Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slovensko pečie obľúbené bábovky: 4 recepty ste neskúšali! Dáte si jogurtovú alebo citrónovú?

Tradičná
citrónová bábovka
od Alenky

Zdroj: MILAN_KRUPCIK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dlhoočakávaná relácia Pečie celé Slovensko odštartovala 10. októbra na Jednotke a bolo sa čím inšpirovať. Netradične poňaté recepty slovenskej klasiky isto obohatia aj vašu zbierku receptov.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Minibábovky - beautifood

    Inga Lobodenko (40 rokov)

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Inga Lobodenko (40 rokov)

    Pomarančovo-tvarohová bábovka podľa Ingy

    10 kúskov

    120 g masla ● 200 g trstinového cukru (+ 50 g na orechy)● štipka soli ● 2 ČL kôry z biopomaranča ● 4 vajíčka● pomarančový likér podľa chuti ● 220 g tvarohu ● 220 g špaldovej hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 50 g pekanových orechov ● 100 g pomarančovej šťavy ● 5 biopomarančov ● 30 g kryštálového cukru ● 2,5 g pektínu

    Najskôr skaramelizujeme orechy s cukrom na horúcej panvici. Necháme vychladnúť na papieri na pečenie a potom nasekáme na menšie kúsky. Maslo vyšľaháme s cukrom a pomarančovou kôrou do svetlej peny. Postupne pridáme žĺtky s likérom, zakaždým dobre prešľaháme. Potom pridáme tvaroh, prešľaháme. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko zamiešame do cesta. Nakoniec zapracujeme vyšľahané bielky a skaramelizované orechy. Nalejeme do bábovkovej formy a pečieme asi 45 minút pri teplote 190 až 200 °C. Kým sa bábovka pečie, pripravíme želé. Pomarančovú šťavu zohrejeme, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Natrieme na vychladnutú bábovku a ozdobíme pomarančom a jedlými kvetmi.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Pomarančovo-tvarohová bábovka podľa Ingy

    Marek Pondelík (40 rokov)

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Marek Pondelík ( 40 rokov)

    Marekova púpavová bábovka

    10 kúskov

    200 g masla ● 250 g jemného tvarohu ● 150 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovéhoextraktu ● 3 vajcia ● 150 g hladkej múky ● 150 gpolohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 PL kakaa ● asi 100 g opečených lieskových orechov ● 8 ks púpavových kvetov ● 350 g kryštálového cukruna karamel

    NA OZDOBU: opečené lieskové orechy ● púpava ● machovka ● práškový cukor ● zlatý jedlý prach

    Maslo, vajcia a tvaroh vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením. Rúru predhrejeme na 180 °C. Orechy zľahka opečieme na suchej panvici. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny, postupne pridáme vajcia. Do už hotovej zmesi zamiešame vanilkový extrakt a tvaroh. Pridáme pre­osiate múky spolu s práškom do pečiva a podľa hustoty postupne pridávame asi 50 ml šľahačky. Pomelieme časť lieskových orechov a vysypeme vymastenú formu, zvyšok môžeme vsypať do cesta, pridáme púpavové lupienky kvetov a zamiešame. Asi v 50 ml zohriatej šľahačky rozmiešame 2 lyžice kakaa. Do cukrárskeho vrecka dáme asi dve tretiny cesta a do zvyšku cesta zamiešame kakao. Dáme tiež do druhého cukrárskeho vrecka. Vytláčame do formy podľa svojho uváženia. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a urobíme karamel. Vidličkou ťaháme karamelové vlasy a do zvyšného namáčame lieskové orechy na ozdobu.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Marekova púpavová bábovka

    Beáta Karelová (54 rokov)

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Beáta Karelová (54 rokov)

    Voňavá jogurtová bábovka od Beátky

    10 kúskov

    5 stredne veľkých vajec● 200 g kryštálového cukru ● 1 balík vanilkového cukru ● štipka soli ● 250 g jogurtu gréckeho typu (10 % tuku)● 2 PL pistáciového oleja (alebo neutrálneho rastlinnéhooleja) ● 130 g pomletýchnesolených pistácií● kôra a šťava z 1 citróna ● 270 g polohrubej múky ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 1 ČL mletého kardamómu

    OKREM TOHO: 100 g bielej čokolády ● 125 g jogurtu gréckeho typu ● asi 80 g celých lúpaných pistácií ● 2 citróny

    Vajcia rozklepneme do misy robota a pridáme kryštálový, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkovým nadstavcom šľaháme do peny 8 až 10 minút. Medzitým vyhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme formu na bábovku. Do zmesi vajec a cukru postupne opatrne ručne zapracujeme 250 g jogurtu, 130 g pomletých pistácií, olej, nastrúhanú kôru z jedného citróna, olej a preosiatu múku spoločne so sódou bikarbónou a s kardamómom. Zmes nalejeme do formy a pečieme asi 50 minút podľa výšky formy. Skontrolujeme špajdľou, ktorá musí zostať suchá. Bábovku vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočívať a potom vyklopíme z formy. Počas chladnutia základu pripravíme polevu. Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, do ktorej po miernom vychladnutí primiešame jogurt a podľa chuti šťavu z citróna. Druhý citrón očistíme, vykrojíme čistú dužinu bez šupiek a nakrájame na malé kocky. Pistácie nasekáme na väčšie kúsky. Po vychladnutí bábovku prelejeme polevou, posypeme pistáciami a ozdobíme citrónovými kúskami.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Voňavá jogurtová bábovka od Beátky

    Alena Sabolová (41 rokov)

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Alena Sabolová (41 rokov)

    Tradičná citrónová bábovka od Alenky

    10 kúskov

    140 g práškového cukru● 4 vajcia ● 1 vanilka ● šťava z 1 citróna ● kôra z 1/2 citróna ● 120 g hladkej múky ● 1 balík prášku do pečiva ● 1 balíkZlatého klasu ● 100 ml oleja● 100 ml mlieka

    NA LEMON CURD: 4 žĺtky● 70 g trstinového cukru● 70 ml citrónovej šťavy ● 50 gmasla ● kôra z 2 biocitrónov

    NA KRÉM: 250 g šľahačkovej smotany ● 250 g mascarpone● 1 balík vanilkového cukru

    Žĺtky vyšľaháme s vanilkou, postupne pridáme práškový cukor. Keď sú žĺtky dobre vyšľahané, pridáme šťavu z citróna. Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a so Zlatým klasom. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme 30 až 40 minút pri teplote 170 °C. Kým sa bábovka pečie, pripravíme lemon curd. Všetky suroviny spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, kým nám zmes nezhustne. Potom ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry, a dáme schladiť. Na krém vyšľaháme smotanu s mascarpone a vanilkou. Zamiešame trochu vychladeného lemon curdu. Krém nanesieme na povrch vychladenej bábovky, pokvapkáme zvyšným lemon curdom a ozdobíme.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Tradičná citrónová bábovka od Alenky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.