Jarná zelenina dodá jedlám dávku sviežosti a vitamínov: Tak TAKÉTO lievance ste ešte nejedli!
23. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:00)

Zdroj: shutterstock
Konečne si ju môžeme dopriať chutnú, chrumkavú a čerstvú priamo zo záhrady. Reďkovky, jarná cibuľka či špargľa dodajú jedlám tú správnu dávku sviežosti a zdravých vitamínov.

Ružová reďkovková polievka
4 porcie
2 šalotky ● 400 g reďkoviek● 3 PL bieleho vína● 3 PL citrónovej šťavy● 750 ml zeleninového vývaru● 250 g smotany na šľahanie● 5 PL cviklovej šťavy ● soľ● mleté čierne korenie● maslo
NA OZDOBU: 2 PL chrenu● 1/2 šalátovej uhorky● 2 až 3 reďkovky
Šalotky očistíme a nasekáme najemno. Reďkovky očistíme a nakrájame. Maslo rozpustíme a pridáme šalotky. Krátko opekáme. Pridáme reďkovky a zalejeme citrónovou šťavou, vínom a zeleninovým vývarom. Vmiešame smotanu a privedieme do varu. Varíme, kým reďkovky nezmäknú. Dochutíme soľou a korením. Pre krajšiu farbu zamiešame cviklovú šťavu a rozmixujeme. Podávame s trochou strúhaného chrenu a nakrájanou uhorkou a reďkovkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Ružová reďkovková polievka
Nákyp s bielou špargľou a rybou
4 porcie
500 g bielej špargle ● 250 g cestovín penne● soľ ● 200 g bielej tresky ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● mleté čierne korenie● 200 ml mlieka ● 150 g smotanového tvarohu ● 3 vajcia ● 1 PL citrónovej šťavy● 100 g strúhaného tvrdého syra ● mletý muškátový oriešok
Špargľu a cestoviny varíme spolu v osolenej vode, kým cestoviny nezmäknú. Potom scedíme, prepláchneme studenou vodou a nasypeme do zapekacej formy vytretej olejom (objem asi 2,5 l). Vňať nasekáme a rybu nakrájame na kocky. Pridáme do zapekacej formy. Posypeme soľou, paprikou a mletým čiernym korením. V miske zmiešame mlieko, tvaroh, vajcia, citrónovú šťavu a polovicu nastrúhaného syra. Dochutíme soľou a štipkou muškátového orieška. Nalejeme na cestoviny, posypeme zvyšným syrom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Nákyp s bielou špargľou a rybou
Lievance s jarnou cibuľkou
4 porcie
200 g kyslého mlieka ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1 vajce ● 200 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1 zväzok jarnej cibuľky ● olej na vyprážanie
NA DRESING: 150 g kyslej smotany● 1 strúčik cesnaku
Sódu zmiešame s kyslým mliekom. Vajcia vymiešame so soľou a zapracujeme do kyslého mlieka. Po lyžiciach pridávame múku a vždy dôkladne vymiešame. Cibuľku nasekáme na kolieska a polovicu zapracujeme do cesta. Podľa potreby dochutíme soľou. Na panvici rozpálime olej. Z cesta odoberáme asi za lyžicu a lievance opekáme na oleji z oboch strán. Podávame s dresingom, ktorý sme si pripravili zmiešaním kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a zvyšnej nasekanej jarnej cibuľky.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus
Náš tip
Časť cibuľky nahraďte nastrúhanou reďkovkou. Bude to mňamka! Pesto z medvedieho cesnaku
Zdroj: shutterstock
Lievance s jarnou cibuľkou
Pesto z medvedieho cesnaku
4 porcie
1 zväzok medvedieho cesnaku● 1 menší zväzok petržlenovej vňate● 50 g vlašských orechov● 50 g parmezánu ● 60 ml olivového oleja ● kôra a šťava z 1/2 citróna● 1/2 ČL hrubozrnnej morskej soli● mleté čierne korenie ● štipka vločiek čili (nemusí byť)
Do sekáčika vložíme natrhaný medvedí cesnak a petržlenovú vňať a posekáme. Pridáme nastrúhaný parmezán a opäť posekáme. Vsypeme orechy opražené nasucho, soľ, mleté čierne korenie, strúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu a rozmixujeme. Pridáme trochu olivového oleja a mixujeme, kým nezískame požadovanú konzistenciu. Ak sa nám zdá pesto príliš husté, pridáme trocha viac oleja. Podľa potreby dochutíme čili. Podávame s cestovinami alebo na krajci opečeného chleba.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Pesto z medvedieho cesnaku
Kiš so zelenou špargľou
12 kúskov
125 g masla ● 200 g hladkej múky ● soľ● 2 PL svetlého balzamového octu● 250 g kyslej smotany ● 2 vajcia● 150 g smotany na šľahanie ● muškátový oriešok ● mleté čierne korenie● 500 g zelenej špargle ● 2 PL olivového oleja ● 150 g kozieho syra ● 1 PL medu
Z múky, masla, zo štipky soli a z octu vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť o trocha väčšiu, ako je pripravená tartová forma (priemer 26 cm), ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali hrubou múkou. Cesto prenesieme do formy, pričom vyformujeme aj okraje. Prebytočné časti odrežeme. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Potom papier a strukovinu odstránime a pečieme ďalších 10 minút. V miske vymiešame oba druhy smotany a vajcia, dochutíme muškátovým orieškom, soľou a mletým čiernym korením. Špargľu opláchneme, drevnaté konce odrežeme a spodnú tretinu ošúpeme. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme špargľu a opekáme asi 4 minúty. Posypeme soľou a korením. Naukladáme na cesto a zalejeme smotanovou zmesou. Navrch poukladáme kozí syr nakrájaný na kolieska a pečieme pri teplote 175 °C asi 30 minút. Kiš vyberieme a povrch pokvapkáme medom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 55 minút
Zdroj: shutterstock
Kiš so zelenou špargľou