Jablkový koláč s karamelom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:52)

Zdroj: © StockFood
120 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 500 gram plnotučný smotanový syr, 450 gram kyslé jablko, 475 gram mäkké maslo, 250 gram hnedý cukor, 250 gram hladká múka, 150 gram práškový cukor, 100 gram pekanové orechy, 50 gram celozrnná múka, 3 kus vajce, 1 kus šťava z citróna, 2 polievková lyžica med, 2 čajová lyžička prášok do pečiva, 1 čajová lyžička mletá škorica
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Jedno jablko si odložíme na ozdobenie a ostatné olúpeme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky a nastrúhame nahrubo. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou (1/2). Orechy nasekáme.
2. Maslo (300 g) s cukrom miešame asi 5 minút dopenista. Po jednom pridávame vajcia. Mix múk s práškom do pečiva a so škoricou pridáme do maslovej zmesi.
3. Pridáme aj jablká s orechmi a cesto nalejeme do plechu s rozmerom 24 x 24 cm. Uhladíme a pečieme 45 minút, kým špáradlo po zapichnutí do koláča nie je čisté. V prípade, že cesto pri pečení hnedne príliš rýchlo, zakryjeme ho alobalom.
4. Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke a potom ho horizontálne prekrojíme na dva pláty.
5. Na omáčku uvaríme v hrnci 125 ml vody s hnedým cukrom do karamelového sirupu. Odstavíme z ohňa, vmiešame maslo(50 g) a necháme vychladnúť.
6. Na krém mixérom vymiešame syr s maslom (125 g) a zamiešame aj 100 ml karamelovej omáčky. Ingrediencie by mali byt rovnakej teploty. Ak je krém príliš tekutý, vložíme ho na chvíľu do chladničky stuhnúť.
7. Plát cesta položíme do plechu a potrieme 1/2 krému. Naň umiestnime druhý plát a nanesieme zvyšok krému. Vložíme do chladničky a asi 3 hodiny chladíme.
8. Olúpané jablko rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kúsky. V hrnci spolu so zvyšnou citrónovou šťavou a medom dusíme asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť.
9. Koláč posypeme jablkom a polejeme trochou karamelovej omáčky. Nakrájame na rezy a tiež ich prelejeme omáčkou.