Jablková torta s mascarpone
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
45 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 125 gram kryštálový cukor, 100 gram hladká múka, 50 gram kukuričný škrob, 5 kus vajce, soľ, 450 mililiter jablková šťava, 5 kus jablko, 1 balíček vanilkový puding, 6 polievková lyžica krupicový cukor, 2 polievková lyžica citrónová šťava, 1 polievková lyžica calvados, 400 gram Mascarpone, 300 gram nízkotučný tvaroh, 200 gram krupicový cukor, 250 mililiter smotana na šľahanie, 10 plátok želatína, 1 polievková lyžica amaretto (mandľový likér), 150 gram mandľové sušienky Amarettini
1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Na cesto vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a bielky so soľou na tuhý sneh. Zvyšok cukru vsypeme do snehu a šľaháme, až pokiaľ sa zmes nebude lesknúť. Sneh nanesieme na žĺtky, preosejeme múku zmiešanú so škrobom a premiešame.
3. Cesto nalejeme do papierom na pečenie vystlanej okrúhlej formy (26 cm), uhladíme a pečieme 35 minút.
4. Medzitým očistíme jablká, odstránime jadrovník, 4 nakrájame na malé kocky a zvyšok na hrubšie plátky. Polejeme citrónovou šťavou. 300 ml jablkovej šťavy prevaríme s cukrom a na 5 minút vložíme jablkové kocky.
5. Zlejeme, pričom tekutinu dáme opäť variť. Pudingový prášok zmiešame s 2 PL jablkovej šťavy a vlejeme do vriacej tekutiny. Za stáleho miešania varíme, až kým puding nezhustne. Pridáme jablkové kocky a necháme vychladnúť.
6. Zvyšok šťavy spolu s calvadosom zohrejeme a na 3 minúty do nej vložíme jablkové plátky. Zlejeme a odložíme bokom.
7. Korpus vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a priečne rozpolíme. Spodnú časť korpusu obkolesíme tortovou obručou.
8. Na krém namočíme želatínu do studenej vody. Mascarpone premiešame s tvarohom, amarettom a cukrom. Vyžmýkanú želatínu rozpustíme v hrnci a zmiešame s 2 PL krému. Opatrne zamiešame do zvyšku krému. Smotanu vyšľaháme a spojíme s krémom.
9. 1/3 krému nanesieme na polovicu korpusu a polejeme jablkovým pudingom. Potrieme polovicou krému a prikryjeme druhou polovicou korpusu. Jemne pritlačíme a vložíme na hodinu do chladničky.
10. Po vychladnutí odstránime obruč a tortu potrieme zvyšným krémom. Ozdobíme jablkovými plátkami a mandľovými sušienkami. Zvyšné sušienky rozdrobíme a ozdobíme nimi boky torty. Dáme na 1 hodinu do chladničky.