Reklama

Hľadáte výborný koláčik ku kávičke? Skúste TIETO recepty a chuť na sladké bude zažehnaná!

Galetka so škoricovou smotanou

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Načo si niečo také dobré nechávať až na Vianoce? Máme pre vás zopár inšpirácií, ktoré sú ako stvorené na maškrtenie na sklonku leta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oslaďte si leto týmto sviežim koláčikom! Jeden kúsok nikdy nestačí!

    Jogurtová bábovka s figami

    12 kúskov

    170 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 150 g gréckeho bieleho jogurtu ● 150 g rastlinného oleja ● 100 g medu ● kôra a šťava z 2 citrónov ● 350 g špaldovej múky ● 50 g mletých vlašských orechov ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● 25 g nasekaných vlašských orechov ● 3 až 4 PL figovej marmelády ● čerstvé figy a med na ozdobu

    Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme škrobovou múčkou. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme jogurt a potom tenkým pramienkom aj olej. Do zmesi za stáleho miešania pridáme med, kôru a šťavu z citrónov. Do druhej misy preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva a so soľou a zľahka vmiešame do vajcovej zmesi. Nakoniec vmiešame strúhané orechy. Marmeládu vymiešame dohladka. Do pripravenej formy nalejeme polovicu cesta, lyžicou pridáme marmeládu a posypeme orechmi. Zalejeme zvyšným cestom a pečieme pri teplote 175 °C asi 50 minút. Vyberieme, necháme 20 minút chladnúť a vyklopíme. Pred podávaním ozdobíme čerstvými figami a polejeme tekutým medom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jogurtová bábovka s figami

    Galetka so škoricovou smotanou

    8 kúskov

    NA CESTO: 100 g studeného masla ● 200 g špaldovej múky ● 2 PL hnedého cukru ● štipka soli ● 4 PL studenej vody

    NA PLNKU: 3 jablká ● šťava z 1 citróna ● 2 PL medu ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL škorice

    Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto a rukami rýchlo vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Jablká umyjeme, osušíme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Cesto vyvaľkáme na väčšiu placku, do stredu pekne naukladáme jablká, ktoré pokvapkáme medom. Voľné okraje prehneme cez jablká a dáme na 25 minút piecť dozlatista. Smotanu vyšľaháme a posypeme škoricou. Podávame k ešte teplej galetke.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Galetka so škoricovou smotanou

    Koláče s orechmi

    8 kusov

    120 g lesného medu ● 80 g hnedého cukru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 200 g vlašských orechov ● 200 g zmäknutého masla ● 3 vajcia ● 400 g hladkej múky ● 1 PL kakaa ● štipka vanilkovej drene ● 1 ČL mletého zázvoru ● štipka muškátového orieška ● štipka mletého nového korenia ● štipka kardamómu ● 1 ČL prášku do pečiva

    NA POLEVU: 50 ml medu ● 2 PL mandľového masla ● 1 ČL škorice

    Rúru predhrejeme na 180 °C, formičky na koláče vytrieme maslom a vysypeme mletými mandľami. V menšom hrnci ohrievame med, cukor a smotanu, kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť. Polovicu orechov nasekáme nahrubo a zvyšok pomelieme najemno. Maslo spolu s medovou zmesou vyšľaháme dopenista, po jednom zašľaháme aj vajcia. Múku premiešame s kakaom, nasekanými a mletými orechmi, korením a práškom do pečiva. Zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nalejeme do pripravených formičiek a pečieme asi 40 mi­nút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame med s mandľovým maslom a so škoricou dohladka a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na povrch koláčov.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Koláče s orechmi

    Rezy s vanilkovým krémom

    20 kúskov

    10 PL mlieka ● 2 vajcia ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 2 PL medu ● 300 g krupicového cukru ● 600 g hladkej múky

    NA KRÉM: 500 ml mlieka ● 2 balíčky vanilkového pudingu ● 150 g zmäknutého masla ● 1 balíček vanilkového cukru ● 4 PL vaječného likéru ● 100 g práškového cukru

    V hrnci zmiešame med, vajcia, mlieko, cukor a sódu bikarbónu a za stáleho miešania ohrejeme. Stiahneme z ohňa, pridáme múku a vypracujeme cesto. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom ho rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu. Presunieme na vymastený plech a postupne pečieme pri teplote 170 °C asi 12 minút. Po upečení ihneď vyklopíme a necháme vychladnúť. Na krém uvaríme z mlieka, pudingového prášku a vanilkového cukru puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme vaječný likér a vymiešame dohladka. V mise vyšľaháme maslo a práškový cukor na penu a po lyžiciach zapracujeme puding. Tri pláty potrieme krémom, poukladáme na seba, zaťažíme plechom a dáme do chladničky. Posledný plát nastrúhame a na druhý deň nasypeme na vrchnú vrstvu krému.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 12 minút/1 plát
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Rezy s vanilkovým krémom

    Rezy s marmeládou

    20 kúskov

    NA CESTO: 7 PL mlieka ● 3 PL medu ● 2 žĺtky ● 220 g krupicového cukru ● 80 g masla ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 600 g hladkej múky

    NA PLNKU: 8 PL ríbezľovej marmelády ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 250 g masla ● 250 g práškového cukru ● trocha umu ● 500 ml mlieka

    NA POLEVU: 200 g horkej čokolády ● 120 g masla ● 80 g kokosového tuku

    Na cesto dáme do hrnca mlieko, med, žĺtky, cukor, maslo a sódu bikarbónu a na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu. Stiahneme a zamiešame múku. Poriadne premiesime, rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu. Preložíme na vymastený plech, popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 220 °C do svetlohneda. Ešte horúce vyklopíme. Opakujeme so všetkými plátmi. Uvaríme puding z pudingového prášku a mlieka. V mise vyšľaháme maslo, cukor a trocha umu na penu a po lyžiciach zamiešame vychladnutý puding. Pláty cesta potrieme vrstvou krému, pričom jeden aj vrstvou marmelády a poukladáme na seba. Zaťažíme hrncom a dáme na 12 hodín do chladničky. Pred podávaním polejeme polevou, ktorú sme pripravili rozpustením čokolády, tuku a masla.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 10 minút/1 plát
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Rezy s marmeládou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.