Hovädzí vývar
15. 6. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:32)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 2 hodiny, 6 porcií
Potrebujeme: 200 g predného hovädzieho mäsa, 100 g hovädzích kostí, 1,5 l vod, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 20 g hovädzej pečene, trochu kelu, cesnak, pór, zelená paprika, celé čierne korenie, soľ
Postup:
1. Kosti dobre umyjeme, posekáme na menšie kúsky a vložíme do studenej vody. Pridáme očistené a umyté mäso a dáme variť. Keď vývar začne vrieť, pridáme soľ, korenie a ďalej varíme na veľmi miernom ohni dve hodiny. Počas varenia sa vytvára pena, ktorú môžeme odstraňovať.
2. Po hodine varu pridáme očistenú zeleninu. Z mrkvy kúsok odložíme a ten spolu s pečeňou opražíme dozlatista. Vývar tak získa výraznejšiu chuť a intenzívne jantárové sfarbenie. Počas varenia z vývaru odstraňujeme tuk, pretože dlhým varením dodáva nepríjemnú lojovitú príchuť a mútny odtieň.
3. Hotový vývar precedíme cez jemné sitko. Mäso použijeme do polie
Náš tip
Hotovú polievku môžete dochutiť štipkou mletej červenej papriky.