Jemný jablkový koláč
29. 11. 2005, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:34)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 50 minút
Potrebujeme:
Cesto: 5 vajec, 400 g práškového (alebo kryštálového) cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 300 g hrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 600 g nelúpaných jabĺk, 100 g mletých orechov, 100 g hrozienok, malinový alebo ríbezľový džem, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Čokoládová poleva: 80 g Cery, 100 g čokolády na varenie, 1 lyžica oleja
Ako na to:
1. Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom do tuhej peny. Môžeme použiť elektrický robot (šľaháme asi 10 minút).
2. Striedavo po lyžiciach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a postrúhané jablká. Primiešame hrozienka a pomleté orechy.
3. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta vyrovnáme stierkou a vložíme do mierne vyhriatej rúry.
4. Upečený, ešte teplý koláč potrieme džemom.
5. Čokoládová poleva: Tuk a čokoládu na varenie roztopíme nad parou, vymiešame a odstavíme. Primiešame lyžicu oleja, aby bola poleva lesklá.
6. Polevu natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky.