Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Perkelt, guláš či koložvárska, tieto jedlá sú ohňostrojom chutí! Tu sú TOP recepty, ako na to

Hovädzí tokáň
na čiernom korení
s kašou (borsos
tokány + puliszka)

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Maďarská kuchyňa rozhodne stojí za to. Perkelt, guláš či koložvárska, tieto jedlá sú priam ohňostrojom chutí. Cítite tú vôňu?

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Seriál V Kuchyni s Peťou: Uvarte si s nami pravý maďarský kotlíkový guláš!

    Držkový perkelt a halušky (pacalpörkölt + nokedli)

    5 porcií

    800 g hovädzích držiek ● 4 stredne veľké cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá sladká červená paprika ● mletá štipľavá červená paprika ● 2 väčšie paradajky ● 1 zelená paprika ● vývar alebo voda ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● kyslá smotana ● pažítka na ozdobu

    NA HALUŠKY: 300 g polohrubej múky ● 1 veľké vajce ● štipka soli ● 100 ml vlažnej vody ● olej

    Držky dobre umyjeme. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na bravčovej masti dozlatista. Pridáme prelisované cesnaky a oba druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažíme, prisypeme držky a pokračujeme ešte pár minút v restovaní. Držky osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom alebo vodou, privedieme do varu a varíme na slabom plameni. Pripravíme halušky. Varechou zamiešame múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačíme ho cez sitko na halušky do osolenej vriacej vody, povaríme niekoľko minút, scedíme a premiešame s olejom. Keď držky trochu zmäknú, pridáme nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujeme vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvaríme prebytočnú tekutinu, perkelt dochutíme soľou a korením. Krátko pred dovarením môžeme do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej papriky na oživenie chuti. Perkelt podávame s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Držkový perkelt a halušky (pacalpörkölt + nokedli)

     Hovädzí tokáň na čiernom korení s kašou (borsos tokány + puliszka)

    5 porcií

    1 kg hovädzieho predného (močing, krk alebo plece) ● 2 stredne veľké cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 ml suchého bieleho vína ● 1 PL paradajkového pretlaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť

    NA KAŠU: 1 pohár kukuričnej krupice (alebo polenty) ● 4 poháre vývaru alebo vody ● maslo ● soľ

    NA CIBUĽU: 3 väčšie cibule ● 1 ČL cukru ● mletá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie

    Umyté mäso nakrájame na slíže. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na masti dozlatista. Pridáme prelisovaný cesnak a mleté čierne korenie, krátko opražíme a pridáme nakrájané mäso. Opekáme, kým mäso nestratí červenú farbu, osolíme a podlejeme vínom. Privedieme do varu, hrniec prikryjeme a mäso pomaly dusíme. Ak treba, podlievame ho horúcou vodou. Keď je mäso polomäkké, hrniec odkryjeme, zvýšime teplotu a vydusíme šťavu na tuk. Primiešame paradajkový koncentrát, opražíme, prilejeme horúcu vodu a pokračujeme v pomalom dusení, kým mäso úplne nezmäkne. Ak treba, omáčku zahustíme varením v odkrytom hrnci, dochutíme soľou a korením. Na kašu privedieme v širšom hrnci do varu osolený a okorenený vývar alebo vodu a postupne za stáleho miešania metličkou vsypávame kukuričnú krupicu alebo polentu. Varíme, kým kaša nezhustne. Kašu odstavíme a vmiešame do nej hrudku masla. Cibuľu nakrájanú na pásiky pomaly osmažíme do zlatohneda, pridáme lyžičku cukru a štipku soli, skaramelizujeme a ku koncu pridáme pol lyžičky mletej červenej papriky. Podávame spolu s mäsom a kašou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Hovädzí tokáň na čiernom korení s kašou (borsos tokány + puliszka)

    Rybacia polievka (halászlé)

    6 až 8 porcií

    rôzne druhy sladkovodných rýb (kapor, sumec, zubáč, ostriež, šťuka, karas, pleskáč) ● 1 cibuľa ● mletá červená paprika ● soľ ● korenie ● bravčová masť ● chlieb ako príloha

    Ryby zbavíme šupín, umyjeme a nakrájame na kúsky alebo podkovy. Odložíme ich bokom. Zo zvyškov mäsa, z hláv, plutiev, ikier a mlieča pripravíme silný vývar. Cibuľu nakrájanú na plátky a rybacie odrezky zalejeme studenou vodou. Pomaly privedieme do varu. Nesolíme. Keď voda začne vrieť, pridáme do nej 3 až 4 lyžice mletej červenej papriky a vývar varíme na miernom ohni 60 minút alebo tak dlho, kým sa cibuľa takmer nerozvarí. Vývar precedíme, odrezky vyhodíme. Na rozpálenej masti opečieme odložené „pekné“ kúsky ryby a podkovy. Potom ich zalejeme precedeným vývarom. Polievku rýchlo uvedieme do varu a varíme 10 až 15 minút. Nemiešame, iba potriasame hrncom, aby sa mäso nepripálilo. Podľa chuti osolíme, pridáme ešte mletú papriku alebo okoreníme. Halászlé podávame s čerstvým chlebom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 80 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Rybacia polievka (halászlé)

    Maďarský guláš (gulyás)

    5 porcií

    1 kg hovädzieho predného (močing, krk, plece) ● 600 g cibule ● mletá sladká červená paprika ● mletá štipľavá červená paprika ● 3 paradajky ● 2 menšie zelené papriky ● soľ ● bravčová masť

    Na bravčovej masti osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno do zlatohneda až hneda. Stále miešame, môže to trvať 10 až 20 minút. Hrniec odstavíme a cibuľu zasypeme mletou sladkou červenou paprikou a pridáme aj štipľavú, ak chceme. Papriku orestujeme, vrátime hrniec na oheň, pridáme mäso nakrájané na väčšie kocky a restujeme, kým úplne nestratí červenú farbu. Mäso osolíme, premiešame a počkáme, kým pustí šťavu. Podľa potreby dolejeme horúcu vodu, aby mäso bolo takmer zakryté. Privedieme do varu, prikryjeme, pomaly varíme a občas premiešame. Keď mäso mierne zmäkne, pridáme nakrájané paradajky a papriku a podľa potreby aj horúcu vodu. Prikryjeme a dovaríme mäso domäkka. Ku koncu môžeme ešte pridať štipľavú papričku, soľ, prípadne nechať prebytočnú tekutinu odpariť varením v odkrytom hrnci. Guláš podávame s čerstvým chlebíkom a pohárom vychladeného piva.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 2 až 3 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Maďarský guláš (gulyás)

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.