Germknödel s vanilkovou omáčkou

Parená buchta plnená lekvárom s lahodnou omáčkou je povinná jazda každej vysokohorskej túry. Určite vyskúšajte.

6 porcií

30 g droždia ● 450 ml mlieka ● 500 g hladkej múky ● 90 g krupicového cukru ● 1 vajce ● 8 žĺtkov ● 160 g masla ● soľ ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 vanilkový struk ● 6 PL slivkového lekváru ● 2 PL maku ● 1 PL práškového cukru

Droždie rozpustíme v 100 ml vlažného mlieka a zmiešame so 100 g múky a 40 g cukru. Prikryjeme a necháme 15 minút pracovať. Zapracujeme zvyšok múky, 100 ml mlieka, 1 vajce a 2 žĺtky. Potom pridáme 110 g zmäknutého masla a 1/4 ČL soli. Vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Na vanilkovú omáčku dáme zvyšné mlieko spolu so smotanou do hrnca. Z vanilkového struku vyškrabeme dreň a spolu so strukom dáme do mlieka. Privedieme do varu. Medzitým v miske vyšľaháme 6 žĺtkov s 50 g cukru do peny. Keď mlieko vrie, stiahneme hrniec z ohňa, vyberieme struk a ešte horúce mlieko pomaly zašľaháme metličkou do žĺtkov. Vrátime na sporák a na miernej teplote a za stáleho miešania varíme, kým omáčka nezhustne. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, ktoré vyformujeme do gúľ. Do každej spravíme palcom priehlbinu, dáme do nej za lyžicu lekváru a buchtu uzavrieme. Buchty dáme spojom na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť. Buchty paríme asi 18 minút, vyberieme a necháme ešte 2 minúty pod pokrievkou odpočívať. Mak zmiešame s práškovým cukrom. V hrnci speníme 50 g masla do svetlohneda a vmiešame mak. Na tanier nanesieme vanilkovú omáčku, položíme buchtu a posypeme makovou zmesou.

Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas parenia: 18 minút

Germknödel s vanilkovou omáčkou
Zdroj: shutterstock

Frittatensuppe

Jednoduchá a pritom výborná polievka vás príjemne zahreje po celom dni strávenom na sviežom horskom vzduchu.

Alpský praclík je dobrota, ktorá chutí nielen na túre.
Zdroj: shutterstock

4 porcie

1 kg hovädzieho mäsa ● soľ ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 mrkvy ● 100 g zeleru ● 1/2 póru ● 1 petržlen, 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 2 vetvičky tymianu ● 2 bobkové listy ● 1 klinček ● 10 zrniek čierneho korenia ● 200 ml mlieka ● 80 g hladkej múky ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 60 g masla ● pažítka na posypanie

Mäso vo veľkom hrnci zalejeme studenou vodou, privedieme do varu, osolíme a varíme asi 1 hodinu. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a reznou stranou opečieme do tmavohneda na panvici. Cesnak ošúpeme a rozpolíme. Ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo. Pridáme spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou, tymianom, bobkovým listom, klinčekom a s korením do polievky a varíme ďalšiu hodinu. Na palacinky (frittaty) vymiešame mlieko s múkou a vajcom dohladka, osolíme, okoreníme a pridáme trocha muškátového orieška. Z cesta opekáme palacinky na troche masla do zlatohneda. Dáme bokom. Polievku scedíme cez jemné sitko a dochutíme soľou. Položíme na seba po dve palacinky, zvinieme a nakrájame na slimáčiky. Dáme do taniera spolu s nasekanou pažítkou a zalejeme horúcou polievkou.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 2 hodiny a 10 minút

Frittatensuppe
Zdroj: shutterstock

Käsespätzle

Syrové špecle sú dobrota hotová raz-dva. Prvé písomné záznamy o tomto lacnom a sýtom jedle horalov sa pochádzajú z roku 1725, ale predpokladá sa, že ich pôvod je omnoho starší.

4 porcie

500 g hladkej múky ● 5 vajec ● 2 žĺtky ● soľ ● 100 ml minerálnej vody ● 4 cibule ● 6 PL masla ● 300 g korenistého horského syra (greyerzer)

Do misy preosejeme múku, do stredu spravíme jamku, pridáme vajcia a žĺtky, 1 ČL soli a minerálku a vymiešame na hladké cesto. Miesime, kým sa v ňom nezačnú tvoriť bubliny, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odstáť. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. Opečieme na 4 PL masla dozlatista. Syr nastrúhame. Zapekaciu formu vytrieme maslom. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu s 1 PL soli a pomocou haluškovača alebo nožíka hádžeme do vody špecle. Keď vyplávajú všetky na povrch, sú hotové a môžeme ich scediť, pričom trocha vody zachytíme. Nasypeme ich do formy vo vrstvách na striedačku so syrom. Polejeme 3 PL vody, v ktorej sa varili, a prikryjeme papierom na pečenie, ktorý sme zo spodnej strany potreli maslom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Podávame posypané opraženou cibuľkou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 10 minút

Käsespätzle
Zdroj: shutterstock

Nákupný zoznam

Čo si doniesť z nemeckých Álp:

- Bergkäse (tvrdý syr)

- Bier (pivo)

- Apfelstrüdel-aufstrich (jablková nátierka)

- Schüttelbrot (ručne robené pečivo)

- Wurst (klobása)

Tradičný snack
Zdroj: shutterstock