového kapučína ● 1 vajce ● 200 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 PL kakaa ● 2 PL práškového cukru

Nakrájame 100 g čokolády na 30 kusov a odložíme bokom. Ďalších 100 g čokolády nalámeme a rozpustíme. Maslo, cukor, štipku soli a 40 g práškového kapučína vyšľaháme dopenista mixérom s nadstavcami na miesenie. K maslovej zmesi ďalej zašľaháme vajce a rozpustenú vychladnutú čokoládu. V inej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao a potom túto zmes zapracujeme do cesta. Z cesta vyformujeme 30 guľôčok, do stredu každej dáme kúsok čokolády. Trochu ich sploštíme, v dostatočnom odstupe poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme 10 až 12 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Okraje zhnednú a stred ostane mäkký. Keksíky vyberieme a necháme na plechu mierne vychladnúť, potom stiahneme aj s papierom z plechu a necháme celkom vychladnúť. Práškový cukor a zvyšné kapučíno premiešame a zmesou posypeme alebo v nej obalíme upečené keksíky.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Kapučínové keksíky s čokoládou
Kapučínové keksíky s čokoládou
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK