Hubová čalamáda s chrenom
2. 9. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Shutterstock
Čas prípravy: 45 minút, 3 poháre po 250 ml
Potrebujeme: 500 g miešaných húb (kozáky, šampiňóny, masliaky a pod.), 500 g čínskej kapusty, 200 g jarabiny, 200 g cibule, 100 g strúhaného chrenu, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, kôpor
Nálev: 1,5 l vody, 600 ml jablkového octu, 170 g kryštálového cukru, 70 g soli, 20 tabletiek umelého sladidla
Postup:
1. Tvrdé mladé huby dôkladne očistíme, prepláchneme pod studenou vodou, podľa veľkosti nakrájame na menšie kúsky a dáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme asi 3 minúty a ihneď scedíme. V hrnci uvaríme všetky suroviny na nálev.
2. Jarabinu povaríme 5 minút vo vode s 1 PL kryštálového cukru. Čínsku kapustu nakrájame na rezančeky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska, pridáme jarabinu, huby, chren a všetko dôkladne premiešame.
3. Zmes rozdelíme do pohárov a do každého pridáme aj kúsok kôpru. Pripravené poháre zalejeme nálevom, uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 85 °C asi 15 až 20 minút.