Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Huten Appetit, Alpen! Ako varia v nádherných tirolských Alpách? Vyskúšajte 3 skvelé špeciality

Čerstvý vzduch, malebné dedinky a nádherné výhľady. Kto by odolal?

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V tomto seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tento raz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu nádherných tirolských Álp.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé varenie Zuzky Vačkovej: TAKTO herečka motivuje

    Germknödel s vanilkovou omáčkou

    Parená buchta plnená lekvárom s lahodnou omáčkou je povinná jazda každej vysokohorskej túry. Určite vyskúšajte.

    6 porcií

    30 g droždia ● 450 ml mlieka ● 500 g hladkej múky ● 90 g krupicového cukru ● 1 vajce ● 8 žĺtkov ● 160 g masla ● soľ ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 vanilkový struk ● 6 PL slivkového lekváru ● 2 PL maku ● 1 PL práškového cukru

    Droždie rozpustíme v 100 ml vlažného mlieka a zmiešame so 100 g múky a 40 g cukru. Prikryjeme a necháme 15 minút pracovať. Zapracujeme zvyšok múky, 100 ml mlieka, 1 vajce a 2 žĺtky. Potom pridáme 110 g zmäknutého masla a 1/4 ČL soli. Vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Na vanilkovú omáčku dáme zvyšné mlieko spolu so smotanou do hrnca. Z vanilkového struku vyškrabeme dreň a spolu so strukom dáme do mlieka. Privedieme do varu. Medzitým v miske vyšľaháme 6 žĺtkov s 50 g cukru do peny. Keď mlieko vrie, stiahneme hrniec z ohňa, vyberieme struk a ešte horúce mlieko pomaly zašľaháme metličkou do žĺtkov. Vrátime na sporák a na miernej teplote a za stáleho miešania varíme, kým omáčka nezhustne. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, ktoré vyformujeme do gúľ. Do každej spravíme palcom priehlbinu, dáme do nej za lyžicu lekváru a buchtu uzavrieme. Buchty dáme spojom na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť. Buchty paríme asi 18 minút, vyberieme a necháme ešte 2 minúty pod pokrievkou odpočívať. Mak zmiešame s práškovým cukrom. V hrnci speníme 50 g masla do svetlohneda a vmiešame mak. Na tanier nanesieme vanilkovú omáčku, položíme buchtu a posypeme makovou zmesou.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas kysnutia: 40 minút
    Čas parenia: 18 minút

    Zdroj: shutterstock

    Germknödel s vanilkovou omáčkou

    Frittatensuppe

    Jednoduchá a pritom výborná polievka vás príjemne zahreje po celom dni strávenom na sviežom horskom vzduchu.

    Zdroj: shutterstock

    Alpský praclík je dobrota, ktorá chutí nielen na túre.

    4 porcie

    1 kg hovädzieho mäsa ● soľ ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 mrkvy ● 100 g zeleru ● 1/2 póru ● 1 petržlen, 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 2 vetvičky tymianu ● 2 bobkové listy ● 1 klinček ● 10 zrniek čierneho korenia ● 200 ml mlieka ● 80 g hladkej múky ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 60 g masla ● pažítka na posypanie

    Mäso vo veľkom hrnci zalejeme studenou vodou, privedieme do varu, osolíme a varíme asi 1 hodinu. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a reznou stranou opečieme do tmavohneda na panvici. Cesnak ošúpeme a rozpolíme. Ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo. Pridáme spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou, tymianom, bobkovým listom, klinčekom a s korením do polievky a varíme ďalšiu hodinu. Na palacinky (frittaty) vymiešame mlieko s múkou a vajcom dohladka, osolíme, okoreníme a pridáme trocha muškátového orieška. Z cesta opekáme palacinky na troche masla do zlatohneda. Dáme bokom. Polievku scedíme cez jemné sitko a dochutíme soľou. Položíme na seba po dve palacinky, zvinieme a nakrájame na slimáčiky. Dáme do taniera spolu s nasekanou pažítkou a zalejeme horúcou polievkou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 2 hodiny a 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Frittatensuppe

    Käsespätzle

    Syrové špecle sú dobrota hotová raz-dva. Prvé písomné záznamy o tomto lacnom a sýtom jedle horalov sa pochádzajú z roku 1725, ale predpokladá sa, že ich pôvod je omnoho starší.

    4 porcie

    500 g hladkej múky ● 5 vajec ● 2 žĺtky ● soľ ● 100 ml minerálnej vody ● 4 cibule ● 6 PL masla ● 300 g korenistého horského syra (greyerzer)

    Do misy preosejeme múku, do stredu spravíme jamku, pridáme vajcia a žĺtky, 1 ČL soli a minerálku a vymiešame na hladké cesto. Miesime, kým sa v ňom nezačnú tvoriť bubliny, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odstáť. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. Opečieme na 4 PL masla dozlatista. Syr nastrúhame. Zapekaciu formu vytrieme maslom. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu s 1 PL soli a pomocou haluškovača alebo nožíka hádžeme do vody špecle. Keď vyplávajú všetky na povrch, sú hotové a môžeme ich scediť, pričom trocha vody zachytíme. Nasypeme ich do formy vo vrstvách na striedačku so syrom. Polejeme 3 PL vody, v ktorej sa varili, a prikryjeme papierom na pečenie, ktorý sme zo spodnej strany potreli maslom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Podávame posypané opraženou cibuľkou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Käsespätzle

    Nákupný zoznam

    Čo si doniesť z nemeckých Álp:

    - Bergkäse (tvrdý syr)

    - Bier (pivo)

    - Apfelstrüdel-aufstrich (jablková nátierka)

    - Schüttelbrot (ručne robené pečivo)

    - Wurst (klobása)

    Zdroj: shutterstock

    Tradičný snack

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.