Hubové rizoto
20. 1. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:22)

Zdroj: archív
Čas prípravy: 15 minút. Čas varenia: 25 minút.
Potrebujeme: 50 g sušených húb, 300 g ryže, 1 najemno nakrájaná cibuľa, 350 g zaváraných húb, 3 až 5 PL masla, 500 ml zeleninového vývaru, 50 ml bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, 30 g strúhaného parmezánu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, hubový prášok na ochutenie
Takto sa to podarí: Sušené huby na 10 minút namočíme do horúcej vody. Vodu zlejeme (nevylievame) a huby podľa potreby nakrájame na rovnakú veľkosť. Cibuľu speníme na 1 až 2 PL masla, pridáme ryžu a pražíme dosklovita. Podlejeme vínom, trochou vývaru a na miernom ohni varíme, kým sa tekutina nevyvarí. Opäť podlejeme vývarom, pridáme huby, vodu z húb a necháme vyvariť tekutinu. Vždy, keď sa tekutina vyvarí, ryžu podlejeme vývarom. Varíme 20 až 25 minút, kým ryža nezmäkne. Zavárané huby zlejeme, opečieme na zvyšnom masle, osolíme, okoreníme a ochutíme hubovým práškom. Huby zamiešame do rizota a v miske ozdobíme petržlenovou vňaťou a parmezánom.