Cuketová omeleta s klobásou

2 porcie

1 menšia cuketa ● 1 jarná cibuľka ● 1 zemiak uvarený v šupke ● olivový olej ● 4 vajcia ● štipka mletého muškátového orieška ● kvalitná papriková klobása ● cherry paradajky ● tvrdý vyzretý syr na posypanie (môže byť aj kozí) ● čerstvé bylinky ● soľ ● mleté čierne korenie

Očistenú cuketu, cibuľku a zemiak nakrájame na malé kocky. Vo väčšej panvici opekáme na rozohriatom oleji asi 2 minúty. Zatiaľ v miske metličkou rozmiešame vajcia so soľou, s mletým korením a muškátovým orieškom. Zmes nalejeme na opečenú zeleninu a na miernom ohni pečieme, kým vajcia trocha nestuhnú. Navrch uložíme tenké kolieska klobásy a omeletu v panvici vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Zapekáme asi 2 minúty. Zapečenú omeletu vrátime na sporák a necháme asi minútu dôjsť na miernom ohni. Ozdobíme cherry paradajkami, plátkami syra a bylinkami. Omeletu podávame teplú alebo studenú s listovým šalátom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 5 minút

Náš tip
Zemiak nastrúhajte nahrubo a zamiešajte doň majorán.

Cuketová omeleta s klobásou
Zdroj: Robo HUBAC

Zemiakovo-cuketové placky s jogurtovým dipom

8 kúskov

2 cukety ● 1 väčší zemiak ● 1 stredne veľká cibuľa ● 2 ČL soli ● 2 vajcia ● 1 až 2 PL polohrubej múky na zahustenie ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 2 PL posekaných byliniek (petržlenová vňať a mäta) ● mleté čierne korenie ● olej na vyprážanie

NA DIP: 200 ml gréckeho jogurtu ● 1 PL nasekanej mäty ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL medu ● 1 strúčik cesnaku ● mleté farebné korenie ● soľ

Cukety, zemiak a cibuľu očistíme a na hrubšom strúhadle nastrúhame do misy. Pridáme soľ, vajcia, múku, prelisovaný cesnak, rascu, bylinky a korenie. Zmes premiešame a na rozpálenom oleji opekáme malé placky. Potom ich preložíme na papierovú utierku, aby vpila prebytočný tuk. V miske vymiešame jogurt s mätou, citrónovou šťavou, medom, prelisovaným cesnakom, so soľou a s čerstvo pomletým korením. Necháme v chlade aspoň 15 až 20 minút postáť. Placky servírujeme horúce s vychladeným jogurtovým dipom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas opekania: 10 minút

K zeleninovým plackám sa skvelo  hodí úžasný uhorkový šalát  TzatZiki. Určite vyskúšajte!

Zemiakovo-cuketové placky s jogurtovým dipom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Lososovo-cuketové balíčky

3 porcie

450 g filiet z lososa ● trocha dijonskej horčice ● zmes čerstvých byliniek (pažítka, petržlenová vňať, rozmarín, tymian) ● 1 limeta ● repkový olej s čili ● 2 menšie cukety ● soľ ● farebné korenie mleté nahrubo

Lososa potrieme horčicou, soľou, korením mletým nahrubo a zmesou nasekaných byliniek. Štedro pokvapkáme limetovou šťavou a ochuteným olejom (môžeme ho nechať nejaký čas marinovať, ale nemusíme). Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska. Dáme do misy, posypeme nasekanými bylinkami, osolíme a pokvapkáme olejom. Lososa prerežeme na tri časti a každú zvlášť uložíme do papiera na pečenie. Ku každému kúsku rozdelíme cuketu. Balíčky zabalíme tak, že opatrne zahneme okraje, preložíme ich do pekáča a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 15 minút. Potom papier roztvoríme a dopekáme približne 5 až 10 minút. Podávame so zemiakmi.

Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Pridajte aj farebné cherry paradajky, jedlo bude farebnejšie a chutnejšie.

Plnený baklažán s olivovou tapenádou

4 porcie

2 baklažány ● 200 g ricotty ● 30 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● listy mladého špenátu ● olej

NA TAPENÁDU: 70 g čiernych olív bez kôstky ● 3 kúsky ančovičiek ● 1 PL kapár ● štipka tymianu ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL sušených paradajok ● 1 až 2 lyžice olivového oleja ● citrónová šťava ● soľ

Baklažány pozdĺžne nakrájame na plátky tenké asi 3 mm. Nasolíme ich a necháme v miske odležať. Plátky baklažánu osušíme papierovou utierkou, potrieme olejom a z oboch strán krátko opečieme na horúcej panvici alebo grile. Ricottu zmiešame s nastrúhaným parmezánom, so soľou a s korením. Plátky natrieme ochuteným syrom, poukladáme naň pár listov špenátu a zrolujeme. Pripravíme tapenádu. Všetky suroviny rozmixujeme v kuchynskom robote a dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Podávame k plneným baklažánom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas grilovania: 5 minút

Náš tip
Toto jedlo sa výborne hodí ako predkrm pre návštevu. K tomu chladené vínko pre
 

Plnený baklažán s olivovou tapenádou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Jahňacie kotletky s baklažánovým pyré

4 porcie

1 väčšia jahňacia kotleta ● olivový olej ● soľ ● korenie ● zelenina na grilovanie (baby cvikla, mladá fazuľka a kukurička)

NA BAKLAŽÁNOVÉ PYRÉ: 1 baklažán ● 1 strúčik cesnaku ● trocha citrónovej šťavy ● čerstvá petržlenová vňať ● soľ ● korenie

NA MÄTOVÝ JOGURT: hustý jogurt (gréckeho typu) ● 1 strúčik cesnaku ● čerstvá mäta ● soľ ● korenie

Jahňaciu kotletu dôkladne očistíme od prebytočného tuku a blán, opláchneme a osušíme. Nakrájame ju na kúsky podľa kosti, osolíme a okoreníme z oboch strán. Na rozpálenom grile opekáme asi 6 minút z každej strany. Potom necháme chvíľu odležať a pokvapkáme olivovým olejom. Pripravíme baklažánové pyré. Baklažán upečieme na grile domäkka. Potom z neho vydlabeme vnútro a vidličkou ho dobre roztlačíme. Ochutíme cesnakom, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou. Osolíme, okoreníme. Urobíme mätový jogurt. Do jogurtu prelisujeme cesnak, pridáme nasekanú mätu, soľ a korenie. Ugrilujeme zeleninu. Cviklu varíme asi 10 minút v osolenej vode. Potom ju dáme na gril aj s mladou fazuľkou a kukuričkami. Grilujeme 1 až 2 minúty z každej strany. Grilované jahňacie kotletky podávame na baklažánovom pyré, s miskou mätového jogurtu a grilovanou zeleninou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas grilovania: 25 minút

Ak sa vám nepodarí zohnať jahňacie  kotlety, poslúžia vám aj kuracie  krídelká alebo hovädzí steak.

Jahňacie kotletky s baklažánovým pyré
Zdroj: MATEJ KALINA