Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hriešne dobré krémové dezerty: Tieto rafinované dobroty vám nepokazia postavu, budete nadšení!

Raw ľadové ovocné tiramisu

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Tieto rafinované dobroty s ovocím, jogurtom a mascarpone vám prinesú pôžitok bez výčitiek. Všetky majú znížený obsah cukru, tak sa do nich s chuťou pustite!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami tento delikátny KOKOSOVÝ VENIEC s jogurtovou polevou a ovocím

    Ríbezľová TORTA S MASCARPONE

    12 kúskov
    ● 100 g bielej čokolády bez cukru
    ● 50 g masla
    ● 125 g proteínových sušienok
    ● 100 g sekaných mandlí
    ● 10 plátkov želatíny
    ● 500 g mascarpone
    ● 250 g bieleho jogurtu
    ● 50 ml citrónovej šťavy
    ● 1 ČL vanilkovej drene
    ● 100 g brezového cukru
    ● 200 g ríbezlí
    ● 250 g smotany na šľahanie
    ● ríbezle na ozdobu

    Čokoládu nasekáme a s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Sušienky rozdrvíme najemno, zmiešame s mandľami a zamiešame do čokoládovej zmesi. Tú nanesieme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie, dobre pozatláčame a dáme do chladničky. Želatínu namočíme do studenej vody. V mise zmiešame mascarpone, jogurt, citrónovú šťavu a vanilkovú dreň. Dochutíme brezovým cukrom. Ríbezle očistíme, prepláchneme vodou a osušíme papierovou utierkou. Želatínu rozpustíme nad miernym ohňom, zamiešame 4 PL krému a vmiešame do zvyšného krému. Zapracujeme ovocie. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do krému. Vylejeme na stuhnutý korpus, povrch uhladíme a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ale najlepšie na celú noc. Pred podávaním ozdobíme čerstvým ovocím.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 4 hodiny

    NÁŠ TIP
    Mascarpone môžete nahradiť aj nízkotučným tvarohom alebo smotanovým syrom. Sú diétnejšie.

    Zdroj: shutterstock

    Ríbezľová torta s mascarpone

    Mangové penové tortičky

    10 kúskov
    ● 10 plátkov želatíny
    ● 200 ml mlieka
    ● 1/2 ČL vanilkovej drene
    ● 300 g drene z manga
    ● 4 žĺtky
    ● 120 g nízkosacharidových  proteínových sušienok
    ● 60 g mletých lieskovcov
    ● 60 g rozpusteného masla
    ● 4 bielky
    ● 75 g práškového brezového cukru
    ● 100 g smotany na šľahanie

    Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci privedieme do varu mlieko a vanilkovú dreň. Mango rozmixujeme. Žĺtky vyšľaháme nad horúcim vodným kúpeľom dopenista, potom zašľaháme horúce mlieko. Šľaháme ďalej, kým zmes nezhustne. Vyžmýkame 5 plátkov želatíny a so 100 g mangového pyré vmiešame do žĺtkového krému. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Sušienky rozdrvíme najemno a zmiešame s orechmi a rozpusteným maslom. Vypracujeme mrveničku, ktorú natlačíme do formičiek vytretých maslom. Dáme do chladničky. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom vmiešame aj práškový cukor. Vyšľaháme šľahačku. Obe opatrne zamiešame do žĺtkovej zmesi a nalejeme na vychladený korpus. Prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky asi na 1 hodinu. Zo zvyšného mangového pyré odoberieme 3 PL, zvyšok ohrievame na miernom ohni so zvyšnou vymačkanou želatínou, kým sa nerozpustí. Vmiešame zvyšné pyré a natrieme na mangovú penu. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, ale najlepšie na celú noc.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas chladenia: aspoň 3 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Mangové penové tortičky

    Jogurtové halušky s ovocnou omáčkou

    4 porcie
    ● 50 g sušených brusníc
    ● 75 ml suchého červeného vína
    ● 250 g čerešní
    ● 4 plátky želatíny
    ● 300 g bieleho jogurtu
    ● šťava z 1/2 limety
    ● 150 g smotany na šľahanie
    ● 2 PL vanilkového brezového cukru
    ● čerešne a mäta na ozdobu

    V hrnci privedieme do varu brusnice, červené víno a 75 ml vody a varíme 10 minút. Čerešne odkôstkujeme, nakrájame a pridáme do brusnicovej zmesi. Necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Jogurt vymiešame s limetovou šťavou dohladka. Želatínu vyžmýkame, dáme do hrnca a na miernom ohni rozpustíme. Vmiešame 3 PL jogurtu a celé nalejeme do zvyšného jogurtu. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha s brezovým cukrom. Opatrne zapracujeme do jogurtovej zmesi. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Do pohárov nalejeme ovocnú omáčku a pridáme halušky, ktoré sme pripravili pomocou dvoch lyžičiek zo stuhnutej jogurtovej zmesi. Podávame ozdobené mätou a čerešňami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

    NÁŠ TIP
    Vanilkový brezový cukor si poľahky vyrobíte aj doma. Jednoducho do čistého cukru zamiešajte dreň z 1 vanilkového struku.

    Zdroj: shutterstock

    Jogurtové halušky s ovocnou omáčkou

    Raw ľadové ovocné tiramisu

    4 porcie
    ● 280 g orechov kešu
    ● šťava z 1 citróna
    ● nízkosacharidový sirup  na sladenie
    ● 1 a 1/2 ČL mletej vanilky
    ● 100 ml kokosovej vody
    ● štipka soli
    ● 80 ml kokosového oleja
    ● 150 g jahôd
    ● 50 g čučoriedok
    ● strúhaný kokos na posypanie
    ● ovocie na ozdobu

    Namočíme 200 g orechov do vody aspoň na 4 hodiny. Zvyšné kešu nasekáme a nasucho opražíme na panvici. Nasypeme na dno 4 pripravených misiek. Namočené orechy zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Dáme do mixéra s citrónovou šťavou, trochou sirupu, 1 ČL vanilky, kokosovou vodou a so soľou a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby ešte dosladíme. Za stáleho šľahania pridávame aj rozpustený kokosový olej. Asi polovicu krému nalejeme do misiek a dáme na 30 minút do mrazničky. Ovocie opláchneme, osušíme papierovou utierkou. Jahody nakrájame a s čučoriedkami a so zvyškom vanilky pridáme do zvyšku krému. Znova rozmixujeme. Nalejeme na krém v miskách a dáme znova na 30 minút do mrazničky. Pred podávaním posypeme kokosom a ozdobíme ovocím.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas mrazenia: 1 hodina

    NÁŠ TIP
    Výrobu urýchlite, ak namiesto čerstvého ovocia použijete mrazené. Skvelé sú napríklad banány. Dodajú dezertu úžasnú krémovosť.

    Zdroj: shutterstock

    Raw ľadové ovocné tiramisu

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.