Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Silvestrovský párty kalendár: 24 tipov na skvelé mňamky

Dbajte o to, aby bolo na stole z každého rožka

Zdroj: shutterstock.com

Reklama

Ak nechcete servírovať chlebíčky s vlašákom, inšpirujte sa naším netradičným kalendárom.

Vďaka netradičnému kalendáru sa na Silvestra stihnete aj obliecť, nalíčiť a prestrieť!

1. Špargľa v nebiObaľte olúpanú zelenú špargľu v hustej krémovej tempure z kukuričného škrobu a minerálky, vypražte a podávajte s gréckym jogurtom dochuteným pažítkou, horčicou, štipkou cukru, soli a čerstvo mletým bielym korením.

2. Pistáciová paštétaOrestujte kuracie pečienky na cibuľke a poduste domäkka, dochuťte prelisovaným strúčikom cesnaku a roztlačte alebo zomeľte na mäsovom mlynčeku. Pridajte zmäknuté maslo, troška vína, nasekanú petržlenovú vňať a nasekané pražené pistácie. Podávajte s čerstvým pečivom.

3. Nezabudnuteľné olivyNaplňte veľké čierne olivy podomácky. Pripravte si zmes z mletých alebo krájaných sušených sliviek máčaných v brandy a kozieho syra a ozdobovacím vrecúškom vdýchnite olivám nečakané srdce.

Zdroj: shutterstock.com

Nezabudnuteľné olivy

Nezabudnuteľné olivy

4. Strawberry dream

Do pohára na whisky vložte polovicu jahody a lístok mäty, druhou polovicou prejdite okraj pohára, aby sa jahodová chuť rozliala v ústach už pri prvom dúšku. Dolejte 4 cl jemnej Double Cross vodky.

5. Dámska jazda

Vanilkovú vodku zmiešajte v šejkri s brusnicovým džúsom, Cointreau, limetovou šťavou a ľadovou drvinou. Voilà – vanilkový Cosmopolitan. Nezabudnite na poháre na stopke.

6. Olivová tapenádaČierne olivy, kapary a sardelky rozmixujte na pastu, pridajte červenú cibuľku, nasekanú čerstvú papričku čili, nasekanú čerstvú bazalku a pár kvapiek olivového oleja. Podávajte s krémovým kozím syrom a kúskami teplého pečiva.

7. Papriková divočinaTakmer dočierna ugrilujte (pokojne na panvici alebo v rúre) mäsitú červenú papriku. Nechajte ju vychladnúť, stiahnite z nej šupku a nakrájajte ju nadrobno spolu s hrsťou pažítky. Zmiešajte s nízkotučným syrom Fetaki, so štipkou tymianu a s pár kvapkami oleja. Hodí sa ako dip k jemným krekerom.

Zdroj: shutterstock.com

Papriková divočina

Papriková divočina

8. Najlepší dezertJe mäso. Rozdrvte horčičné semienka, zmiešajte ich s medom a trochou bieleho balzamikového octu a olivového oleja. Nechajte si v dobrej predajni najemno nakrájať pravú údenú šunku od kosti, naaranžujte ju na tanier a podávajte s týmto neskutočným dipom.

9. Špízovačka

Kuracie prsia nakrájajte na tenké dlhé rezance. Napichujte ich na kovové alebo drevené ihlice a marinujte v zmesi rajčinového pretlaku, cesnaku, horčice, olivového oleja a bazalky. Šup s nimi na rozpálenú panvicu a máte párty ihlice od chuti aj od hladu.

10. Salsa, salsa!!!Nadrobno nakrájajte červenú cibuľku, zelenú a červenú papričku čili, veľa sladučkých kokteilových paradajok, hrsť čerstvého koriandra, pridajte soľ a kvapku medu. Pozor!!! Návykové a prudko jedlé! Namočte do nej napríklad kuracie špíziky.

Salsa, salsa

11. Lososové mňamKto nemá rád lososa? Jeho problém. Vy však pripravte dip z kôpru, olivového oleja, kyslej smotany a zo soli. Filet údeného lososa vyváľajte v kôpri a praženom sezame, nakrájajte na tenké plátky a podávajte s citrónom a opečenými bagetkami.

12. Jahodové všetkoZo 70 % čokolády, vody a brandy si pripravte omáčku, do ktorej namáčajte vyumývané, aj so stopkou ponechané nič netušiace jahody. Kým omáčka zaschne, doprajte špičke jahody ešte dotyk jemného kokosu a servírujte so šampanským.

13. Ela, ela, mozarella!Guľôčky baby mozzarelly prekrojte na polovice a nechajte chvíľu marinovať v zmesi olivového oleja, soli, štipky škorice a bazalky. Kokteilové paradajky postihne rovnaký osud – prekrojte ich na polovice a osoľte. Mozzarellu vylovte z oleja, nechajte odkvapkať a podávajte s paradajkami a bazalkou.

