Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jablká nie sú vhodné len na pečenie koláčov a do šalátov: Pridajte ich k mäsu, bude to ZÁŽITOK!

Tekvicová polievka s orechmi

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Jablká nie sú vhodné len na pečenie koláčov a do šalátov. Mäsku aj zelenine dodajú úžasnú sladkokyslú chuť, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie. Budete prekvapené, je to mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    POstup: Vianočná jablková torta s krokantom a škoricovou šľahačkou

    Pečený ružičkový kel

    4 porcie

    1 kg ružičkového kelu ● 1 PL oleja ● 3 jablká ● 1 cibuľa ● 60 g vlašských orechov ● soľ ● mleté čierne korenie● rozmarín

    Ružičkový kel očistíme tak, že odstránime tvrdšiu časť a vonkajšie listy. Opláchneme, osušíme a rozpolíme, prípadne tie väčšie rozštvrtíme. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a krátko opekáme. Vyberieme z panvice a dáme bokom. Na výpeku opečieme zľahka dohneda kel, potom stíšime teplotu, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme za občasného premiešania asi 20 minút. Potom pridáme cibuľu, jablká a orechy a spolu opekáme 5 až 10 minút. Dochutíme soľou, korením a rozmarínom. Podávame teplé s prílohou alebo bez.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minútt

    Zdroj: shutterstock

    Pečený ružičkový kel

    Kiš s kozím syrom a tymianom

    4 porcie

    500 g póru ● 2 PL oleja ● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 2 ČL tymianu ● 3 vajcia ● 150 g smotany na šľahanie ● štipka muškátového orieška ● 2 PL vlašských orechov ● 125 g kozieho syra ● 1 jablko ● 1 ČL masla● 2 PL strúhanky

    NA CESTO: 180 g hladkej múky ● 90 g masla ● 30 g strúhaného syra ● 1 vajce ● soľ

    Rúru predhrejeme na 190 °C a tartovú formu vytrieme maslom. Z prísad na cesto vymiesime pevné cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť formy. Prenesieme do formy, pričom vytvarujeme okraje. Dno prekryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami. Pečieme približne 20 minút a vyberieme. Necháme trocha vychladnúť. Bielu časť póru nasekáme na kolieska. Na panvici rozpálime olej a pór na ňom asi 5 minút dusíme. Posypeme soľou, korením, strúhanou kôrou a tymianovými lístkami. V mise vymiešame vajcia so smotanou, osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Cesto posypeme strúhankou a obložíme pórom, ošúpanými a nakrájanými jablkami a natrhaným kozím syrom. Zalejeme vajcovou zmesou, posypeme orechmi a pečieme 25 až 30 minút pri teplote 200 °C.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Kiš s kozím syrom a tymianom

    Hydinové ragú pod čiapočkou

    4 porcie

    1 lístkové cesto ● olivový olej ● 500 g kuracích pŕs● 2 mrkvy ● 1 cibuľa ● 150 g húb ● maslo ● 2 strúčiky cesnaku ● 40 g hladkej múky ● 400 g hydinovéhovývaru ● 120 g smotany na šľahanie ● 2 jablká● 150 g hrášku ● soľ ● mleté čierne korenie

    Kuracie prsia očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Sprudka opečieme na olivovom oleji. Vyberieme a odložíme bokom. Mrkvu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Rovnako aj jablká. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. K výpeku pridáme maslo, rozpustíme a pridáme mrkvu, jablká a cibuľu. Krátko dusíme, potom pridáme nakrájané huby a prelisovaný cesnak. Dusíme domäkka. Posypeme múkou a zalejeme vývarom a smotanou. Pridáme mäso a hrášok a spolu varíme niekoľko minút. Dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 220 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť formy, ktorú sme vytreli maslom. Do formy dáme hydinové ragú a prekryjeme vyvaľkaným cestom. Prečnievajúce okraje odrežeme a dáme piecť na 35 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 25 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Hydinové ragú pod čiapočkou

    Tekvicová polievka s orechmi

    6 porcií

    1 kg tekvice (maslovej alebo hokaido) ● 2 kyslejšie jablká● 2 až 3 PL citrónovej šťavy ● 1 pór ● 1 cibuľa ● 2 PL masla● 2 PL cukru ● 800 ml zeleninového alebo hydinového vývaru● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka korenia karí● 1/2 ČL mletého koriandra ● 80 g smotany na šľahanie● 50 g vlašských orechov

    Tekvicu rozpolíme a vyškrabeme z nej jadierka. Odstránime šupku na povrchu a nakrájame na kocky. Jablká umyjeme, odstránime jadrovníky a rovnako nakrájame na kocky. Ihneď premiešame s citrónovou šťavou. Pór rozpolíme a nasekáme, rovnako aj cibuľu. V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom cibuľu aj pór. Posypeme cukrom a necháme zľahka skaramelizovať. Nezabudneme miešať, aby sa nám spodok nepripálil. Vsypeme jablká a tekvicu a krátko spolu podusíme. Potom zalejeme vývarom a dochutíme soľou, korením karí a koriandrom. Prikryjeme pokrievkou a varíme 20 až 25 minút. Vmiešame smotanu a prehrejeme. Následne rozmixujeme na hladké pyré, podľa potreby ešte dochutíme. Orechy nasekáme nahrubo a zľahka opečieme na suchej panvici. Polievku naservírujeme do misiek, posypeme orechmi a môžeme ozdobiť mesiačikmi jabĺčka podusenými na masle.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tekvicová polievka s orechmi

    Jesenné stehienka

    4 porcie

    2 celé kuracie stehná ● 1 ČL horčice ● 1/2 ČL medu● 1/2 PL fenikla ● 1 PL olivového oleja ● 1 jablko ● 1/2 PL rozmarínu ● 1 červená cibuľa ● 1 strúčik cesnaku● 1/2 PL tymianu ● 125 ml cideru (alebo vína) ● 3 PL modrého hrozna ● soľ ● mleté čierne korenie

    Kuracie stehná nakrájame na menšie kusy. Horčicu, med, feniklové semiačka a olivový olej vymiešame na marinádu. Mäso osolíme, okoreníme a potrieme marinádou. Dáme na 2 hodiny do chladničky marinovať. Rúru predhrejeme na180 °C. Jablká očistíme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Bylinky nasekáme. Do vymastenej formy naukladáme mesiačiky jabĺk, kuracie stehná a obložíme cibuľou, cesnakom aj hroznom. Cider zmiešame s bylinkami a nalejeme na mäso. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Občas prelejeme výpekom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas marinovania: 2 hodiny
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jesenné stehienka

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.