Jahodová žemľovka
1. 8. 2018, 2:01

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 1 kus vianočka, 500 gram čerstvé jahody, 250 gram mäkký tvaroh, 3 kus vajce, 1 balíček vanilínový cukor, 200 mililiter mlieko, 4 polievková lyžica práškový cukor
1.
Do misy nalejeme mlieko, pridáme 1 lyžicu práškového cukru, 2 žĺtky a rozmiešame metličkou. Vianočku nakrájame na 3 cm pláty a namáčame v mliekovej zmesi.
2.
Do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej formy ukladáme vedľa seba namočenú vianočku. Tvaroh zmiešame s 1 žĺtkom a 1 lyžicou práškového cukru. Dáme ho na vrstvu vianočky. Jahody očistíme a nakrájame na polovice. Pridáme k nim vanilínový cukor a navrstvíme ich na tvaroh. Potom dáme zase vrstvu namočenej vianočky. Žemľovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 až 20 minút.
3.
Pred koncom pečenia vyšľaháme sneh z bielkov a 2 lyžíc práškového cukru. Natrieme ho navrch žemľovky. Pokračujeme v pečení ešte 5 minút.
4.
Hotovú žemľovku môžeme posypať práškovým cukrom.