Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hľadáte recept na dokonalé rizoto či chutnú pizzu? Uvarte mužovi tieto 3 jedlá, to bude večer!

Slávny Canal Grande v Benátkach

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pripravili sme pre vás nový letný seriál, v ktorom vám predstavíme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu milovaného Talianska.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Urobte si rizoto ako od Taliana: Takto sa varí pravé hubové

    Risotto al funghi

    4 porcie

    1 väčšia cibuľa ● 300 g očistených zmiešaných húb ● 1 strúčik cesnaku ● 300 g ryže carnaroli (alebo inej ryže vhodnej na rizoto) ● 100 ml suchého bieleho vína ● 700 až 1 000 ml horúceho vývaru povareného s odrezkami húb ● hrudka parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo

    Na masle opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme očistené huby nakrájané na menšie kúsky a opečieme spolu s cibuľou. Pridáme cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a ryžu. Opekáme ryžu, kým nezačne byť po okrajoch sklovitá. Po niekoľkých minútach prilejeme do panvice víno a necháme ho takmer celé odpariť. Postupne prilievame do ryže horúci vývar. Vždy len toľko, aby ním bola ryža sotva prikrytá. Varíme na miernom plameni 16 až 20 minút a pravidelne ryžu miešame. Ku koncu bude ryža ešte polotekutá, krémová a jemne al dente. Odstavíme ju a primiešame lyžicu masla. Do hotového rizota nastrúhame parmezán a dobre premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou a ihneď podávame. Každú porciu ozdobíme parmezánom a čerstvo pomletým čiernym korením.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Pizza margherita

    4 porcie

    NA CESTO: 500 g hladkej múky špeciál 00 extra ● 10 g droždia ● 325 ml teplej vody ● štipka cukru ● 5 g morskej soli

    NA OBLOŽENIE: cherry paradajky ● mozzarella ● čerstvá buratta (syr z mozzarelly a zo smotany) ● bazalka

    NA OMÁČKU: 200 g veľkých zrelých paradajok ● 100 g cherry paradajok ● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka cukru ● balzamový ocot ● 4 strúčiky cesnaku ● olivový olej

    Najprv zamiesime cesto. Droždie rozpustíme vo vode so štipkou cukru. Múku zmiešame so soľou a potom pridáme k droždiu. Ručne vypracujeme jemné cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme kysnúť asi pol hodiny. Potom ho rozdelíme na 4 malé bochníky a necháme opäť kysnúť asi 10 minút. Pripravíme omáčku. Veľké paradajky na chvíľu ponoríme do vriacej vody a potom rýchlo do studenej. Nakrojíme šupku a olúpeme ich. Očistené paradajky rozložíme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme trochu cukru, pokvapkáme olivovým olejom a balzamovým octom. Nakoniec pridáme očistený cesnak a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 °C asi na 30 minút. Potom zmes rozmixujeme a primiešame cherry paradajky. Tie popučíme už iba rukou alebo vidličkou. Ak treba, omáčku dochutíme soľou a korením. Vykysnuté bochníky vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske do tvaru pizze. Každú potrieme omáčkou a na ňu rozložíme cherry paradajky, mozzarellu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 230 °C asi na 8 minút. Na upečenú pizzu poukladáme čerstvú burattu a bazalku, pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas kysnutia: 40 minút
    Čas pečenia: 8 minút

    Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

    4 porcie

    NA PANNA COTTU: 4 plátky želatíny  ● 700 ml smotany na šľahanie ● 140 g  kryštálového cukru ● 1 vanilkový struk  ● 2 až 3 bobkové listy ● 475 ml plnotučného mlieka ● granola (najlepšie domáca) ● jahody ● olivový olej a lístky medovky na podávanie

    NA ČOKOLÁDOVÚ MRVENIČKU: 100 g horkej čokolády (85 %) ● 120 g masla  ● 240 g kryštálového cukru ● 100 g kakaa ● 120 g hladkej múky

    Želatínu ponoríme do ľadovej vody. Dáme variť smotanu. Keď začne vrieť, vmiešame cukor a hneď odstavíme. Pridáme vanilku, bobkový list a vmiešame napučanú želatínu. Necháme pôsobiť. Čím dlhšie, tým bude panna cotta chutnejšia. Potom precedíme, pridáme mlieko a dobre prešľaháme. Necháme v chladničke úplne stuhnúť. Potom vyberieme bobkový list, vysušíme ho a rozmixujeme. Urobíme čokoládovú mrveničku. Čokoládu s maslom rozpustíme, pridáme cukor a premiešame. Prisypeme kakao s múkou a premiešame. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 160 °C asi 12 minút. Z odležanej panna cotty naberáme kopčeky do pripravených misiek. Okolo nich dáme čokoládovú mrveničku, granolu a nakrájané jahody. Pridáme pár kvapiek olivového oleja, balzamového octu, posypeme rozmixovaným bobkovým listom a ozdobíme lístkami medovky.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 12 minút
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.