Hrozienkový chlebík
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: © StockFood
130 minút, 3 porcie
Potrebujeme: 200 gram hrozienka, 100 mililiter rum, 20 gram droždie, 150 gram krupicový cukor, 500 gram hladká múka, 50 gram zmäknuté maslo, 1 kus vajce, 100 gram lieskovce, 180 mililiter vlažné mlieko
1.
Hrozienka namočíme do rumu. Droždie rozdrobíme a vymiešame s 1 ČL cukru, kým droždie nebude tekuté. Múku spojíme so zvyškom cukru, do stredu spravíme jamku, do ktorej nalejeme droždie a posypeme trochou múky. Necháme 15 minút kysnúť.
2.
Následne spolu s maslom, vajcom, mliekom a lieskovcami vypracujeme na hladké cesto. Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí. Potom opäť premiesime, pričom zapracujeme hrozienka aj s rumom. Podľa potreby pridáme múku.
3.
Z cesta vyformujeme 3 valčeky s priemerom 5 cm. V dostatočných odstupoch poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút kysnúť.
4.
Rúru predhrejeme na 160 °C a chlebíky v nej pečieme 30 až 35 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a až potom krájame na plátky.