Hovädzia roláda so slaninou
20. 3. 2011, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 40 minút
Potrebujeme: 400 g zadného hovädzieho mäsa, 200 g nakrájanej slaniny, 100 g syra gorgonzola, 2 dl smotany, 2 dl bieleho vína, 1 viazaničku mladej jarnej cibuľky, 3-4 strúčiky cesnaku, 1/2 viazaničky petržlenovej vňate, 1 ks anglického zeleru, 200 g cukety, 200 g baklažánu, 200 g karotky, 100 g húb, 100 g drobných čerešňových paradajok, 2 dl oleja, soľ, korenie
Ako na to:
1. Hovädzie mäso nakrájame na tenké rezne, ktoré potom naklepeme pod alobalom. Na každý rezeň mäsa položíme plátok slaniny, okoreníme a zavinieme. Mäsové závitky potom rozkrojíme na polovicu a napichneme na špajľu.
2.Takto pripravené špízy predpečieme na rozpálenom oleji, potom ich vložíme do ohňovzdornej misy a dopečieme počas 5 až 6 minút v rúre zohriatej na 170 °C.
3.Do 1 dl oleja primiešame nadrobno nasekanú mladú cibuľkovú vňať, rozotrený cesnak, prisypeme aj trošku jemne nasekanej petržlenovej vňate. Osolíme, okoreníme, zalejeme vínom a necháme zovrieť. Tak získame základ na omáčku, do ktorej pridáme syr gorgonzola a všetko zalejeme smotanou. Varíme tak dlho, kým omáčka nezhustne.
4. Na šťave, ktorá zostala z pečeného mäsa, osmažíme karotku, anglický zeler, hlavičky mladých cibuliek, cukinu, baklažán, huby a čerešňové paradajky. Osolíme a ochutíme mletým korením. Hovädziu roládu podávame s pečenou zeleninou zaliatou omáčkou.