Slovensko pečie obľúbené bábovky: 4 recepty ste neskúšali! Dáte si jogurtovú alebo citrónovú?
2. 11. 2021, 11:00

Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Dlhoočakávaná relácia Pečie celé Slovensko odštartovala 10. októbra na Jednotke a bolo sa čím inšpirovať. Netradične poňaté recepty slovenskej klasiky isto obohatia aj vašu zbierku receptov.

Inga Lobodenko (40 rokov)
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Inga Lobodenko (40 rokov)
Pomarančovo-tvarohová bábovka podľa Ingy
10 kúskov
120 g masla ● 200 g trstinového cukru (+ 50 g na orechy)● štipka soli ● 2 ČL kôry z biopomaranča ● 4 vajíčka● pomarančový likér podľa chuti ● 220 g tvarohu ● 220 g špaldovej hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 50 g pekanových orechov ● 100 g pomarančovej šťavy ● 5 biopomarančov ● 30 g kryštálového cukru ● 2,5 g pektínu
Najskôr skaramelizujeme orechy s cukrom na horúcej panvici. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie a potom nasekáme na menšie kúsky. Maslo vyšľaháme s cukrom a pomarančovou kôrou do svetlej peny. Postupne pridáme žĺtky s likérom, zakaždým dobre prešľaháme. Potom pridáme tvaroh, prešľaháme. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko zamiešame do cesta. Nakoniec zapracujeme vyšľahané bielky a skaramelizované orechy. Nalejeme do bábovkovej formy a pečieme asi 45 minút pri teplote 190 až 200 °C. Kým sa bábovka pečie, pripravíme želé. Pomarančovú šťavu zohrejeme, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Natrieme na vychladnutú bábovku a ozdobíme pomarančom a jedlými kvetmi.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Pomarančovo-tvarohová bábovka podľa Ingy
Marek Pondelík (40 rokov)
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Marek Pondelík ( 40 rokov)
Marekova púpavová bábovka
10 kúskov
200 g masla ● 250 g jemného tvarohu ● 150 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovéhoextraktu ● 3 vajcia ● 150 g hladkej múky ● 150 gpolohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 PL kakaa ● asi 100 g opečených lieskových orechov ● 8 ks púpavových kvetov ● 350 g kryštálového cukruna karamel
NA OZDOBU: opečené lieskové orechy ● púpava ● machovka ● práškový cukor ● zlatý jedlý prach
Maslo, vajcia a tvaroh vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením. Rúru predhrejeme na 180 °C. Orechy zľahka opečieme na suchej panvici. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny, postupne pridáme vajcia. Do už hotovej zmesi zamiešame vanilkový extrakt a tvaroh. Pridáme preosiate múky spolu s práškom do pečiva a podľa hustoty postupne pridávame asi 50 ml šľahačky. Pomelieme časť lieskových orechov a vysypeme vymastenú formu, zvyšok môžeme vsypať do cesta, pridáme púpavové lupienky kvetov a zamiešame. Asi v 50 ml zohriatej šľahačky rozmiešame 2 lyžice kakaa. Do cukrárskeho vrecka dáme asi dve tretiny cesta a do zvyšku cesta zamiešame kakao. Dáme tiež do druhého cukrárskeho vrecka. Vytláčame do formy podľa svojho uváženia. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a urobíme karamel. Vidličkou ťaháme karamelové vlasy a do zvyšného namáčame lieskové orechy na ozdobu.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Marekova púpavová bábovka
Beáta Karelová (54 rokov)
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Beáta Karelová (54 rokov)
Voňavá jogurtová bábovka od Beátky
10 kúskov
5 stredne veľkých vajec● 200 g kryštálového cukru ● 1 balík vanilkového cukru ● štipka soli ● 250 g jogurtu gréckeho typu (10 % tuku)● 2 PL pistáciového oleja (alebo neutrálneho rastlinnéhooleja) ● 130 g pomletýchnesolených pistácií● kôra a šťava z 1 citróna ● 270 g polohrubej múky ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 1 ČL mletého kardamómu
OKREM TOHO: 100 g bielej čokolády ● 125 g jogurtu gréckeho typu ● asi 80 g celých lúpaných pistácií ● 2 citróny
Vajcia rozklepneme do misy robota a pridáme kryštálový, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny 8 až 10 minút. Medzitým vyhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme formu na bábovku. Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a preosiatu múku spoločne so sódou bikarbónou a s kardamómom. Zmes nalejeme do formy a pečieme asi 50 minút podľa výšky formy. Skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá. Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočívať a potom vyklopíme z formy. Počas chladnutia základu pripravíme polevu. Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna. Druhý citrón očistíme, vykrojíme čistú dužinu bez šupiek a nakrájame na malé kocky. Pistácie nasekáme na väčšie kúsky. Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a ozdobíme citrónovými kúskami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Voňavá jogurtová bábovka od Beátky
Alena Sabolová (41 rokov)
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Alena Sabolová (41 rokov)
Tradičná citrónová bábovka od Alenky
10 kúskov
140 g práškového cukru● 4 vajcia ● 1 vanilka ● šťava z 1 citróna ● kôra z 1/2 citróna ● 120 g hladkej múky ● 1 balík prášku do pečiva ● 1 balíkZlatého klasu ● 100 ml oleja● 100 ml mlieka
NA LEMON CURD: 4 žĺtky● 70 g trstinového cukru● 70 ml citrónovej šťavy ● 50 gmasla ● kôra z 2 biocitrónov
NA KRÉM: 250 g šľahačkovej smotany ● 250 g mascarpone● 1 balík vanilkového cukru
Žĺtky vyšľaháme s vanilkou, postupne pridáme práškový cukor. Keď sú žĺtky dobre vyšľahané, pridáme šťavu z citróna. Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a so Zlatým klasom. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme 30 až 40 minút pri teplote 170 °C. Kým sa bábovka pečie, pripravíme lemon curd. Všetky suroviny spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, kým nám zmes nezhustne. Potom ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry, a dáme schladiť. Na krém vyšľaháme smotanu s mascarpone a vanilkou. Zamiešame trochu vychladeného lemon curdu. Krém nanesieme na povrch vychladenej bábovky, pokvapkáme zvyšným lemon curdom a ozdobíme.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Tradičná citrónová bábovka od Alenky