Reklama

Jemné palacinky

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Patria k tým obľúbeným jedlám na svete, ktoré chutia deťom i dospelým. Dajú sa podávať na raňajky, ako hlavný chod na obed aj ako lahodný dezert.

Palacinky alebo ich obdoby nájdeme azda vo všetkých svetových kuchyniach. V niektorých krajinách sú v obľube hrubšie, nadýchanejšie palacinky, do ktorých sa kvôli tomu pridáva droždie (ruské bliny), kypriaci prášok (americké pancakes) alebo pivo. Kráľovnou medzi palacinkami sú jemné francúzske „crepes“. Tie najslávnejšie nesú meno Suzett a pripravujú sa s pomarančovým karamelom.

Základné cesto

Do misky preosejeme 250 g pšeničnej múky, pridáme 3 vajcia, štipku soli, 2 PL kryštálového cukru a 2 PL rozpusteného masla. Prilejeme 500 ml mlieka a vymiešame hladké cesto. Necháme 30 minút odpočívať. Malé množstvo cesta nalejeme na rozohriatu panvicu s trochou masla a panvicou zakrúžime, aby cesto vytvorilo tenkú vrstvu. Hneď ako sa okraje palacinky začnú krútiť, obrátime ju a opečieme z druhej strany dozlatista.

Pomarančový karamel

Na miernom plameni rozohrejeme hlbokú panvicu a za občasného miešania v nej rozpustíme 100 g masla so 100 g hnedého cukru. Len čo sa cukor začne rozpúšťať, zvýšime plameň a necháme zmes skaramelizovať. Trvá to približne 4 minúty, ku koncu občas premiešame. Vlejeme 150 ml čerstvej pomarančovej šťavy, pridáme 2 ČL pomarančovej a 1 ČL ostrúhanej citrónovej kôry a necháme ešte 3 až 4 minúty povariť, aby všetko zhustlo. Prilejeme 3 PL pomarančového likéru, pár sekúnd prehrejeme a znížime plameň. Do karamelu vložíme palacinku a pomocou vidličky ju v ňom pekne vykúpeme. Palacinku zložíme do šatôčky a podávame.

Nasladko i naslano

Okrem sladkých náplní môžeme palacinky plniť rôznymi slanými plnkami zo zeleniny, udenín a syrov. Slané palacinky môžeme prekrojiť napoly, obaliť v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Vložíme ich do rozohriateho oleja a vypražíme.