Jahňacia pečienka s hubovou zmesou
29. 8. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:19)

Zdroj: Archív
4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 25 MINÚT 600 g jahňacieho chrbta 250 g kukuričnej krupice 4 dl mlieka 1 viazaničku jarnej cibule 200 g húb – hlivy ustricovej 2 kalifornské papriky 1 dl červeného vína 0,5 dl sójovej omáčky 1 dl oleja 30 g masla 1 KL kečupu 1 viazaničku petržlenovej vňate 1/2 viazaničky čerstvého rozmarínu soľ mleté čierne korenie
POSTUP: 1. Jarnú cibuľu nakrájame nadrobno a necháme opražiť do sklovita na malom množstve masla. Prisypeme kukuričnú krupicu, okoreníme, podlejeme mliekom a pri častom miešaní varíme tak dlho, kým zmes celkom nezhustne. Potom ju vylejeme do olejom vymastenej tortovej formy, rovnomerne ju rozprestrieme a odložíme aspoň na 10 minút na chladné miesto stuhnúť. 2. Po stuhnutí vykrojíme z kukuričnej hmoty kolieska a opečieme ich z oboch strán na niekoľkých kvapkách oleja. Jahňacinu osolíme, okoreníme, ochutíme rozmarínom a predpečieme na rozpálenom oleji. Potom mäso dáme na pekáč a na 10 až 15 minút vložíme piecť do rúry pri teplote 180 °C. 3. Huby pokrájame na malé kúsky a dusíme na rozpálenom oleji. Potom pridáme kalifornskú papriku nakrájanú na plátky. Osolíme, okoreníme a posypeme čerstvými lístkami rozmarínu. Keď sa zelenina mierne opraží, ochutíme ju sójovou omáčkou, kečupom a červeným vínom. Pridáme 30 g masla a všetko dusíme niekoľko minút. 4. Jahňaciu pečienku podávame s kukuričnými plackami a hubovou zmesou na červenom víne.
TIP: Ak nezoženiete jahňacie mäso, nahradiť ho môžete aj bravčovou panenkou. Namiesto hlivy ustricovej zasa vyskúšajte kuriatka alebo huby ši-take. Kuriatka však pred použitím najskôr sparte.