Reklama

Hody zo záhrady: Z úrody baklažánu a cukety si uvaríte samé dobroty! 5 najchutnejších receptov

Plnený baklažán s olivovou tapenádou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Leto sa pomaly, ale isto blíži ku koncu, to však neznamená, že by nám nemalo čo ponúknuť na stôl. Napríklad z úrody baklažánu a cukety si uvaríte samé dobroty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami tento delikátny KOKOSOVÝ VENIEC s jogurtovou polevou a ovocím

    Cuketová omeleta s klobásou

    2 porcie

    1 menšia cuketa ● 1 jarná cibuľka ● 1 zemiak uvarený v šupke ● olivový olej ● 4 vajcia ● štipka mletého muškátového orieška ● kvalitná papriková klobása ● cherry paradajky ● tvrdý vyzretý syr na posypanie (môže byť aj kozí) ● čerstvé bylinky ● soľ ● mleté čierne korenie

    Očistenú cuketu, cibuľku a zemiak nakrájame na malé kocky. Vo väčšej panvici opekáme na rozohriatom oleji asi 2 minúty. Zatiaľ v miske metličkou rozmiešame vajcia so soľou, s mletým korením a muškátovým orieškom. Zmes nalejeme na opečenú zeleninu a na miernom ohni pečieme, kým vajcia trocha nestuhnú. Navrch uložíme tenké kolieska klobásy a omeletu v panvici vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Zapekáme asi 2 minúty. Zapečenú omeletu vrátime na sporák a necháme asi minútu dôjsť na miernom ohni. Ozdobíme cherry paradajkami, plátkami syra a bylinkami. Omeletu podávame teplú alebo studenú s listovým šalátom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 5 minút

    Náš tip
    Zemiak nastrúhajte nahrubo a zamiešajte doň majorán.

    Zdroj: Robo HUBAC

    Cuketová omeleta s klobásou

    Zemiakovo-cuketové placky s jogurtovým dipom

    8 kúskov

    2 cukety ● 1 väčší zemiak ● 1 stredne veľká cibuľa ● 2 ČL soli ● 2 vajcia ● 1 až 2 PL polohrubej múky na zahustenie ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 2 PL posekaných byliniek (petržlenová vňať a mäta) ● mleté čierne korenie ● olej na vyprážanie

    NA DIP: 200 ml gréckeho jogurtu ● 1 PL nasekanej mäty ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL medu ● 1 strúčik cesnaku ● mleté farebné korenie ● soľ

    Cukety, zemiak a cibuľu očistíme a na hrubšom strúhadle nastrúhame do misy. Pridáme soľ, vajcia, múku, prelisovaný cesnak, rascu, bylinky a korenie. Zmes premiešame a na rozpálenom oleji opekáme malé placky. Potom ich preložíme na papierovú utierku, aby vpila prebytočný tuk. V miske vymiešame jogurt s mätou, citrónovou šťavou, medom, prelisovaným cesnakom, so soľou a s čerstvo pomletým korením. Necháme v chlade aspoň 15 až 20 minút postáť. Placky servírujeme horúce s vychladeným jogurtovým dipom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas opekania: 10 minút

    K zeleninovým plackám sa skvelo  hodí úžasný uhorkový šalát  TzatZiki. Určite vyskúšajte!

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zemiakovo-cuketové placky s jogurtovým dipom

    Lososovo-cuketové balíčky

    3 porcie

    450 g filiet z lososa ● trocha dijonskej horčice ● zmes čerstvých byliniek (pažítka, petržlenová vňať, rozmarín, tymian) ● 1 limeta ● repkový olej s čili ● 2 menšie cukety ● soľ ● farebné korenie mleté nahrubo

    Lososa potrieme horčicou, soľou, korením mletým nahrubo a zmesou nasekaných byliniek. Štedro pokvapkáme limetovou šťavou a ochuteným olejom (môžeme ho nechať nejaký čas marinovať, ale nemusíme). Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska. Dáme do misy, posypeme nasekanými bylinkami, osolíme a pokvapkáme olejom. Lososa prerežeme na tri časti a každú zvlášť uložíme do papiera na pečenie. Ku každému kúsku rozdelíme cuketu. Balíčky zabalíme tak, že opatrne zahneme okraje, preložíme ich do pekáča a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 15 minút. Potom papier roztvoríme a dopekáme približne 5 až 10 minút. Podávame so zemiakmi.

    Čas prípravy: 5 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Náš tip
    Pridajte aj farebné cherry paradajky, jedlo bude farebnejšie a chutnejšie.

    Plnený baklažán s olivovou tapenádou

    4 porcie

    2 baklažány ● 200 g ricotty ● 30 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● listy mladého špenátu ● olej

    NA TAPENÁDU: 70 g čiernych olív bez kôstky ● 3 kúsky ančovičiek ● 1 PL kapár ● štipka tymianu ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL sušených paradajok ● 1 až 2 lyžice olivového oleja ● citrónová šťava ● soľ

    Baklažány pozdĺžne nakrájame na plátky tenké asi 3 mm. Nasolíme ich a necháme v miske odležať. Plátky baklažánu osušíme papierovou utierkou, potrieme olejom a z oboch strán krátko opečieme na horúcej panvici alebo grile. Ricottu zmiešame s nastrúhaným parmezánom, so soľou a s korením. Plátky natrieme ochuteným syrom, poukladáme naň pár listov špenátu a zrolujeme. Pripravíme tapenádu. Všetky suroviny rozmixujeme v kuchynskom robote a dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Podávame k plneným baklažánom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas grilovania: 5 minút

    Náš tip
    Toto jedlo sa výborne hodí ako predkrm pre návštevu. K tomu chladené vínko pre
     

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Plnený baklažán s olivovou tapenádou

    Jahňacie kotletky s baklažánovým pyré

    4 porcie

    1 väčšia jahňacia kotleta ● olivový olej ● soľ ● korenie ● zelenina na grilovanie (baby cvikla, mladá fazuľka a kukurička)

    NA BAKLAŽÁNOVÉ PYRÉ: 1 baklažán ● 1 strúčik cesnaku ● trocha citrónovej šťavy ● čerstvá petržlenová vňať ● soľ ● korenie

    NA MÄTOVÝ JOGURT: hustý jogurt (gréckeho typu) ● 1 strúčik cesnaku ● čerstvá mäta ● soľ ● korenie

    Jahňaciu kotletu dôkladne očistíme od prebytočného tuku a blán, opláchneme a osušíme. Nakrájame ju na kúsky podľa kosti, osolíme a okoreníme z oboch strán. Na rozpálenom grile opekáme asi 6 minút z každej strany. Potom necháme chvíľu odležať a pokvapkáme olivovým olejom. Pripravíme baklažánové pyré. Baklažán upečieme na grile domäkka. Potom z neho vydlabeme vnútro a vidličkou ho dobre roztlačíme. Ochutíme cesnakom, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou. Osolíme, okoreníme. Urobíme mätový jogurt. Do jogurtu prelisujeme cesnak, pridáme nasekanú mätu, soľ a korenie. Ugrilujeme zeleninu. Cviklu varíme asi 10 minút v osolenej vode. Potom ju dáme na gril aj s mladou fazuľkou a kukuričkami. Grilujeme 1 až 2 minúty z každej strany. Grilované jahňacie kotletky podávame na baklažánovom pyré, s miskou mätového jogurtu a grilovanou zeleninou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas grilovania: 25 minút

    Ak sa vám nepodarí zohnať jahňacie  kotlety, poslúžia vám aj kuracie  krídelká alebo hovädzí steak.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Jahňacie kotletky s baklažánovým pyré

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.