Perkelt, guláš či koložvárska, tieto jedlá sú ohňostrojom chutí! Tu sú TOP recepty, ako na to
5. 11. 2021, 11:00

Zdroj: archív Dobré jedlo
Maďarská kuchyňa rozhodne stojí za to. Perkelt, guláš či koložvárska, tieto jedlá sú priam ohňostrojom chutí. Cítite tú vôňu?

Držkový perkelt a halušky (pacalpörkölt + nokedli)
5 porcií
800 g hovädzích držiek ● 4 stredne veľké cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá sladká červená paprika ● mletá štipľavá červená paprika ● 2 väčšie paradajky ● 1 zelená paprika ● vývar alebo voda ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● kyslá smotana ● pažítka na ozdobu
NA HALUŠKY: 300 g polohrubej múky ● 1 veľké vajce ● štipka soli ● 100 ml vlažnej vody ● olej
Držky dobre umyjeme. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na bravčovej masti dozlatista. Pridáme prelisované cesnaky a oba druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažíme, prisypeme držky a pokračujeme ešte pár minút v restovaní. Držky osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom alebo vodou, privedieme do varu a varíme na slabom plameni. Pripravíme halušky. Varechou zamiešame múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačíme ho cez sitko na halušky do osolenej vriacej vody, povaríme niekoľko minút, scedíme a premiešame s olejom. Keď držky trochu zmäknú, pridáme nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujeme vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvaríme prebytočnú tekutinu, perkelt dochutíme soľou a korením. Krátko pred dovarením môžeme do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej papriky na oživenie chuti. Perkelt podávame s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Držkový perkelt a halušky (pacalpörkölt + nokedli)
Hovädzí tokáň na čiernom korení s kašou (borsos tokány + puliszka)
5 porcií
1 kg hovädzieho predného (močing, krk alebo plece) ● 2 stredne veľké cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 ml suchého bieleho vína ● 1 PL paradajkového pretlaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť
NA KAŠU: 1 pohár kukuričnej krupice (alebo polenty) ● 4 poháre vývaru alebo vody ● maslo ● soľ
NA CIBUĽU: 3 väčšie cibule ● 1 ČL cukru ● mletá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie
Umyté mäso nakrájame na slíže. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na masti dozlatista. Pridáme prelisovaný cesnak a mleté čierne korenie, krátko opražíme a pridáme nakrájané mäso. Opekáme, kým mäso nestratí červenú farbu, osolíme a podlejeme vínom. Privedieme do varu, hrniec prikryjeme a mäso pomaly dusíme. Ak treba, podlievame ho horúcou vodou. Keď je mäso polomäkké, hrniec odkryjeme, zvýšime teplotu a vydusíme šťavu na tuk. Primiešame paradajkový koncentrát, opražíme, prilejeme horúcu vodu a pokračujeme v pomalom dusení, kým mäso úplne nezmäkne. Ak treba, omáčku zahustíme varením v odkrytom hrnci, dochutíme soľou a korením. Na kašu privedieme v širšom hrnci do varu osolený a okorenený vývar alebo vodu a postupne za stáleho miešania metličkou vsypávame kukuričnú krupicu alebo polentu. Varíme, kým kaša nezhustne. Kašu odstavíme a vmiešame do nej hrudku masla. Cibuľu nakrájanú na pásiky pomaly osmažíme do zlatohneda, pridáme lyžičku cukru a štipku soli, skaramelizujeme a ku koncu pridáme pol lyžičky mletej červenej papriky. Podávame spolu s mäsom a kašou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Hovädzí tokáň na čiernom korení s kašou (borsos tokány + puliszka)
Rybacia polievka (halászlé)
6 až 8 porcií
rôzne druhy sladkovodných rýb (kapor, sumec, zubáč, ostriež, šťuka, karas, pleskáč) ● 1 cibuľa ● mletá červená paprika ● soľ ● korenie ● bravčová masť ● chlieb ako príloha
Ryby zbavíme šupín, umyjeme a nakrájame na kúsky alebo podkovy. Odložíme ich bokom. Zo zvyškov mäsa, z hláv, plutiev, ikier a mlieča pripravíme silný vývar. Cibuľu nakrájanú na plátky a rybacie odrezky zalejeme studenou vodou. Pomaly privedieme do varu. Nesolíme. Keď voda začne vrieť, pridáme do nej 3 až 4 lyžice mletej červenej papriky a vývar varíme na miernom ohni 60 minút alebo tak dlho, kým sa cibuľa takmer nerozvarí. Vývar precedíme, odrezky vyhodíme. Na rozpálenej masti opečieme odložené „pekné“ kúsky ryby a podkovy. Potom ich zalejeme precedeným vývarom. Polievku rýchlo uvedieme do varu a varíme 10 až 15 minút. Nemiešame, iba potriasame hrncom, aby sa mäso nepripálilo. Podľa chuti osolíme, pridáme ešte mletú papriku alebo okoreníme. Halászlé podávame s čerstvým chlebom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 80 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Rybacia polievka (halászlé)
Maďarský guláš (gulyás)
5 porcií
1 kg hovädzieho predného (močing, krk, plece) ● 600 g cibule ● mletá sladká červená paprika ● mletá štipľavá červená paprika ● 3 paradajky ● 2 menšie zelené papriky ● soľ ● bravčová masť
Na bravčovej masti osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno do zlatohneda až hneda. Stále miešame, môže to trvať 10 až 20 minút. Hrniec odstavíme a cibuľu zasypeme mletou sladkou červenou paprikou a pridáme aj štipľavú, ak chceme. Papriku orestujeme, vrátime hrniec na oheň, pridáme mäso nakrájané na väčšie kocky a restujeme, kým úplne nestratí červenú farbu. Mäso osolíme, premiešame a počkáme, kým pustí šťavu. Podľa potreby dolejeme horúcu vodu, aby mäso bolo takmer zakryté. Privedieme do varu, prikryjeme, pomaly varíme a občas premiešame. Keď mäso mierne zmäkne, pridáme nakrájané paradajky a papriku a podľa potreby aj horúcu vodu. Prikryjeme a dovaríme mäso domäkka. Ku koncu môžeme ešte pridať štipľavú papričku, soľ, prípadne nechať prebytočnú tekutinu odpariť varením v odkrytom hrnci. Guláš podávame s čerstvým chlebíkom a pohárom vychladeného piva.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 2 až 3 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Maďarský guláš (gulyás)