Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hovädzí jazyk s poľskou omáčkou

Hovädzí jazyk s poľskou omáčkou

Zdroj: Život

Reklama

Čas prípravy: 60 minút; 4 porcie

500 g hovädzieho jazyka, soľ,

Omáčka: 60 g masti, 80 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen...), 20 g cibule, 20 g paradajkového pretlaku, 40 g ríbezľového lekváru, 10 g hrozienok, 20 g mandlí, 40 g hladkej múky, 10 g kryštálového cukru, šťava z polovice citróna, 50 ml červeného vína, soľ, čierne mleté korenie

Postup

1. Umytý a očistený hovädzí jazyk uvaríme v osolenej vode. Ešte teplý olúpeme a dáme nad paru, aby sa nevysušil. 20 minút

Omáčka:

2. Na masti podusíme očistenú, na menšie kúsky koreňovú zeleninu, nakrájanú cibuľu a korenie. Pridáme múku a upražíme dočervena. Do zeleninového základu pridáme paradajkový pretlak, ríbezľový lekvár, cukor, soľ a citrónovú šťavu. Zalejeme vývarom z jazyka a povaríme. 20 minút

3. Uvarenú omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme, pridáme hrozienka, olúpané a nakrájané mandle a červené víno. Omáčku necháme zovrieť. Pred podávaním jazyk nakrájame a prelejeme omáčkou. Podávame s ryžou, knedľou alebo cestovinou. 20 minút

Dobrá rada

Omáčku môžeme pripraviť aj podľa klasického receptu na sviečkovicu na smotane.

Vyberáme pre vás niečo PLUS