Hriešne dobré krémové dezerty: Tieto rafinované dobroty vám nepokazia postavu, budete nadšení!
8. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: shutterstock
Tieto rafinované dobroty s ovocím, jogurtom a mascarpone vám prinesú pôžitok bez výčitiek. Všetky majú znížený obsah cukru, tak sa do nich s chuťou pustite!

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Ríbezľová TORTA S MASCARPONE
12 kúskov
● 100 g bielej čokolády bez cukru
● 50 g masla
● 125 g proteínových sušienok
● 100 g sekaných mandlí
● 10 plátkov želatíny
● 500 g mascarpone
● 250 g bieleho jogurtu
● 50 ml citrónovej šťavy
● 1 ČL vanilkovej drene
● 100 g brezového cukru
● 200 g ríbezlí
● 250 g smotany na šľahanie
● ríbezle na ozdobu
Čokoládu nasekáme a s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Sušienky rozdrvíme najemno, zmiešame s mandľami a zamiešame do čokoládovej zmesi. Tú nanesieme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie, dobre pozatláčame a dáme do chladničky. Želatínu namočíme do studenej vody. V mise zmiešame mascarpone, jogurt, citrónovú šťavu a vanilkovú dreň. Dochutíme brezovým cukrom. Ríbezle očistíme, prepláchneme vodou a osušíme papierovou utierkou. Želatínu rozpustíme nad miernym ohňom, zamiešame 4 PL krému a vmiešame do zvyšného krému. Zapracujeme ovocie. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do krému. Vylejeme na stuhnutý korpus, povrch uhladíme a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Pred podávaním ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
NÁŠ TIP
Mascarpone môžete nahradiť aj nízkotučným tvarohom alebo smotanovým syrom. Sú diétnejšie.
Zdroj: shutterstock
Ríbezľová torta s mascarpone
Mangové penové tortičky
10 kúskov
● 10 plátkov želatíny
● 200 ml mlieka
● 1/2 ČL vanilkovej drene
● 300 g drene z manga
● 4 žĺtky
● 120 g nízkosacharidových proteínových sušienok
● 60 g mletých lieskovcov
● 60 g rozpusteného masla
● 4 bielky
● 75 g práškového brezového cukru
● 100 g smotany na šľahanie
Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci privedieme do varu mlieko a vanilkovú dreň. Mango rozmixujeme. Žĺtky vyšľaháme nad horúcim vodným kúpeľom dopenista, potom zašľaháme horúce mlieko. Šľaháme ďalej, kým zmes nezhustne. Vyžmýkame 5 plátkov želatíny a so 100 g mangového pyré vmiešame do žĺtkového krému. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Sušienky rozdrvíme najemno a zmiešame s orechmi a rozpusteným maslom. Vypracujeme mrveničku, ktorú natlačíme do formičiek vytretých maslom. Dáme do chladničky. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom vmiešame aj práškový cukor. Vyšľaháme šľahačku. Obe opatrne zamiešame do žĺtkovej zmesi a nalejeme na vychladený korpus. Prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky asi na 1 hodinu. Zo zvyšného mangového pyré odoberieme 3 PL, zvyšok ohrievame na miernom ohni so zvyšnou vymačkanou želatínou, kým sa nerozpustí. Vmiešame zvyšné pyré a natrieme na mangovú penu. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, ale najlepšie na celú noc.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: aspoň 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Mangové penové tortičky
Jogurtové halušky s ovocnou omáčkou
4 porcie
● 50 g sušených brusníc
● 75 ml suchého červeného vína
● 250 g čerešní
● 4 plátky želatíny
● 300 g bieleho jogurtu
● šťava z 1/2 limety
● 150 g smotany na šľahanie
● 2 PL vanilkového brezového cukru
● čerešne a mäta na ozdobu
V hrnci privedieme do varu brusnice, červené víno a 75 ml vody a varíme 10 minút. Čerešne odkôstkujeme, nakrájame a pridáme do brusnicovej zmesi. Necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Jogurt vymiešame s limetovou šťavou dohladka. Želatínu vyžmýkame, dáme do hrnca a na miernom ohni rozpustíme. Vmiešame 3 PL jogurtu a celé nalejeme do zvyšného jogurtu. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha s brezovým cukrom. Opatrne zapracujeme do jogurtovej zmesi. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Do pohárov nalejeme ovocnú omáčku a pridáme halušky, ktoré sme pripravili pomocou dvoch lyžičiek zo stuhnutej jogurtovej zmesi. Podávame ozdobené mätou a čerešňami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
NÁŠ TIP
Vanilkový brezový cukor si poľahky vyrobíte aj doma. Jednoducho do čistého cukru zamiešajte dreň z 1 vanilkového struku.
Zdroj: shutterstock
Jogurtové halušky s ovocnou omáčkou
Raw ľadové ovocné tiramisu
4 porcie
● 280 g orechov kešu
● šťava z 1 citróna
● nízkosacharidový sirup na sladenie
● 1 a 1/2 ČL mletej vanilky
● 100 ml kokosovej vody
● štipka soli
● 80 ml kokosového oleja
● 150 g jahôd
● 50 g čučoriedok
● strúhaný kokos na posypanie
● ovocie na ozdobu
Namočíme 200 g orechov do vody aspoň na 4 hodiny. Zvyšné kešu nasekáme a nasucho opražíme na panvici. Nasypeme na dno 4 pripravených misiek. Namočené orechy zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Dáme do mixéra s citrónovou šťavou, trochou sirupu, 1 ČL vanilky, kokosovou vodou a so soľou a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby ešte dosladíme. Za stáleho šľahania pridávame aj rozpustený kokosový olej. Asi polovicu krému nalejeme do misiek a dáme na 30 minút do mrazničky. Ovocie opláchneme, osušíme papierovou utierkou. Jahody nakrájame a s čučoriedkami a so zvyškom vanilky pridáme do zvyšku krému. Znova rozmixujeme. Nalejeme na krém v miskách a dáme znova na 30 minút do mrazničky. Pred podávaním posypeme kokosom a ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 1 hodina
NÁŠ TIP
Výrobu urýchlite, ak namiesto čerstvého ovocia použijete mrazené. Skvelé sú napríklad banány. Dodajú dezertu úžasnú krémovosť.
Zdroj: shutterstock
Raw ľadové ovocné tiramisu