Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hruškový koláč

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Na tortovú formu s priemerom 26 cm potrebujeme: Cesto: 100 g mäkkého masla 200 g múky 40 g soli, štipku soli 1 žĺtok 2 lyžice rumu alebo jablčného muštu

Plnka:
2 jablká, 6 zrelých hrušiek
1 citrón
5 lyžíc hruškovej šťavy z kompótu na hrot noža štipku škorice a mletých klinčekov
25 g posekaných pistácií
tuk na vymastenie formy Príprava: 1. Do misy dáme maslo, múku, cukor, soľ, žĺtok, rum alebo jablčný mušt. Krátko premiešame a potom spracujeme s pomocou ručného šľahača alebo v kuchynskom robote.
2. Pomúčime si ruky a cesto miesime, kým sa nezačne lesknúť. Potom z neho sformujeme guľu, zabalíme a na 30 minút uložíme do chladničky.
3. Medzitým ošúpeme obe jablká a dve hrušky, pokrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a pokrájame na kúsky.
4. Z citróna vytlačíme šťavu. Do hrnca dáme jablká, pokrájané hrušky s hruškovým sirupom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou.
5. Hrniec prikryjeme a pri nízkej teplote všetko pomaly dusíme, kým ovocie nezmäkne. Potom ho odkryté varíme ešte asi 15 minút. Odstavíme a ovocnú kašu necháme vychladnúť.
6. Rúru predhrejeme na 180 °C. Otváraciu tortovú formu potrieme tukom. Cesto rozvaľkáme na placku vo veľkosti dna a vložíme do formy. Okraje vytiahneme do výšky asi 3 cm. Dno potrieme ovocnou kašou a v rúre pečieme asi 20 minút.
7. Medzitým ošúpeme zvyšné hrušky, pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na plátky, ktoré úhľadne rozložíme na predpečený koláč. Posypeme pistáciami, koláč vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút.

Vyberáme pre vás niečo PLUS