Zdroj: shutterstock.com

Ela, ela, mozarella

Ela, ela, mozarella

14. Milujeme lístkové!Predvaľkané a rovno na papieri nachystané lístkové cesto kúpite v každom dobrom obchode. Nakrájajte ho na štvorčeky, na každý položte kúsok syra, koliesko cherry paradajky, lístok bazalky a kvapnite zmes cesnaku a soli vylúhovanú v olivovom oleji. Do rúry zapiecť... a do „huby“! Mňam!

15. Chlpatá ricottaRicottu zmiešajte s bielym korením, nechajte zachladiť a vytvorte guľky. Obaľte v zmesi zelených, vo vrecku kladivom rozdrvených pistácií a strúhaného parmezánu.

16. Zdravo!

Špaldovú múku zmiešajte s maslom, olivovým olejom a vajíčkom. Tuhé cesto vyvaľkajte na 3 mm plát a povtláčajte doň dlaňou zmes maku a sezamových semienok. Posypte hrubozrnnou morskou soľou a číhajte pri rúre rozohriatej na 160 stupňov asi 13 minút.

Zdravo

17. Lievančeky s omáčkouZ kukuričného škrobu, mlieka, vajíčka, lyžice roztopeného masla a trochy prášku do pečiva urobte polotekuté cesto. Na rozohriatej panvici pomocou kávovej lyžičky pečte z oboch strán minilievance. Zmes mrazeného lesného ovocia dochuťte rumom, vanilkovým cukrom a nechajte hostí zababrať si ručičky.

18. Nakladané údené tofuSyr nakrájajte na kocky, jemne vyváľajte v štipľavej červenej paprike a naložte do veľkého pohára alebo misy s cibuľou, cesnakom, so sezamovým a olivovým olejom, s čiernym korením a so soľou. Nechajte „pospinkať“ v chladničke a nie dobrú, tú najlepšiu chuť!

19. Cibuľový snackCibuľu nakrájajte na hrubé kolieska, tie najmenšie vyberte a použite na inú dobrotu. Tie veľké a pekné obaľte v cestíčku z hladkej múky, vajíčka, zo soli, z tymianu a šupnite do množstva rozpáleného oleja. Podávajte s kyslou smotanou.

Zdroj: shutterstock.com

Cibuľový snack

Cibuľový snack

20. Lístkové slimákyLístkové cesto potrite zmesou paradajkového pretlaku s bazalkou a cesnakom, naukladajte naň plátkový syr a šunku, jemne zrolujte a dajte do mrazničky stuhnúť. Pokrájajte na centimetrové kolieska a v rúre rozohriatej na 160 stupňov pečte asi 15 minút.

21. Slivky v slaninePrerastenú údenú slaninu nakrájajte na jemné plátky a obaľte nimi sušené slivky. V rozohriatej rúre nechajte piecť, kým sa slaninka nezapení a pekne nezhnedne. Nezabudnite pred pečením prepichnúť špáradlom, aby slaninka neutiekla.

22. Jabĺčka v županeMenšie jablká ošúpte, vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na úhľadné 1/2 cm kolieska. Vyváľajte ich v zmesi škorice a hladkej múky a obaľte v cestíčku z vajíčka, mlieka a hladkej múky. Rýchlo vypražte v rozpálenom oleji.

Zdroj: shutterstock.com

Jabĺčka v župane

Jabĺčka v župane

23. Mätovo - zázvorový tonikUvarte silný kvalitný mätový čaj a ešte zahorúca v ňom nechajte vylúhovať v sitku alebo v gáze nastrúhaný zázvor. Vyberte. Ochuťte medom alebo trstinovým cukrom, citrónom, dolejte tonikom. Podávajte v džbáne s ľadom a čerstvými lístkami mäty.

24. Punč!

Liter červeného vína zohrejte a tesne pred bodom varu pridajte kôru z chemicky neošetreného citróna, paličku škorice, badián, pár klinčekov, stopercentnú pomarančovú šťavu, brusnicový džem, med a dolejte brandy podľa chuti. Nezabudnite zajedať, účinkuje rýchlo!

Punč

Zákony úspešného párty občerstvenia• Na párty tabuli platí: čím pestrejšie pohostenie, tým čistejšie a jednoduchšie prestieranie. Nech hostia netápajú, čo je jedlé a čo dekorácia.

• Teplé farby zvyšujú pocit pohody a lepšie pri nich chutí. Výskum dokázal, že z modrej nám chutí menej a menej zjeme. Ak nechcete vyhadzovať, zabudnite na modrú.

• Dbajte o to, aby bolo na stole z každého rožka troška. Sladké, slané, misa s drobným ovocím, orieškami.

• Párty maškrty robte naozaj len vo veľkosti 3 – 4 cm. Dajte hosťom možnosť zobať. Skôr si zoberú zo stola viac malých dobrôt ako jeden veľký kus.

• Keď servírujete drinky v rovnakých pohároch, zámene predídete malým trikom: dostať kúpiť malé prísavky s písmenkami, zvieratkami, čímkoľvek, podľa ktorých si hostia svoje poháre spoznajú.

Jednorazový riad nie je žiadna hanba. Práve naopak. Ak je doladený a vkusný, je to veľké plus, ktoré oceníte hlavne ráno po.

Vyberáme pre vás niečo PLUS