Hľadáte výborný koláčik ku kávičke? Skúste TIETO recepty a chuť na sladké bude zažehnaná!
6. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: shutterstock
Načo si niečo také dobré nechávať až na Vianoce? Máme pre vás zopár inšpirácií, ktoré sú ako stvorené na maškrtenie na sklonku leta.

Jogurtová bábovka s figami
12 kúskov
170 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 150 g gréckeho bieleho jogurtu ● 150 g rastlinného oleja ● 100 g medu ● kôra a šťava z 2 citrónov ● 350 g špaldovej múky ● 50 g mletých vlašských orechov ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● 25 g nasekaných vlašských orechov ● 3 až 4 PL figovej marmelády ● čerstvé figy a med na ozdobu
Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme škrobovou múčkou. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme jogurt a potom tenkým pramienkom aj olej. Do zmesi za stáleho miešania pridáme med, kôru a šťavu z citrónov. Do druhej misy preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva a so soľou a zľahka vmiešame do vajcovej zmesi. Nakoniec vmiešame strúhané orechy. Marmeládu vymiešame dohladka. Do pripravenej formy nalejeme polovicu cesta, lyžicou pridáme marmeládu a posypeme orechmi. Zalejeme zvyšným cestom a pečieme pri teplote 175 °C asi 50 minút. Vyberieme, necháme 20 minút chladnúť a vyklopíme. Pred podávaním ozdobíme čerstvými figami a polejeme tekutým medom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Jogurtová bábovka s figami
Galetka so škoricovou smotanou
8 kúskov
NA CESTO: 100 g studeného masla ● 200 g špaldovej múky ● 2 PL hnedého cukru ● štipka soli ● 4 PL studenej vody
NA PLNKU: 3 jablká ● šťava z 1 citróna ● 2 PL medu ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL škorice
Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto a rukami rýchlo vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Jablká umyjeme, osušíme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Cesto vyvaľkáme na väčšiu placku, do stredu pekne naukladáme jablká, ktoré pokvapkáme medom. Voľné okraje prehneme cez jablká a dáme na 25 minút piecť dozlatista. Smotanu vyšľaháme a posypeme škoricou. Podávame k ešte teplej galetke.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Galetka so škoricovou smotanou
Koláče s orechmi
8 kusov
120 g lesného medu ● 80 g hnedého cukru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 200 g vlašských orechov ● 200 g zmäknutého masla ● 3 vajcia ● 400 g hladkej múky ● 1 PL kakaa ● štipka vanilkovej drene ● 1 ČL mletého zázvoru ● štipka muškátového orieška ● štipka mletého nového korenia ● štipka kardamómu ● 1 ČL prášku do pečiva
NA POLEVU: 50 ml medu ● 2 PL mandľového masla ● 1 ČL škorice
Rúru predhrejeme na 180 °C, formičky na koláče vytrieme maslom a vysypeme mletými mandľami. V menšom hrnci ohrievame med, cukor a smotanu, kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť. Polovicu orechov nasekáme nahrubo a zvyšok pomelieme najemno. Maslo spolu s medovou zmesou vyšľaháme dopenista, po jednom zašľaháme aj vajcia. Múku premiešame s kakaom, nasekanými a mletými orechmi, korením a práškom do pečiva. Zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nalejeme do pripravených formičiek a pečieme asi 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame med s mandľovým maslom a so škoricou dohladka a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na povrch koláčov.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Koláče s orechmi
Rezy s vanilkovým krémom
20 kúskov
10 PL mlieka ● 2 vajcia ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 2 PL medu ● 300 g krupicového cukru ● 600 g hladkej múky
NA KRÉM: 500 ml mlieka ● 2 balíčky vanilkového pudingu ● 150 g zmäknutého masla ● 1 balíček vanilkového cukru ● 4 PL vaječného likéru ● 100 g práškového cukru
V hrnci zmiešame med, vajcia, mlieko, cukor a sódu bikarbónu a za stáleho miešania ohrejeme. Stiahneme z ohňa, pridáme múku a vypracujeme cesto. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom ho rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu. Presunieme na vymastený plech a postupne pečieme pri teplote 170 °C asi 12 minút. Po upečení ihneď vyklopíme a necháme vychladnúť. Na krém uvaríme z mlieka, pudingového prášku a vanilkového cukru puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme vaječný likér a vymiešame dohladka. V mise vyšľaháme maslo a práškový cukor na penu a po lyžiciach zapracujeme puding. Tri pláty potrieme krémom, poukladáme na seba, zaťažíme plechom a dáme do chladničky. Posledný plát nastrúhame a na druhý deň nasypeme na vrchnú vrstvu krému.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút/1 plát
Čas chladenia: 12 hodín
Zdroj: shutterstock
Rezy s vanilkovým krémom
Rezy s marmeládou
20 kúskov
NA CESTO: 7 PL mlieka ● 3 PL medu ● 2 žĺtky ● 220 g krupicového cukru ● 80 g masla ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 600 g hladkej múky
NA PLNKU: 8 PL ríbezľovej marmelády ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 250 g masla ● 250 g práškového cukru ● trocha umu ● 500 ml mlieka
NA POLEVU: 200 g horkej čokolády ● 120 g masla ● 80 g kokosového tuku
Na cesto dáme do hrnca mlieko, med, žĺtky, cukor, maslo a sódu bikarbónu a na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu. Stiahneme a zamiešame múku. Poriadne premiesime, rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu. Preložíme na vymastený plech, popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 220 °C do svetlohneda. Ešte horúce vyklopíme. Opakujeme so všetkými plátmi. Uvaríme puding z pudingového prášku a mlieka. V mise vyšľaháme maslo, cukor a trocha umu na penu a po lyžiciach zamiešame vychladnutý puding. Pláty cesta potrieme vrstvou krému, pričom jeden aj vrstvou marmelády a poukladáme na seba. Zaťažíme hrncom a dáme na 12 hodín do chladničky. Pred podávaním polejeme polevou, ktorú sme pripravili rozpustením čokolády, tuku a masla.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 10 minút/1 plát
Čas chladenia: 12 hodín
Zdroj: shutterstock
Rezy s marmeládou