Reklama

Horúce nápoje: Navodia vám správnu atmosféru Vianoc

Horúci nápoj s neodolateľnou vôňou korenia vie

Zdroj: Shutterstock

Reklama

K Vianociam neodmysliteľne patria aj aromatické horúce nápoje, ktoré zahrejú a navodia pocit sviatočnej pohody. Obvykle ide o nápoje s obsahom alkoholu.

Alkohol rýchlejšie rozprúdi krv v žilách a pocitovo zahreje. K tradičným vianočným nápojom patria iste grog, varené víno a punč či medovina. Základnými surovinami na výrobu horúcich nápojov sú alkohol, koreniny a čaj. Najlepšími koreninami sú škorica, klinčeky, badián, muškátový oriešok, zázvor, vanilka. Horúce nápoje môžete dochucovať cukrom, medom, sirupmi, citrónovou šťavou, ako aj pridaním ovocia. Z alkoholu sú vhodné vína červené aj biele) a z destilátov si môžete vybrať podľa chuti: rum, slivovica, borovička, ale aj calvados, brandy či whisky.

Populárny punč pochádza z Indie

O jemnom aromantickom nápoji nazývanom punč, ktorý už svojou vôňou vyvoláva vianočnú atmosféru, sa hovorí, že pochádza z Anglicka. Nie je to však pravda. Pochádza z Indie a do Európy ho koncom 17. storočia priniesli anglickí námorníci. Jeho indický názov „panča“ (päť) naznačuje, že sa pripravoval (okrem korenia a ovocia) z piatich základných zložiek: čaju, cukru, liehoviny, vína a vody. Podľa iných prameňov sú ingredienciami arak (prípadne iná liehovina), citrónová šťava, cukor, korenie a voda (čaj). Punč je nápoj, ktorý sa podáva po jedle alebo samostatne na zahriatie. Horúci punč sa nalieva do vyhriatych pohárov.

Vianočný punč

Potrebujete 500 ml červeného vína, 500 ml vody, 2 vrecúška ovocného čaju, cukor podľa chuti, badián, klinčeky, celú škoricu, punčovú esenciu, rum podľa chuti, jablko a pomaranč (mandarínku) – očistené a pokrájané na malé kocky. Vo vode povaríme klinčeky a škoricu. Necháme vylúhovať čaj, pridáme víno, mierne zohrejeme, dochutíme cukrom, rumom a esenciou. Pridáme ovocie a podávame.

Silný grog pre námorníkov

Grog je nápoj silnejší než punč a pripravuje sa hlavne z horúcej vody a niektorej liehoviny (calvados, koňak, rum, whisky, borovička a podobne), dochucuje sa cukrom (medom), prípadne niektorým zo sladkých likérov, akým je napríklad griotka. Niekedy sa taktiež používajú okrem liehoviny čaj, citrusová šťava a z korenia klinček alebo škorica. Pri úprave grogov postupujeme rovnakým spôsobom ako pri horúcich punčoch. Grog je anglického pôvodu a pochádza od anglického admirála Verona, ktorý svojim námorníkom zakazoval piť ich denný prídel čistého rumu a nariaďoval, aby ho riedili vodou. Keďže tento dôstojník nosil nohavice z grogrenovej látky a dostal prezývku „Grog“, preniesol sa tento názov i na zriedený nápoj, ktorý sa medzi námorníkmi stal obľúbeným. Aj pri tomto nápoji sa jeho pôvodné zloženie časom rôzne menilo.

Vianočný grog

Potrebujeme 50 ml rumu, 50 ml griotky, 150 ml vody, podľa chuti cukor, 1 lyžičku citrónovej šťavy, kúsok celej škorice, 3 klinčeky, vanilku, plátok citróna. Vodu prevaríme s korením, necháme päť minút stáť, scedíme, pridáme citrónovú šťavu, griotku a rum, podľa chuti prisladíme, ozdobíme plátkom citróna a podávame. Podobným spôsobom sa dá pripraviť grog tiež z iných druhov liehovín.

Pre deti

Steamer – horúci mliečny nápoj Steamer je horúce mlieko ochutené jedným alebo viacerými sirupmi. Pripravuje sa veľmi jednoducho – spenením mlieka spolu so sirupom.

Panenský steamer

Potrebujeme 1,5 cl sirupu s príchuťou kokosového orecha, 0,75 cl sirupu z banánu, 14,8 cl studeného mlieka, kakaový prášok, strúhaný kokos na ozdobenie. Nalejme sirupy a mlieko do kanvičky na šľahanie a napeňme horúcou parou. Do vysokého skleneného pohára vlejme spenené mlieko, posypme kakaovým práškom a ozdobme strúhaným kokosom.

Varené víno na chladné dni

Veľmi vhodným nápojom pre zimné obdobie je horúce víno, ktorého úprava je celkom ľahká, ale aj tak si vyžaduje isté znalosti. Hoci sa víno nazýva „varené“, nápoj by sa nemal v skutočnosti variť. Dbajte na to, aby víno nikdy neprešlo varom, pretože by tým stratilo svoju aromatickú príchuť. Nechajte preto víno na ohni zvoľna ohrievať až k bodu varu. Obľúbené sú varené vína biele aj červené s prísadou rôznych korenín: škorice, klinčekov, čierneho korenia, cukru (medu) a citróna.

Vianočné varené víno

Potrebujeme 300 ml červeného vína, 100 ml vody, 4 klinčeky, 4 guľôčky celého čierneho korenia, 2 guľôčky nového korenia, kúsok pevnej škorice, 2 lyžičky medu a 2 plátky citróna. Do pohára dáme variť vodu s korením, po minúte prudkého varu pridáme víno a zahrejeme k varu, ale nevaríme. Potom scedíme, osladíme, nalejeme do pohárov, pridáme plátok citróna a podávame.

Medovina – nápoj lásky

Ľudia verili, že medovina má afrodiziakálne účinky a označuje sa teda aj ako nápoj lásky. Veď práve medovina je nápoj, ktorý nám dal tradíciu medových týždňov (tzv. honeymoon). Mladomanželom sa po obrade (počas 30 dní) podávala medovina v nádeji, že sa tým zabezpečí ich plodný život. Medovina ako nápoj lásky nemá veľmi ďaleko od pravdy. Výskumy poukazujú na to, že acidita a sladkosť medoviny má vplyv na hodnotu pH ženského organizmu a to má zasa následne vplyv na pohlavie narodeného potomka.

Hlavnou surovinou na výrobu medoviny je med, a preto je prvým krokom k výrobe tohto nápoja výber vhodného medu. Vo všeobecnosti možno tvrdiť, že lesný med je tmavší, bohatší na vitamíny a minerály a kvetový, lipový a agátový je svetlejší a v porovnaní s lesným medom aromatickejší. Medovina je v podstate vykvasený alkoholický nápoj z vína a medu. Je to prírodný nápoj sladkej opojnej chuti a jemného medového buketu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS