Jahodové rezy s tvarohom
31. 8. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 70 minút, čas pečenia: 20 minút, pre celú rodinu
Potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Plnka: 400 g jahôd (čerstvé, kompót alebo konzerva), 150 g práškového cukru, 500 g roztierateľného tvarohu, 100 ml mlieka, 40 g želatíny, 400 ml smotany, na šľahanie
Postup:
1. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva, primiešame žĺtkovú zmes a nakoniec opatrne vmiešame bielkový sneh.
2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme do svetlohneda. Upečené cesto vodorovne rozpolíme na rovnaké časti alebo ho za surova rozdelíme na dve časti a pečieme na dvakrát.
3. Čerstvé jahody umyjeme a odstránime stopky. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, namiesto vody však použijeme mlieko. Polovicu jahôd rozmixujeme, pridáme cukor, tvaroh a pripravenú želatínu.
4. Zo zvyšných jahôd odložíme niekoľko bokom na ozdobenie, ostatné nakrájame na kúsky a primiešame k plnke. Nakoniec opatrne vmiešame polovicu dotuha vyšľahanej smotany.
5. Jeden plát cesta rovnomerne potrieme plnkou a zakryjeme druhým plátom. Necháme v chlade mierne stuhnúť a nakrájame na kúsky. Ozdobíme zvyšnou šľahačkou a kúskami jahôd.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3–4