Hovädzí jazyk s poľskou omáčkou
15. 5. 2009, 2:00

Zdroj: Život
Čas prípravy: 60 minút; 4 porcie
500 g hovädzieho jazyka, soľ,
Omáčka: 60 g masti, 80 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen...), 20 g cibule, 20 g paradajkového pretlaku, 40 g ríbezľového lekváru, 10 g hrozienok, 20 g mandlí, 40 g hladkej múky, 10 g kryštálového cukru, šťava z polovice citróna, 50 ml červeného vína, soľ, čierne mleté korenie
Postup
1. Umytý a očistený hovädzí jazyk uvaríme v osolenej vode. Ešte teplý olúpeme a dáme nad paru, aby sa nevysušil. 20 minút
Omáčka:
2. Na masti podusíme očistenú, na menšie kúsky koreňovú zeleninu, nakrájanú cibuľu a korenie. Pridáme múku a upražíme dočervena. Do zeleninového základu pridáme paradajkový pretlak, ríbezľový lekvár, cukor, soľ a citrónovú šťavu. Zalejeme vývarom z jazyka a povaríme. 20 minút
3. Uvarenú omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme, pridáme hrozienka, olúpané a nakrájané mandle a červené víno. Omáčku necháme zovrieť. Pred podávaním jazyk nakrájame a prelejeme omáčkou. Podávame s ryžou, knedľou alebo cestovinou. 20 minút
Dobrá rada
Omáčku môžeme pripraviť aj podľa klasického receptu na sviečkovicu na smotane.