Parené buchty

12 kusov

60 g roztopeného masla (+ na podávanie) ● 370 mlteplého mlieka ● 1 menšie vajce ● 500 g polohrubejmúky (+ na pomúčenie) ● 4 PL krupicového cukru● 7 g sušeného droždia ● slivkový lekvár alebočokoládová nátierka na plnenie ● kakao a práškovýcukor na posypanie ● olej na vymastenie misy

Roztopené maslo necháme mierne vychladnúť. Pridáme teplé mlieko a rozšľahané vajce. V druhej mise zmiešame múku, cukor a droždie. Pridáme mliečnu zmes a vymiesime cesto. Najprv bude redšie, no po 10 minútach miesenia vznikne parádne cesto na buchty. Na pomúčenej doske z neho vypracujeme bochník. Potom cesto preložíme do misy vytretej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 1 alebo aj 2 hodiny. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika hrubého 1,5 až 2 cm a rozkrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme lyžicu lekváru alebo čokoládovej nátierky a buchtičky uzatvoríme. Jemne ich obalíme v múke, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 až 30 minút. Vykysnuté buchty nakoniec paríme v parnej rúre asi 10 minút alebo ich paríme v hrnci nad vriacou vodou. Parené buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme kakaom zmiešaným s cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 2 hodiny
Čas parenia: 10 minút

Parené buchty
Zdroj: archív Dobré jedlo
Foodblogerka Martina Dorkinová alias Piškóta
Zdroj: archív Dobré jedlo

Karí zo sladkých zemiakov

4 porcie

1 cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 kuracích pŕs ● 1 ČLnastrúhaného zázvoru● 1 veľký sladký zemiak● 200 g paradajkového pyré ● 2 PL korenia karí ● 180 ml kokosového mlieka ● 1 pohár sterilizovaného cícera ●150 g kukurice (z konzervy) ● čili omáčka podľa chuti● kokosový olej

V hrnci na kokosovom oleji orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a zázvor. Restujeme minútu a primiešame mäso nakrájané na malé kúsky. Opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom pridáme nakrájaný sladký zemiak, paradajkovú omáčku a karí. Dobre premiešame a varíme 10 až 15 minút, aby kúsky zemiaka trochu zmäkli. Pravidelne miešame. Do kastróla s karí vmiešame kokosové mlieko, scedený a prepláchnutý cícer, kukuricu a čili omáčku podľa chuti. Prikryjeme a varíme asi 20 minút. Nakoniec karí dosolíme podľa potreby a môžeme podávať. Napríklad s ryžou alebo kukuričnými plackami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 40 minút

Karí zo sladkých zemiakov
Zdroj: archív Dobré jedlo

Tekvicové bruschetty s figami

4 porcie

1 malé hokaido ● 4 sušené figy ● hrubozrnná soľ ● olivový olej ● vetvičky tymianu

NA BRUSCHETTY: 4 krajce chleba ● 100 g kozieho syra (iného mäkkého syra) ● 4 ČL medu ● rukola (poľný šalát)● tekvicové semiačka ● tekvicový olej

Hokaido ošúpeme, rozkrájame na kocky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomedzi tekvicu rozložíme figy nakrájané na štvrtky. Všetko polejeme olivovým olejom, posypeme soľou a ozdobíme vetvičkami tymianu. Pečiemev rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Pripravíme bruschetty. Krajce chleba opečieme. Syr zmiešame s medom a zmes navrstvíme na opečené chlebíky. Potom na ne po­ukladáme rukolu a teplú tekvicu s figami. Bruschetty nakoniec pokvapkáme olejom a posypeme semiačkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút

Tekvicové bruschetty s figami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Polenta s kelom a so šampiňónmi

4 porcie

750 ml vývaru ● 200 g kukuričnej polenty ● 1 cibuľa● 3 PL parmezánu ● 2 hrste hnedých šampiňónov● mletá rasca ● 1 menší kučeravý kel ● 1 strúčikcesnaku ● maslo ● soľ ● rôzne semiačka na podávanie

Vývar necháme prevrieť a pridáme polentu. Miešame asi 3 minúty, odstavíme, zapracujeme 3 lyžice masla a parmezán. Necháme prikryté. V panvici na masle opražíme nakrájanú cibuľku. Pridáme šampiňóny a mletú rascu. Orestujeme a odstavíme. Na masle narýchlo opečieme aj kel s cesnakom. Dobre zmiešame s hubovou zmesou. Polentu naložíme na taniere. Na ňu rozdelíme hubovo-kelovú zmes, prelejeme roztopeným maslom, posypeme zdravými semiačkami a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Polenta s kelom a so šampiňónmi
Zdroj: archív Dobré jedlo