Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jarná zelenina dodá jedlám dávku sviežosti a vitamínov: Tak TAKÉTO lievance ste ešte nejedli!

Nákyp s bielou špargľou a rybou

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Konečne si ju môžeme dopriať chutnú, chrumkavú a čerstvú priamo zo záhrady. Reďkovky, jarná cibuľka či špargľa dodajú jedlám tú správnu dávku sviežosti a zdravých vitamínov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedlo im zmenilo život! Pozrite, ako strava ovplyvnila životy týchto žien...Zmeňte ju aj vy

    Ružová reďkovková polievka

    4 porcie

    2 šalotky ● 400 g reďkoviek● 3 PL bieleho vína● 3 PL citrónovej šťavy● 750 ml zeleninového vývaru● 250 g smotany na šľahanie● 5 PL cviklovej šťavy ● soľ● mleté čierne korenie● maslo

    NA OZDOBU: 2 PL chrenu● 1/2 šalátovej uhorky● 2 až 3 reďkovky

    Šalotky očistíme a nasekáme najemno. Reďkovky očistíme a nakrájame. Maslo rozpustíme a pridáme šalotky. Krátko opekáme. Pridáme reďkovky a zalejeme citrónovou šťavou, vínom a zeleninovým vývarom. Vmiešame smotanu a privedieme do varu. Varíme, kým reďkovky nezmäknú. Dochutíme soľou a korením. Pre krajšiu farbu zamiešame cviklovú šťavu a rozmixujeme. Podávame s trochou strúhaného chrenu a nakrájanou uhorkou a reďkovkami.

     

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Ružová reďkovková polievka

    Nákyp s bielou špargľou a rybou

    4 porcie

    500 g bielej špargle ● 250 g cestovín penne● soľ ● 200 g bielej tresky ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● mleté čierne korenie● 200 ml mlieka ● 150 g smotanového tvarohu ● 3 vajcia ● 1 PL citrónovej šťavy● 100 g strúhaného tvrdého syra ● mletý muškátový oriešok

    Špargľu a cestoviny varíme spolu v osolenej vode, kým cestoviny nezmäknú. Potom scedíme, prepláchneme studenou vodou a nasypeme do zapekacej formy vytretej olejom (objem asi 2,5 l). Vňať nasekáme a rybu nakrájame na kocky. Pridáme do zapekacej formy. Posypeme soľou, paprikou a mletým čiernym korením. V miske zmiešame mlieko, tvaroh, vajcia, citrónovú šťavu a polovicu nastrúhaného syra. Dochutíme soľou a štipkou muškátového orieška. Nalejeme na cestoviny, posypeme zvyšným syrom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.

     

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Nákyp s bielou špargľou a rybou

    Lievance s jarnou cibuľkou

    4 porcie

    200 g kyslého mlieka ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1 vajce ● 200 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1 zväzok jarnej cibuľky ● olej na vyprážanie

    NA DRESING: 150 g kyslej smotany● 1 strúčik cesnaku

    Sódu zmiešame s kyslým mliekom. Vajcia vymiešame so soľou a zapracujeme do kyslého mlieka. Po lyžiciach pridávame múku a vždy dôkladne vymiešame. Cibuľku nasekáme na kolieska a polovicu zapracujeme do cesta. Podľa potreby dochutíme soľou. Na panvici rozpálime olej. Z cesta odoberáme asi za lyžicu a lievance opekáme na oleji z oboch strán. Podávame s dresingom, ktorý sme si pripravili zmiešaním kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a zvyšnej nasekanej jarnej cibuľky.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas opekania: 4 minúty/1 kus

    Náš tip

    Časť cibuľky nahraďte nastrúhanou reďkovkou. Bude to mňamka! Pesto z medvedieho  cesnaku

    Zdroj: shutterstock

    Lievance s jarnou cibuľkou

    Pesto z medvedieho cesnaku

    4 porcie

    1 zväzok medvedieho cesnaku● 1 menší zväzok petržlenovej vňate● 50 g vlašských orechov● 50 g parmezánu ● 60 ml olivového oleja ● kôra a šťava z 1/2 citróna● 1/2 ČL hrubozrnnej morskej soli● mleté čierne korenie ● štipka vločiek čili (nemusí byť)

    Do sekáčika vložíme natrhaný medvedí cesnak a petržlenovú vňať a posekáme. Pridáme nastrúhaný parmezán a opäť posekáme. Vsypeme orechy opražené nasucho, soľ, mleté čierne korenie, strúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu a rozmixujeme. Pridáme trochu olivového oleja a mixujeme, kým nezískame požadovanú konzistenciu. Ak sa nám zdá pesto príliš husté, pridáme trocha viac oleja. Podľa potreby dochutíme čili. Podávame s cestovinami alebo na krajci opečeného chleba.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pesto z medvedieho cesnaku

    Kiš so zelenou špargľou

    12 kúskov

    125 g masla ● 200 g hladkej múky ● soľ● 2 PL svetlého balzamového octu● 250 g kyslej smotany ● 2 vajcia● 150 g smotany na šľahanie ● muškátový oriešok ● mleté čierne korenie● 500 g zelenej špargle ● 2 PL olivového oleja ● 150 g kozieho syra ● 1 PL medu

    Z múky, masla, zo štipky soli a z octu vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť o trocha väčšiu, ako je pripravená tartová forma (priemer 26 cm), ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali hrubou múkou. Cesto prenesieme do formy, pričom vyformujeme aj okraje. Prebytočné časti odrežeme. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Potom papier a strukovinu odstránime a pečieme ďalších 10 minút. V miske vymiešame oba druhy smotany a vajcia, dochutíme muškátovým orieškom, soľou a mletým čiernym korením. Špargľu opláchneme, drevnaté konce odrežeme a spodnú tretinu ošúpeme. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme špargľu a opekáme asi 4 minúty. Posypeme soľou a korením. Naukladáme na cesto a zalejeme smotanovou zmesou. Navrch poukladáme kozí syr nakrájaný na kolieska a pečieme pri teplote 175 °C asi 30 minút. Kiš vyberieme a povrch pokvapkáme medom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 55 minút

    Zdroj: shutterstock

    Kiš so zelenou špargľou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.