Hrianky s baklažánovou nátierkou
7. 6. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:30)

Zdroj: Archív
Milujete hrianky? Skúste tentoraz namiesto chleba použiť bagetu a pripravte si k nej skvelú baklažánovú nátierku.
4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY 30 MINÚT
POTREBUJEME:
2 PL olivového oleja, 1 stredne veľká cibuľa, 1 veľký tvrdší baklažán, 10 sušených paradajok, 6 malých uhoriek na nakladanie, 3 strúčiky cesnak, uniekoľko vetvičiek čerstvého tymianu, niekoľko vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate, 1 ČL kremžskej horčice, 1 ČL balzamikového octu, 2 ČL kapár, soľ a mleté čierne korenie, 1 bageta
POSTUP:
1. Na panvici mierne rozohrejeme olej. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a pražíme, kým nezhnedne.
2. Opláchneme baklažán a nakrájame ho na centimetrové kocky. Pridáme ich k cibuli a na miernom plameni pri ustavičnom miešaní pražíme 8 až 10 minút, kým nezhnednú.
3. Paradajky a uhorky umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame a pridáme k baklažánu. Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
4. Tymian a petržlenovú vňať opláchneme a osušíme. Obtrháme lístky zo stoniek a pokrájame nadrobno. Trochu petržlenovej vňate si odložíme na ozdobenie. Zvyšok byliniek vložíme do hrnca, pridáme horčicu, ocot a kapary. Na miernom plameni varíme 5 minút a často miešame.
5. Medzitým nakrájame bagetu a opečieme ju na mriežkovanej platni.
6. Baklažánovú zmes ochutíme, rozmixujeme alebo ručne roztlačíme na kašu.
7. Nátierku rozdelíme na jednotlivé taniere, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s hriankou.